Rundveehouderij

Achtergrond 624 x bekeken 5 reacties

Koeien stuk florissanter

Op het bedrijf in Oezbekistan zijn de mensen de Nederlandse adviezen serieus gaan nemen. Want ze werken: meer productie, minder dierenleed.

Als je na maanden weer terugkomt op een bedrijf, zie je oude en nieuwe gezichten.
De veearts was weer nieuw, de zoveelste in twee jaar. Het is een heel beste, vriendelijke man die gelukkig heel goed met de inseminator kan samenwerken én lachen. De veearts had enorm veel vragen. Veel wist ik niet te beantwoorden, dat waren detailvragen over medicijnen die hij in Oezbekistan kon kopen. Op zijn meer praktijkgerichte vragen kon ik hem wel antwoord geven.

Oude Sovjet-methodes nog springlevend

Het zat de veearts na al mijn antwoorden maar niet lekker dat we veel dingen in Nederland al sinds 1960 anders deden dan in de oude Sovjet-Unie, en dat hij daar tot op vandaag nooit van gehoord had. Denk aan gebruik van Lugol en oxcytetra als inwendige uterus-behandeling en voor stinkpoot.

Een veearts leren onthoornen

Ook deze man heb ik, net als zijn voorganger, moeten leren hoe een kalf te onthoornen. Hij had het werken met het elektrische onthoornapparaat snel onder de knie. Nu brengt hij de dieren niet méér leed toe dan nodig is.

Slechte, vochtige lucht bij kalfjes

Bij de kalveren vanaf drie weken lagen stiertjes van dik vijf maanden. In de ruimte was de lucht slecht en vochtig. Ik zei ze de oudere stiertjes naar buiten te doen om longproblemen te voorkomen. Een uurtje later waren ze buiten onder een afdak. De dierenarts zei me dat hij dat al eerder opgedragen had, maar de manager had nee gezegd, want: ‘Als Bert komt krijg ik op mijn donder dat ik ze buiten heb gedaan, dus wachten we tot Bert komt.’

Luchtstroom met rook ontdekken

Alle lucht in het kalverstalletje kwam via de deur binnen, met een koude luchtstroom over de grond. De kalveren lagen langs de muren om die koude lucht te ontwijken. Alle ramen zaten dicht. Dus heb ik opdracht gegeven om van enkele ramen een klep te maken. Na een schets op papier zaten ’s avonds de kleppen er al onder en zaten er in de nok al kokers.
Ik heb de mensen op het bedrijf ook geleerd dat je met een vochtige krant veel rook kunt maken, en ik heb ze laten zien hoe ze daarmee moeten kijken hoe de luchtstroom loopt en waar de lucht valt. Door de stand van de kleppen te veranderen geef je de lucht meer of minder snelheid, en zo bepaal je tevens waar de lucht daalt. Het beste is als de lucht boven de voergang daalt en draait. Ik ben er gerust op dat het ze ondertussen allemaal gelukt is.
Net als op veel andere plekken zijn de mensen daar gewoon te bang dat het te koud is voor de kalveren. Ik probeer altijd maar duidelijk te maken dat droge, trekvrije lucht het beste en goedkoopste medicijn ter wereld is.

Naar 7.000 liter per koe

Ze wilden dat ik in januari weer zou komen. Maar ik zag daar het nut niet van in. Beter vond ik het om pas in maart of april weer te gaan. Dan kunnen we met zijn allen kijken wat voor voer ze in de zomer hebben en hoeveel mais, granen en voederbieten te zaaien. Ik wil ze leren meer droge luzerne te maken en zo min mogelijk luzerne nat in te kuilen. Dat is de basis voor een mooi winterrantsoen. En dan hup naar de 7.000-7.500 liter per koe met bijna alleen maar tweede- en derdekalfskoeien. Genoeg werk te doen nog, dus!

