Rundveehouderij

Achtergrond 6 reacties

Schiet niet in eigen voet

De DDB en NMV gaan komende week actievoeren in Den Haag. Het is goed om aandacht te vragen voor de lage melkprijs. Maar vragen om een flexibel quotum kan verkeerd uitpakken.

Melkveehouders zullen moeten wennen aan prijsschommelingen. Dat lijkt wel een lijfspreuk te worden in de zuivel. Eind 2007 kwamen de eerste voorzichtige waarschuwingen, degenen die waarschuwden dat dan ook prijzen van 25 cent per kilo melk mogelijk zijn, werden bijkans weggehoond. Vervolgens knalde de melkprijs naar ongekend hoge niveaus. Zo was het rumoer over de lage melkprijsvoorspelling snel vergeten. De oorzaken van de melkprijsstijging zijn bekend, maar bleken tijdelijk. Nu zitten we in de omgekeerde positie en wordt de schommeling minder prettig en door sommigen al catastrofaal genoemd. Ook nu worden veel oorzaken genoemd: vraaguitval door hoge zuivelprijzen, melaminemelk in China, te veel kaas en noem er nog maar een paar. Oorzaak nummer een is wel de wereldwijde financiële en economische crisis die de daling van melkprijzen zeker heeft versterkt, maar tegenwoordig bijna voor elk probleem verantwoordelijk lijkt.

Protest in Den Haag

Aanstaande dinsdag en woensdag gaan de DDB en NMV protesteren in Den Haag. Daarmee moet de politiek duidelijk worden gemaakt dat er crisis is in de melkveehouderij. Woensdag is er dan een hoorzitting in de Tweede Kamer waar de lage melkprijzen op de agenda staan. Het DDB-bestuur blijft zelfs een nachtje slapen in Den Haag, zoals afgelopen week ook boerinnen in Duitsland deden. Actievoeren en aandacht vragen voor de problemen in de melkveehouderij is prima. De vraag is echter of dat gebeurt op de goede plek. Je mag toch hopen dat de politiek inmiddels op de hoogte is van de lage melkprijzen. Politici zullen vast zeggen dat het probleem hun aandacht heeft en dat ze minister Verburg om maatregelen vragen, zoals al eerder is gebeurd.

Belangrijke rol supermarkten

De Nederlandse consument snapt er immers niets van, in de winkel zijn de prijzen van zuivel nog nooit zo hoog geweest. Supermarktkoepel CBL heeft al heel handig gezegd dat hij de melk niet rechtreeks van de boeren koopt, maar van de zuivelindustrie. Daarmee ligt voor je het weet de zwartepiet bij de zuivelindustrie, terwijl die voor het merendeel in handen is van de boeren zelf. Daarmee schiet je dus in je eigen voet.

Boeren aan de melkkraan

De DDB noemt vooral het huidige, nieuwe EU-zuivelbeleid als oorzaak van de crisis. Quotumverruiming in combinatie met lagere interventieniveaus hebben de bodem onder de melkprijzen weggeslagen. De actie in Den Haag is onderdeel van meer acties in Europa door de European Milk Board (EMB). DDB en EMB pleiten al geruime tijd voor een flexibele melkquotering. In het kort: afstemmen van het aanbod van melk op een koopkrachtige vraag. Oftewel: de melkveehouders draaien zelf aan de kraan van de melkaanvoer. Als dat kans van slagen heeft, zou dat geweldig zijn. De geschiedenis heeft echter geleerd dat de neuzen van melkveehouders niet dezelfde kant op wijzen. Welke kostendekkende melkprijs je ook ‘afspreekt’, er zullen altijd melkveehouders zijn die het voor minder willen doen. In Nederland zelf, in de EU en anders wel in de rest van de wereld.

