Rundveehouderij

Achtergrond 19 reacties

‘Jarenlang melken voor €0,53 per kg’

Makelaar Arend Otten wil een nieuwe, gereguleerde, Europese zuivelmarkt, waarin boeren meer verdienen. De vrije markt moet buitenspel gezet worden.

Arend Otten neemt het initiatief tot een nieuwe, Europese zuivelkoers. „De melkprijs moet, net als in Canada, gebaseerd worden op de kostprijs en Europa moet op slot. Zowel voor import als export.”

Waarom wilt u dit?
„Als makelaar heb ik jarenlang de emigratie van Nederlandse boeren naar Canada begeleid. Daar is de situatie beter. De Canadese melkprijs wordt gebaseerd op de kostprijs, terwijl die prijs hier ‘verpest’ wordt door quotumverruiming. Quotum moet weer een krachtig instrument worden. Dat is het nu niet. Ik verzet me tegen het quotumeinde in 2015.
Een groter Europees nadeel is de wereldmarkt. Die drukt de prijzen enorm. In Canada is de markt zelfvoorzienend, er wordt nauwelijks geëxporteerd. Bovendien werkt het land met importheffingen. Die bescherming zorgt voor stabiele prijzen, waarin alleen de consumentenvraag bepalend is.
Zo’n model kan ook in Europa. Als je de wereldmarkt buitensluit, is het mogelijk om met een Europese melkprijs van €0,53 van start te gaan.”

Maar de vrije markt kunt u toch niet tegenhouden?
„Dat kan wél, maar het begint bij de boer. Onze website www.milkmarketing.com gaat deze week de lucht. Daarin maken wij onze plannen én prijs van €0,53, in alle talen, bekend en doen we een oproep. Om een boerenvuist te maken, hebben we volmachten van een meerderheid van de Europese boeren nodig. Maar daar heb ik vertrouwen in. Wie wil er nou geen €0,53 voor zijn melk?
Áls ik die volmachten heb, kan ik de Europese zuivelfabrieken overtuigen. Want één sterk boerengeluid kunnen zij niet negeren. De Europese overheden vormen de volgende stap.”

Maar welke zuivelfabriek wil er nou €0,53 betalen?
„Dat gaan ze wél doen, maar dan moeten de Europese overheden een hek om dit continent zetten. Dan denk ik aan importheffingen.
Het voordeel daarvan is, dat supermarkten hun zuivel niet meer goedkoop buiten Europa kunnen weghalen. Ze moeten wel het volle pond voor Europese melk betalen.
Nu kost een pak melk nog €0,80 in de supermarkt en vangt een boer €0,25. Dat klopt van geen kant. Maar de consument wordt hiervan niet de dupe. Het is de marge van de supermarkt, die verdampt.”

Hoe gaat het er concreet uitzien?
„Ik word de marktmonopolist en garandeer een jarenlange melkprijs van €0,53. Die prijs kan alleen veranderen als de kostprijs daalt of stijgt. Die €0,53 is alleen mogelijk als de melkproductie in het begin met 20 % wordt ingekrompen. De Europese boeren moeten namelijk de markt volgen. De tijd van overproductie is voorbij.
Die flexibiliteit vraag ik ook in de toekomst. Boeren moeten straks kunnen inkrimpen óf uitbreiden. Ze moeten zich instellen op de vraag. Maar daar krijgen ze een waardevast inkomen voor terug.''

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ts

  tsss ga je tijd ergens anders aan spenderen, wat een onzin verhaal......

 • no-profile-image

  ik geloof

  Staat verkeerde naam bij dit artikel moet VAN BAKEL bij staan die kan het ook zo mooi vertellen....en nu....

 • no-profile-image

  zwarte piet

  haha, van bakel kan er ook wel wat van.

  Dit moest je 5 jaar eerder vertellen, dan had ik voor gestemd, maar nu niet meer.
  Hij zal wel graag aandacht willen hebben, daarom weer zo'n zwak verhaal

 • no-profile-image

  Boer

  Petje af Arend.Ik ben het helemaal met je eens.Er is niet een reden waarom een gereguleerde Europese zuivelmarkt niet mogelijk is.Als iedereen bij voorbaat al zegt dat het toch niet lukt dan lukt het ook niet.De beloning van je harde werk hoord niet in de zakken van Aldi,super de Boer en AH.In plaats van dom lachen zou je je als melkveehouder achter deze man moeten gaan staan.Wat heb je te verliezen?

 • no-profile-image

  Arjan

  He boer knap ver weg. Je kunt ook gewoon in Canada gaan wonen. Dat is knap ver weg !!!

