Rundveehouderij

Achtergrond

Stal verbouwd voor 2,5 ton

De open dag is erg kaal op het bedrijf van Kurt Solli. Zijn grupstal biedt na de verbouw plaats aan 60 stieren en 26 melkkoeien, een uitbreiding met 8 dieren. Blikvanger is een voerrobot.

Tijdens mijn eerste weken als boerin, in oktober 2007, nam Johan me mee naar een boer met de woorden: ‘Kurt Solli is anders dan andere boeren’. Wanneer onze auto het erf oprijdt, waggelt er een Rouen-eend op ons af en stuift een toom Brahma’s verschrikt uit elkaar. Dat is al bijzonder, want er is nooit een kip te zien op een Noors erf. Het tweede wat opvalt, zijn de koeien. Kurt is niet erg gecharmeerd van het NRF (Norsk Rødt Fe). Hij heeft de afgelopen jaren al zijn koeien gekruist met Fleckvieh, dat in Noorwegen Melkesimmental wordt genoemd. Zo heeft de laatste zuivere NRF net een enkele reis richting slachterij gemaakt, en melken de 18 ‘Fleckies’ een quotum vol van 140.000 liter.

Dure kelder

’s Winters bieden de beide sleufsilo’s onderdak aan 200 schapen en een stel pony’s. Op een tweede locatie, een kwartier verderop, mest Kurt circa 30 stieren af. Behalve dierenliefhebber is hij een workaholic en zit hij vol plannen. Hij wil zijn grupstal uitbouwen en de stieren op dezelfde locatie houden als de koeien. Dat scheelt werk en een hoop heen-en-weergerij. Maar hij is niet blij met de offerte die net binnen is. Die bedraagt €100.000 en daar heeft hij alleen nog maar de kelder voor. De uitbouw zal 19 bij 12 meter worden, en in de 10 hokken zal plaats zijn voor ongeveer 60 stieren, het jongvee en de drooggezette koeien. Om de kosten sneller terug te verdienen koopt hij quotum bij, zodat deze nu 174.000 liter is. Ook breidt hij het aantal koeienplaatsen uit met acht dieren.

‘Kale’ open dag

Begin maart valt er een uitnodiging in de bus van melkfabriek Tine voor een open dag in de nieuwe stal van Kurt. De onderwerpen zijn: voermechanisatie, stalinrichting en kosten nieuwbouw. De opkomst valt bar tegen. Slechts een handjevol mensen. Dat is iets wat ons steeds weer opvalt die 1,5 jaar dat we in Noorwegen zijn; er is weinig interesse in ‘het boeren’. Dat geldt ook voor de boeren onderling. De Noren besluiten een uitnodiging, of het nou een vergadering of een dorpsbijeenkomst is, altijd met de tekst ‘enkel servering’. Dat betekent sober en eenvoudig, dus koffie met een koekje. Op deze vakdag is er niet eens een bakje koffie, alleen een bakje vruchtenyoghurt!

Apetite Feeding-wagon

Blikvanger in de nieuwe stal is de Apetite Feeding (APF)-wagon van de Noorse firma TKS, die circa €26.000 heeft gekost. In Nederland vind je deze APF-wagon niet. Wel is dit systeem verder ontwikkeld en zijn er van de hieruit ontstane FeedRobot wereldwijd momenteel 125 exemplaren in bedrijf. De APF-wagon loopt via rails en voorziet het vee dag en nacht van de silage. Optie is een krachtvoercontainer die of in de wagon of separaat geplaatst kan worden. De stalinrichting komt van de Noorse firma Reime.

Vergulde koebel

’s Avonds vindt de jaarlijkse ledenvergadering van Tine plaats. Onder 22 melkveehouders worden prijzen uitgekeerd voor de groei van de stieren. Landelijk bedraagt de groei 507 gram per dag, in onze gemeente 523 gram. Wij krijgen met 603 gram de tweede prijs, en met 6 gram verschil gaat de eerste prijs naar Kurt. Voor hem een mooie afsluiting ter gelegenheid van zijn nieuwe stal, en voor ons een mooie opsteker. Doen die NRF’jes het nog niet zo slecht, Kurt!

Bekijk ook de fotoreportage van de nieuwe stal.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.