Minder aanbod is ook minder export

Los van de vraag of het juridisch, politiek en economisch haalbaar is om een flexibel quotum in te voeren, loert er juist voor Nederland nog een ander gevaar. Morrelen aan de aanbodkant om goede prijzen te realiseren kan en zal bij andere landen in de EU ook een andere vraag opwerpen. Waarom zullen wij minder gaan produceren om de melkprijs in de EU in de benen te houden als er landen zijn als Nederland en Denemarken die vele malen meer produceren dan ze zelf nodig hebben? Laat Nederland en Denemarken eerst maar wat meer inleveren. Deze waarschuwing werd uitgerekend op het DDB-symposium in Lelystad afgegeven door drie van de vier sprekers.
Misschien niet toevallig dat de roep om een flexibel quotum nauwelijks klinkt in Denemarken. In dat land is de quotumprijs inmiddels wel ver onder een dubbeltje per kilo gezakt en krijgt Arla Foods van de leden te horen dat er flink in de kosten moet worden gesneden.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jeff

  Waarvoor demonstreren? Voor een tijdelijk prijsdipje. Komop mensen, twee jaar geleden bij 48 ct. kwam toch ook niet in de media dat er goudgeld werd verdiend in de melkveehouderij.
  Pas maar op dat de media niet " ontdekt" dat de gemiddelde veeboer een dik modaal inkomen rechtstreeks vanuit Brussel op zijn rekening gestort wordt.

 • no-profile-image

  goede boer

  Om wat meer inzicht te krijgen rondom de lage melkprijs van vandaag de dag, is het best eens interessant je wat meer te verdiepen in de geschiedenis van ons aller geld en de bijbehorende (landbouw)economie door de eeuwen heen. Het Murray Rothbard Instituut heeft dat aardig verwoord in een boekje, waarvan de inhoud ook op internet te vinden is. Degenen die wat meer belangstelling voor geld en economie hebben kunnen best eens googelen naar het Murray Rothbard Instituut en dan op de link klikken met de titel "Wat heeft de overheid met ons geld gedaan". Best verhelderend als je de moeite neemt om dat eens te lezen.

 • no-profile-image

  krieken

  Goedemiddag de titel van het artikel schiet niet in eigen voet is zeer gevoelig daar in duitsland een nederlandse eigenaar van een melkveebedrijf zijn voet moet missen door een ongeval met een jachtgeweer.
  Dus kan de organisatie zijn titel herzien.

  mvrgr J van Krieken

 • no-profile-image

  john

  wat de heeft de overheid met uw belastinggeld gedaan? door de subsidies hoeft de consument nog maar 10% van zijn inkomen uit te geven aan voedsel. 40 jaar geleden was dat nog meer dan 30%. Door het subsidieren van de landbouw heeft de consument goedkoop voedsel en blijft er ruimte over voor economische groei.

 • no-profile-image

  Landbrug

  Krieken,

  Juist een heel passende titel bij dit weblog. Zo zullen er altijd wel gebeurtenissen in de wereld zijn waar een titel niet bij past, beetje vergezocht.
  Arla word inderdaad gedwonen de melkprijs op te voeren en te snijden in de kosten, maar op het ogenblik willen ze alleen maar hun doelstelling van groeien halen.

 • no-profile-image

  paultje

  Wat een ontzettend slecht stuk van Wim Esselink. Laat ik beginnen dat hij weer begint met verdeeldheid zaaien onder de melkveehouders, je mag best kritisch zijn tegen actievoeren maar hou wel het belang van de sector hoog. Vorig jaar was Wim zo verbaasd dat de DDB actie ging voeren tegen hun "eigen" fabriek , nu stelt hij dat dat de zwarte piet bij de zuivelindustrie ligt dus was het toch niet zo gek dat de DDB juist daar ging demonstreren en blokkeren want daar liggen de marges het hoogst. Verder zegt hij dat een flexibel quotum "geweldig" zou zijn maar dat de melkveehouders toch nooit de neusen dezelfde kant op hebben staan......
  Als je zo schrijft wordt het ook nooit wat Wim. Want de "andere" stategie die van de zachte landing waar Wim zo heilig in geloofde is ook totaal een fiasco geworden omdat er toch altijd boeren zijn die quotum kopen........
  Juist doordat Nederland een exportland is zullen alle strategiën voor Nederland zeer gaan doen want andere landen zullen altijd zeggen dat Nederland meer moet inkrimpen niet alleen bij een fexibel quotum maar ook bij quotumafschaffing door strengere milieu eisen. Dus Wim in eigen voet schieten doen we altijd zelfs als je niets doet.

  groeten paultje

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.