  Maar alle gekheid op een stokje. Arend Otten kan mooi kletsen maar dit gaat natuurlijk nooit of te nimmer gebeuren. Daarnaast geloof ik ook niet dat het uberhaupt zo zou uitpakken. Weet je wat er gebeurd ==> wij krijgen meer voor de melk dus andere leveranciers gaan hun produkten en diensten verhogen. Eind van het liedje blijf je hetzelfde verdienen.

 • no-profile-image

  Hendrik

  Hà, wat een goed plan. Dat we daar niet eerder aan gedacht hebben.

  Maar waarom 53 cent per liter? Ik heb liever 63.

  Alleen maandag nog even een belletje naar Brussel om de EU-buitengrenzen dicht te gooien.

 • no-profile-image

  DE BEUKER

  De heer otten zal zich wel vergissen het zal wel 35 cent moeten zijn, ipv 53cent.

 • no-profile-image

  Gestopte boer

  Is Otten soms quotum handelaar en bij voor zijn eigen toko (winst)

 • no-profile-image

  Ton

  Wat een verhaal zeg. Niet in de gaten zeker dat de EU op het moment na Nieuw Zeeland de grootste exporteur van melk is op de wereld markt??? Wat gaan we met al die melk doen als we de grensen gaan opsluiten??? De boeren in de EU moeten dus "veel" minder gaan produceren om aan dit te voldoen. Ik ben van mening dat als het melken van koeien geen geld opbgengt in bepaalde gebieden, doe het dan gewoon niet!

 • no-profile-image

  fryske boer

  Je moet wat doen om jou quotumhandel te behouden. sorry hoor dit is echt luchtfietserij.

 • no-profile-image

  S.R.R.B

  wat 0.53 per (10 lieter melk) moet beslist lukken Doe mij maar E 0.035 per kg melk minder qoutom kosten gemiddelt in Nederland afschaffen die lucht handel hier zit het probleem van een te hogen kostprijs

 • no-profile-image

  heidi

  Ben het helemaal eens met de Heer van Bakel.
  Krijg elk jaar meer qwotum en wat heb je er aan, liever minder melk met een prijs van 0,53.
  mijn stuun kun je krijgen

  Groetjes Heidi

 • no-profile-image

  harrie van gils

  Knap staaltje commercie van meneer Otten.
  Die weet tenminste hoe je populair wordt onder boeren.
  Typisch staaltje "" graaicultuur".
  Zelfs 26 jaar quotumhandel blijkt nog niet genoeg te zijn!!!!

 • no-profile-image

  eerlijke boer

  heel goed heer otten. kijk in agd dagblad van 17 april 2009. duitse landbouwminister wil topoverleg in brussel voor betere melkprijs en melkquotuminkrimping van 5 procent. wanneer zien de nederlandse bestuurders ,van hoog tot laag dat nu ook eens in??? als er fouten gemaakt zijn moet je dat ook toegeven anders ben je een huichelaar.

 • no-profile-image

  harry van gils

  Beste eerlijke Peelboer,

  We zijn in 1983 een weg ingeslagen. Alle EU-ministers van Landbouw kunnen zo hoog springen als ze willen. Zal echt geen resultaat uitkomen. De top van de G20 in april 2009, daar zijn harde afspraken gemaakt. Geen protectionisme!!
  En daarbij, al korten ze het quotum met 10 %, het zal weinig effect op onze melkprijs hebben. Het is gewoon vraaguitval, aanstaande deflatie. Kijk naar andere grondstoffenmarkten. De OPEC heeft de productie ook al 5% verlaagd, maar de olieprijs gaat binnen het jaar toch naar 20 dollar.
  Zal toch een kwestie van overleven worden, jammeren helpt niet!!

 • no-profile-image

  eerlijke boer

  beste harrie van gils , de olieboeren hebben wel gezamelijk hun produktie verlaagd vanwege prijsdaling door vraaguitval. en die 20 dollar maken we echt niet meer mee . de olieprijs is alweer over zijn dieptepunt heen en anders gaat de produktie gewoonweg weer naar beneden.

 • no-profile-image

  Johan

  Weg met de 100+ club, Boerderij (+ adverteerders-sponsoren) gaat zich voortaan engageren in de 0.53+ club.

 • no-profile-image

  betuwse boeren

  heel goed plan ,alleen de fout ligt bij de boeren .als wij het samen eens worden komt het goed.

 • no-profile-image

  warkende boer

  wij sluiten ons helemaal aan bij de betuwse boeren uit randwijk. goed wark otten.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.