Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Ruim 80 koeien drachtig

Op het bedrijf in Oezbekistan doen de koeien het een stuk beter dan een maand of wat geleden, toen er net MKZ had gewoed. Dieren zijn nu drachtig.

Toen ik een tijdje geleden voor de kerstmis terugkwam op het bedrijf in Oezbekistan, ben ik met de mensen daar ook maar direct de 160 koeien gaan afvoelen op dracht en eventuele gebreken. De dieren, had ik al gezien, liepen er veel beter bij dan een paar maanden geleden. En inderdaad, ruim de helft van die 160 dieren bleek drachtig te zijn. De inseminator en veearts waren natuurlijk dolgelukkig met die uitslag.

Kalf zoog op de vinger

Bij 30 dieren was het gewoon te vroeg om een drachtigheid met 100 procent zekerheid te kunnen vast stellen. Ik kreeg dit keer als eerste de koe voorgeschoteld die ik in oktober, vier weken na de inseminatie, drachtig had verklaard. Toen de inseminator me destijds vroeg waarom ik dat deed, vertelde ik hem dat het kalf me op de vinger zoog. Hij sloeg toen dubbel van het lachen. Nu wilde hij dus zekerheid. En ja hoor, ze was drachtig!

Koeien drachtig gespoten met varkenspreparaat

We hebben een kleine 50 koeien, dieren die nog niet tochtig waren geweest of gezien, met Lugol behandeld of tochtig gespoten. Dat gebeurde met hormoonprepraraten uit China. Op de doos stond geen koe, maar een zeug met veel biggen. Dus of het hormoon wel voor koeien bedoeld was? Maar het preparaat is eerder gebruikt op dit bedrijf en het werkte prima. Dus houden het er maar op dat het geschikt is. We zullen wel zien of er één of 12 kalveren worden geboren en of ze knorren na de geboorte…

Paar koeien zijn óp na de MKZ

Enkele koeien zullen wel nooit meer drachtig worden. Ze hebben na de MKZ een zware baarmoederontsteking gehad en alles is vergroeid, de koe is totaal op. Enkele van deze verloren geachte groep koeien waren echter toch drachtig en zullen apart blijven in de hoop dat er nog een gezond kalf van kan komen. Want een goed kalf heeft veel waarde in een land waar je geen goed melkvee kunt kopen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hans Jochems

  Hallo Bert,we zijn 4maanden geleden uit canada geemigreerd,we zoeken contactinformatie over melk-varkensbedrijfen in uzbekistan,misschien kun je ons hierbij helpen tel in rusland +7-495-763-4236.alvast bedankt Hans.

 • no-profile-image

  Mv Asseldonk

  Hallo Bert zou je me willen bellen ik heb
  een vraag tel 0653201928

Of registreer je om te kunnen reageren.