Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Boeren hebben hulp nodig

De voedselvoorziening loopt gevaar. De Russische overheid ziet dat, gesteund door sentiment onder de bevolking, veel beter in dan de West-Europese regeringen. Steun is daar wél op komst.

Twee derde van de Russen vindt dat het helpen van de landbouwsector een topprioriteit van de Russische overheid zou moeten zijn. Dit komt uit een onderzoek onder 1.600 Russen in 42 regio’s, gepubliceerd in de Moscow Times.
Dit resultaat verbaast me helemaal niet, want de Russen kennen nog heel goed de tijd dat er niets te koop was. Nog steeds krijgen ze bij tijd en wijle rotzooi voorgezet. Dit heeft wel als voordeel dat ze de landbouw waarderen en ook vinden dat de landbouw steun nodig heeft.

Prima producten

In Nederland krijgt de consument de beste producten voorgezet voor een lage prijs, maar het enige wat de Nederlandse consument doet is klagen. Terwijl Nederlanders maar wat trots kunnen zijn op hun landbouw. Nergens in de wereld wordt er zo’n goed product geproduceerd tegen zo’n lage prijs. Vandaag adverteert de C1000 met 10 kilo aardappelen voor €1. Dit is een fooi, en toch krijgt de consument voor die ene euro een prima product.

Steun voor de landbouw

De Russische overheid is zich bewust van het draagvlak dat de boeren hebben en steunt de landbouw zo goed en zo kwaad het gaat. Het is ook in Rusland financieel nu niet zo makkelijk. Met name door de lage olieprijzen komt er veel minder geld binnen dan een jaar geleden. Maar landbouw is zo belangrijk dat daarvoor toch geld wordt uitgetrokken. Ook worden de boeren beschermd tegen de ergste dumpingpraktijken door handelsbarrières op te werpen. Zo’n barrière is het instrument bij uitstek om de landbouw te ontwikkelen. Ook de EU heeft dit instrument in het verleden met veel succes gebruikt.

Kop in het zand

Wat mij verbaast is dat zowel de Russische overheid als de Russische bevolking inziet dat de landbouw steun nodig heeft, terwijl we in het Westen de steun alleen maar afbouwen en onze kop in het zand steken. Wij denken dat we veel slimmer en verstandiger zijn dan de Russen, maar het omgekeerde lijkt me het geval.

Groeiende bevolking

Er komen de laatste tijd steeds meer signalen dat de voedselproductie op de middellange termijn groot gevaar loopt door de groeiende bevolking. Politici laten zich echter leiden door de korte termijn (voldoende voedsel en lage prijzen) en door negatieve sentimenten (dierenwelzijn). Dan steken ze wel de kop in het zand. Hardwerkende boeren worden weggepest en zwartgemaakt, terwijl we ze straks hard nodig hebben. Maar ja, zo lang de schappen maar vol liggen met topproducten voor weinig geld verandert er niks.
Dat terwijl de Russische overheid juist een programma heeft opgezet om privéboeren te gaan steunen en de private landbouw te ontwikkelen.

Boervriendelijk

Misschien is het toch tijd om te verhuizen naar een boervriendelijk land. Helaas is het in Rusland niet eenvoudig om als kleine privéboer (tot 100 melkkoeien) te starten, maar men wil en zal de landbouw ontwikkelen en wellicht dat een aantal randvoorwaarden zal verbeteren. Voor wie dit alles met eigen ogen wil zien, organiseren we dit jaar een studiereis.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    peter kremer

    Goed stuk rené,

    Weet je wat het is, het communisme in het oosten is gestorven en bloeid in Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.