Rundveehouderij

Achtergrond 8 reacties

Geiten aan de melk

Het aflammeren is gestart, nu komt dus het melken van de geiten op gang. Dan kom je van alles tegen wat je niet verwacht. De eerste dingen in de bedrijfsvoering hebben we al aangepast.

We zijn er goed ingerold met het aflammeren van de geiten. Het gaat echt met vlagen. Eerst dachten we dat er niets van kwam, en opeens lammerden 35 geiten in vijf dagen af. Toen was het weer tien dagen rustig, ja af en toe eentje, maar daarna wensten we dat we het niet zo druk hadden. Want toen lammerden in vijf dagen 57 geiten af.
We wisten op een gegeven moment niet meer waar we met de lammeren heen moesten, we houden de bokjes namelijk ook zelf. We belden een vriend die ook al wat bokjes bij een andere geitenboer had opgehaald. Die heeft er toen 16 meegenomen en een week later nog eens 15. Dat gaf ons wat lucht.

Melken gaat prima

Het melken gaat nu best. We melken nu ongeveer 140 geiten. Eerst was het even wennen, zowel voor de boer als voor de geit. Dat kwam vooral omdat er zo veel ‘versen’ tegelijk waren. Er waren er te weinig die een ander kon laten zien hoe alles in zijn werk gaat.

Dood lam

Op het moment gaat het allemaal goed, maar door onze onervarenheid hebben we wel enkele dieren verloren. Zo hing er bij een moedergeit die aan het lammeren was van alles uit. Ze had een prolapse vagina of cervix, dachten we. We hebben de dierenarts erbij gehaald. Het bleken de darmen en de lever van het lam te zijn. De dierenarts moest het lam draaien, want het lag achterstevoren. Hij kon het er niet af krijgen. Het jonge geitje was natuurlijk dood. Hij had een gat in zijn buikje waar alles uit was gekomen. Een aangeboren afwijking.

Bokjes afmesten

We houden de bokjes dus aan om af te mesten. De meeste geitenboeren doen ze weg. Er zijn er die de bokjes weggeven, maar ook die ze afmaken omdat ze er toch niets voor krijgen. Dit is natuurlijk heel persoonlijk, maar dat kunnen we niet over ons hart krijgen.

Niet moeders mooiste

Zoals ik al eerder in een weblog vermeldde, hebben we ook wat gemixte geiten gekocht, jonge en oude door elkaar. Van de week heeft een daarvan gelammerd. We hadden de lammeren er twee dagen bij gelaten en vandaag hebben we de moeder voor het eerst in de stal gemolken. Ze is echt niet moeders mooiste, haar uier hing aan een kant bijna op de grond. Ik zei tegen Gerard: ,,Nou die mag wel 5 liter geven, want anders ruimen we haar op.” Het was alsof ze het had gehoord. Ze gaf tussen de 5 en 6 liter en haar uier was goed geslonken. Nu maar afwachten hoe ze het verder blijft doen.

Melktanks te klein

De melk moeten we zelf wegbrengen. We hebben hiervoor een kleine tank geleend en achter op onze truck gezet. De tank heeft een inhoud van slechts 700 liter. In de eerste weken was dit geen probleem, maar nu zit hij zo snel vol dat we veel werk hebben met het wegbrengen van de melk en het schoonmaken van de tank. Daarom zijn we nu bezig een grotere tank te kopen. Ook de melktank in de stal gaan we vervangen. Dit is eveneens een leentank met te weinig inhoud: ongeveer 950 liter.

Meetstaaf in melktank

Voor zover ik het me kan herinneren zat er in Nederland altijd een meter op de melktruck. Dat is hier anders. Hier hebben we bij de tank een meetstaaf in de tank met inkepingen er op. Daarbij hoort een kaart waarvan je de corresponderende liters afleest. We moeten zelf precies de liters bijhouden die we afleveren. De melk gaat naar de cheeseplant van mijn broer. Die maakt er hoofdzakelijk fetakaas van.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  Alle tanken hebben zo meetlat. Erg normaal.

 • no-profile-image

  Hennie

  Ja dat het hier zo is , wist ik dus wel. Maar als ik me goed herinner in Holland werd het aantal liters melk dat je leverde bijgehouden met de meter op de melktruck, of heb ik dat helemaal mis?

 • no-profile-image

  Jeroen

  De fabriek verteld je wat ze ophalen inderdaad via zo meter op een vrachtwagen, maar voor eigen controle kan je dus die meetlint gebruiken.
  Men gaat wel uit van de eerlijkheid van die fabriek(moet ook kunnen)
  Ik weet wat ik per dag melk via de melkmeters, weet wat ik aan kalveren voer,dus weet ook een verwachtte hoeveelheid in de tank,die tot redelijkheid moet overstemmen met mijn gedachten.

 • no-profile-image

  Jacqueline

  Het is dus over met de rust. Ik heb bewondering voor jullie "omslag". Laten we maar zeggen "al doende leer je", dus het zal steeds beter gaan. Succes in deze drukke tijd.

 • no-profile-image

  Hennie

  Bedankt Jacqueline! Ik wacht nog steeds op een telefoontje van je:) Als je meiden nog kleine geitjes willen zien, ze zijn zo groot....

  Groet,
  Hennie

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Hennie. Ik was en ben altijd gedesinteresseerd in je bedrijf met geiten.Geiten en ik in jeugd waren een. wat een lol met die krengen.die springen en kropen. resultaat vrij en hops naar de bloemen.Kabaal er na van moeders.
  Ik ben echt een volgeling van jullie onder nemen nu met de geiten.Zou niks anders willen dan dat het jouw en je gezin goed gat met de nieuwe op zet van bedrijf en ik denk ook dat het zeker geen misser is als je kijkt wat koeien melk nu kost op de wereld markt.
  Ik geloof echt dat het kan daar waar je nu bent.
  Bert

 • no-profile-image

  Hennie

  Hoi Bert,

  Bedankt voor je reactie. Ja de geitenbedrijven komen hier echt op. Er zijn er nu een stuk of 10 in de omgeving. Hier zit de koeienmelk nog wel goed vanwege supplymanagement. Geiten zijn leuke dieren, we hebben er een stel bij, die als je ook maar even bij ze stil staat bij je zijn. We hebben er 1 die naar je toe komt, en dan tegen je op spring en ze kop in de nek legt. Gewoon een pet dus.
  Ik hoop dat het daar bij jullie ook allemaal wil lukken Bert.
  Hartelijke groet, Hennie

 • Jorina R

  Hey

  Ik loop op het moment stage op een geitenbedrijf. Ik vind dat er nogal veel lammeren sterven. Hoe kweken jullie de lammeren op? En hoe is de sterfte bij jullie?

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.