Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Melkprijs naar een dubbeltje

De melkprijs zakt hier in Letland steeds verder weg. En dan moet je nog maar zien dat je het geld ook nog beurt. Een betalingstermijn van vier maanden is al heel normaal.

SOS! We zinken langzaam richting 10 cent per kilo melk. En dat is dan nog in het dichtbevolkte deel van Letland. In het Oosten van dit land verwacht men zelfs al in mei niet meer dan 4 à 5 cent per kilo te beuren.
Alle boeren wachten nog steeds op uitbetaling van de subsidies. Die hadden eind maart al uitbetaald moeten zijn. De vervroegde uitbetaling is afgedwongen met de blokkade van Riga, waar ik al eerder over schreef.

De uitbetalingstermijn van het melkgeld begint bij zowel de particuliere melkfabrieken als de coöperaties op te lopen naar drie à vier maanden. Een deel van de slachterijen loopt ook minimaal twee maanden achter met uitbetalen. Geen goed nieuws voor de mensen die er genoeg van hebben en de koeien naar het slachthuis sturen.

Simpel gezegd, welke opties blijven er nog over? Als je melkt krijg je geen geld, als je je koeien naar het slachthuis stuurt krijg je ook geen geld. De Letse overheid balanceert zelf op het randje van faillissement, dus daar komt ook geen geld vandaan. Met andere woorden: ondernemen kun je het bijna niet meer noemen, iedereen is bezig zo goed en kwaad als het kan te overleven.

Ons bedrijf nadert de zwarte cijfers

Was het niet de Groningse zanger Ede Staal die zong: ’t Is nog nooit zo duuster e’wes of ’t wodt wa wier licht? Daar ga ik dan maar van uit. Na drie maanden verlies te hebben gedraaid ziet het er naar uit dat ons bedrijf weer winst maakt. Het klauwbekappen is nog steeds magertjes, maar men probeert zoveel mogelijk de problemen zelf op te lossen met gels, voetbaden en blokjes/schoentjes. En die verkopen we ook graag.Het voorjaar komt eraan en de hoeveelheid kreupele koeien is enorm. Als het merendeel van de koeien niet meer in staat is om naar de weide te lopen en te grazen, dan moet je toch wel klauwbekappen? We zullen zien wat de volgende maand weer brengt.

Foto

Hens Mekking

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ton

  Bij ons dropte Warnambool Cheese, een paar weken geleden de prijs van pakweg 20 eurocent naar 6 cent. Nog geen 2 dagen later was de prijs weer bijgesteld naar de oude prijs nadat ze 270miljoen liter, 130 boeren, kwijt geraakt waren aan de concurrenten. Als ze dat niet gedaan hadden, was iederen overgestapt. Melken voor 6 cent kan gewoon niet. Ben benieuwd hoe het in Letland afloopt, is daar niet zo eenvoudig lijkt het wel om even over te stappen naar een andere afnemer, et is een pot nat. Sterkte in ieder geval

 • no-profile-image

  gli

  Verschrikkelijk!
  Ik kan het niet anders zeggen.
  Maar is het in Westeuropa veel anders? Welnee toch!
  Met zijn allen (althans in {grote?] meerderheid) wordt er al jaren geroepen dat we marktgericht moeten produceren!
  Nou dan! Dat is toch helder! Als de markt, geleid door zuivelindustrie, supermarkten en een heleboel andere hotemetoten kans zien om de melkprijs voor de producenten te laten kelderen tot een absoluut dieptepunt dan hebben we dat maar te aanvaarden. Ja toch! Niet klagen, niet martelen en op naar de volgende hausse van 45 eurocenten voor een liter. En wat we dan gaan doen. Melken ! Uitbreiden! De kleine buurman verdringen van de markt! Zo hoort het, ook volgens de standsorganisatie die geacht wordt op te komen voor het allergrootste lid en eigenlijk ook voor de allerkleinste. Maar is die laatste niet een beetje afgeschreven. Dat zou ik aan Albert Jan Maat willen vragen.

 • no-profile-image

  Sybren

  Ik ben een paar weken geleden op familiebezoek geweest in Letland en het ziet er inderdaad triest uit daar. De economische crisis heeft dat land enorm getroffen. Men zei dat er 40 % werkloosheid was (met name in het oosten). Veel mannen zitten gewoon thuis de hele dag te wodka drinken. Maar de ambitie daar is er ook niet zo groot als bv.in Litouwen wat wel wat meer vooruit is. In ieder geval sterkte daar, hopelijk zit er gauw wat verandering in.

Of registreer je om te kunnen reageren.