Droge koeien niet vet laten worden

Op het eind van mijn bezoek aan dit bedrijf heb ik weer een lijst gemaakt van wat te doen bij alle koeien, ook bij de guste. Ik heb deze keer de voerman en veearts op het hart moeten drukken dat ze op moet letten dat de droge koeien niet te vet gaan worden. Toen keken ze me beteuterd aan. Ik snapte dat wel. Ze zijn het totaal beu om tegen krakkemikkige koeien en wandelende skeletten aan te kijken, want dat deden ze al ruim een halfjaar. Ze willen nu wel eens dikkerdjes van koeien zien.
De vorige keer waren de droge koeien veel te mager. Nu stonden er al verschillende die wat vet dreigden te worden, en ze kregen nog steeds krachtvoer. Dus ik heb de mensen op het bedrijf opgedragen om een krachtvoer te maken waarin alle vitaminen en mineralen zitten die koeien nodig hebben, maar dan zo geconcentreerd dat de koe met een halve kilo krachtvoer alles binnenkrijgt.

Geld zonder gesputter

Bij het vertrek heb ik dit keer de grote baas niet gezien. Hij kwam niet op kantoor die dag. Maar ik kreeg wel zonder gesputter mijn geld van zijn boekhouder. Vorige keer ging het nog op zijn Russisch.
Het was een mooi bezoek deze keer, goed om te horen en te zien hoeveel beter het nu met het bedrijf en met de dieren gaat. Het doet me goed om de werknemers en koeien zo achter te laten!

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hennie Klok

  Hoi Bert,

  Ik ben blij voor je dat ze naar je luisteren en dat je dan ook aan de resultaten zie dat je goede raad heb gegeven. Veel succes verder.

  Groet,
  Hennie

 • no-profile-image

  Eduard Lootens

  Lees met veel belangstelling de weblogs Boerderij. Ik ben leraar varkenshouderij, stagebegeleider aan het Vrij Land en Tuinbouwinstituut in Torhout België.
  Ieder gaan heel wat van onze leerlingen, deze zomer ruim 35 op vrijwillige buitenlandse stage. Vorig jaar trokken ze naar Frankrijk, Duitsland, Tsjechië, Verenig Koninkrijk, Portugal, Ontario Canada..... Deze zomer ook naar Denemarken en Zweden. In hoeverre zijn landen als Roemenië, Oekraine enz... veilig als stagebestemming voor leerlingen van 17 tot 19 jaar?
  Onze leerlingen gaan meestal voor 4 weken op stage op melkvee-, akkerbouw- of varkensbedrijven.
  Graag een reactie.
  Bedankt.
  Ward Lootens
  Driekoningenstraat 38
  8820 Torhout
  Tel.: 050 21 56 48
  GSM: 0479 65 78 68 • no-profile-image

  Rick

  Hoi Bert,
  Je kunt het dus nog steeds. Het doet me goed te horen dat ze nu naar je luisteren.
  Als ze dat blijven doen dan komt alles goed.
  Maar we weten allebei dat ze wel weer met iets stoms aan zullen komen.
  Hou vol.

  Groet

 • no-profile-image

  Koen

  Om even op Eduard te reageren: met de juiste begeleiding is Oekraine veilig genoeg voor een leerzame stage. Ik ben er zelf op stage geweest zo'n anderhalf jaar geleden, veel gezien, veel geleerd. Niet hoe ik met koeien om moet gaan wel met mensen die met koeien omgaan :-)
  Ben nu zelf ook op zoek naar een stagaire voor Oekraine, om 3 grootschalige melkveehouderij bedrijven te assisteren bij het uitvoeren van een bedrijfsadvies. Erg leerzaam dus!

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Bert,
  Ik lees jouw stukjes altijd met veel genoegen. Ga zo door. Maar nu heb ik een vraag aan jou die niet via deze reaktiepagina te stellen is. Zou je mij een email willen sturen zodat ik jou mijn vraag persoonlijk kan stellen ?
  Mijn emailadres is zonderland@sympatico.ca
  Bij voorbaat dank.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.