Rundveehouderij

Achtergrond

Hard werken met grote machines

Bulldozeren, grondmonsters nemen, bekalken, met de schijveneg en rotorkopeg erover, graszaad erin, keien rapen en dan wat regenbuien erop. Ontginnen is veel werk!

Nadat de bulldozer was vertrokken, hebben we nog een weekje moeten wachten voor de loonwerker tijd had om zich met ons terrein te bemoeien. In de tussentijd vonden we iemand die snel een paar monsters van de grond heeft genomen om in ieder geval de PH te kunnen bepalen.
De resultaten daarvan vielen niet tegen. Op een enkele plek hebben we daarna nog Dolokal gestrooid. Terwijl we de laatste kilo’s nog in onze handen hadden, reed de tractor met de schijveneg het land op. Dit keer met een frisse, flexibele knul die niet alleen heel aardig was, in tegenstelling tot de chagrijnige bulldozermachinist, maar ook lekker doorwerkte. In iets minder dan een dag was hij met het hele terrein klaar.

Twee trekkers aan het werk

De volgende dag verscheen dezelfde tractor opnieuw, maar dan met rotorkopeg. In zijn kielzog een tweede tractor met zaaimachine. Het door ons gekochte graszaad werd in de bak gekiept en beide tractorchauffeurs hebben bijna aan een stuk doorgewerkt. Het hele terrein, inclusief het plateautje voor de camping en het weggetje ernaar toe, is nu ingezaaid. Aan het einde van de dag was het klaar.

Poeh, dat biedt wel een heel andere kijk op ons eens zo ruwe terrein met hier en daar een kwijnende notenboom en metershoge bramenstruiken. Nadat de loonwerker alle werk afrondde, lag het land er zwart en onaantrekkelijk bij. Maar dat zal snel veranderen als het gras eenmaal voor de dag komt.

Met de hand stenen en takken verwijderen

Er is in de afgelopen weken nog menig uurtje besteed aan het oprapen van boomwortels, takken en stenen, die her en der verspreid liggen op het land. Bepaald geen gemakkelijk karwei: heuvel op, heuvel af met een zware kruiwagen vol takken en keien.
Toen dat bijna klaar was, begon het te regenen, gevolgd door een enkele warme dag en daarna opnieuw wat regen. Omdat er ook nog een paar frisse, natte dagen volgden, leek het alsof dat gras maar niet wilde opkomen. Je wilt het de grond wel uitkijken!

Gelukkig staan nu, een kleine twee weken later, de frisgroene grassprietjes op het land. Heel langzaam zien we een groene waas ontstaan. Over een paar weken moet er nog wat kunstmest aan te pas komen maar vooralsnog kunnen we ons weer richten op de verbouwing van de schuur. De geplande gîte en een extra kamer voor de chambres d’hôte, moeten aan het einde van dit jaar echt klaar zijn.

Grotere veestapel

En passant is de ‘veestapel’ flink uitgebreid. De buren gaven ons 10 kippen cadeau met een broedse kloek waar 14 eieren onder lagen. Resultaat: we hebben er ook nog eens 13 kuikens bij. Dat is een mooi gezicht, die kleine kuikentjes. Zoiets heeft een hoge aaibaarheidsfactor: onze kinderen kunnen niet van die donzen beestjes afblijven. 'Ze zijn zó lief, mama!'

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.