Rundveehouderij

Achtergrond 472 x bekeken

Zure appel is acceptabel

Afgelopen week ben ik in Rusland druk geweest het management rond melken en voeren te veranderen op een bedrijf met 450 koeien dat deel uitmaakt van een conglomeraat met 6.000 koeien.

De foto’s hieronder zijn gelukkig niet van het voer dat we aan de koeien willen gaan voeren. Ze zijn gemaakt in de plaatselijke supermarkt. Het is echt elke keer weer een verrassing hoe slecht met name de aardappelen er in de supermarkt bij liggen. Ik heb de nieuwe directeur ook meteen gewaarschuwd niet het lef te hebben om deze kwaliteit producten te voeren aan de koeien. Dan is het over en sluiten. Maar de inkoper van de supermarkt stoort zich blijkbaar niet aan een rotte aardappel meer of minder.

Simple and safe

Rondom het voeren zijn we nog in een flinke discussie hoe dat aan te passen en vooral hoe we dit moeten verkopen aan het personeel. Dat we het simpel willen is duidelijk, we hebben voor alles het KISS-systeem voorgesteld. Dus: Keep it Simple and Safe (niet zelf bedacht, ik las daar laatst een goed artikel over). Dit sprak de heren erg aan. Er werden verschillende varianten op bedacht, o.a safe door stupid vervangen en ook zaken met het F woord. Laten we het maar houden op fery simple.

Terug naar twee keer daags melken

Om het simple en safe te houden, willen we terug van drie keer daags melken naar twee keer daags en alle ingrediënten met de voermengwagen voeren. Nu wordt nog onregelmatig gemolken: 2 keer om de zes uur en dan 12 uur niet. Ja, je kunt hier niet van de mensen verwachten om elke 8 uur op te komen draven. Daarnaast worden al het krachtvoer en alle bijproducten, zoals taart, met de hand gevoerd.

Melkproductie zal tijdelijk dalen

Door het voer te veranderen en minder te melken verwachten we op korte termijn een lagere dagproductie. Tel daarbij op dat veel koeien al veel dagen aan de melk zijn en er veel guste koeien zijn, dan belooft de ontwikkeling van de melkproductie niet veel goeds.

Maar we vertrouwen erop dat we het verkocht krijgen aan het management, en dan kunnen we het dit jaar erg simpel houden, de zaak voor volgend jaar goed op de rit zetten en dan als een trein melken. Veel verse koeien, goed voer en een simpele en gemotiveerde organisatie.

We moeten maar even door de zure appel heen bijten. Eén troost: in vergelijking met wat de consument voorgeschoteld krijgt, is onze zure appel nog heel acceptabel.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.