Rundveehouderij

Achtergrond 6 reacties

Voorjaar in aantocht

Te gek toch. De klok wordt hier in Canada verzet en direct hebben we dagen met enkele graden boven nul.Eerst nog landbouwshows, dan start het werk op het land.

De zon heeft duidelijk meer kracht dan enkele weken geleden. De sneeuw smelt al op donkere vlakken, omdat daar de warmte van de zon wordt opgenomen. Dan volgt ineens weer een nacht van min 38 graden. Even terug in de realiteit. De sneeuw zal nog wel zes weken de boventoon voeren, maar de honden willen weer rennen en hun pootjes bevriezen niet meer tijdens het lopen.

Doortastend werken

We hebben een erg zware winter gehad. De Canadezen klagen er steen en been over. Nou, als dit het is, kan het mij geen pijn doen. Gewoon goed aankleden en zorgen dat je niets laat bevriezen rond de boerderij. Vooral niet proberen dingen snel te doen. Altijd zorgen dat je doortastend te werk gaat. Ik heb begrepen dat bij min 40 graden de machines je gewoon in de steek laten. Accu’s bevriezen als ze niet goed opgeladen zijn en olie wordt boter. Vet in de lagers verandert in een taaie stroop die niet meer wil smeren.

Landbouwshow

Ja, het voorjaar is hier een gift van God. Iedereen gaat dan weer met goede moed het land op en er wordt alweer van alles georganiseerd. De voorjaarsrodeo is al gepland voor april en de voorjaarsshows voor de landbouw zijn er weer. Snel alles showen voor de zaaitijd begint, want dan heeft niemand meer tijd. Alles moet dan wijken voor het zaaien van de gerst, tarwe en het koolzaad. Snel worden alle machines nog eens nagekeken. De handel in olie en onderdelen trekt aan, want het voorjaar komt eraan. Iedereen weet echter dat het nog tot begin mei kan duren voor hij echt wat kan doen op het land.

Gratis shows

We hebben net twee lokale landbouwshows gehad. Dit zijn fijne dagen. Niet zoals bij ons in Nederland stress met parkeren en veel entree betalen of bij de bank een vrijkaartje ophalen. Nee hier kan iedereen gratis naar binnen en bij de deur parkeren. Het is er gezellig druk, want iedereen gaat er heen om andere mensen te zien en om nog even te kijken of er nieuwe aanbiedingen zijn. Gewoon gezellig. Wij zijn hier pas zeven maanden en worden al door verschillende mensen aangesproken en begroet. We maken even een praatje en gaan weer verder.

Schapen scannen

Binnenkort gaan we onze schapen scannen op dracht. Het voorjaar is in aantocht en dan moeten er toch ook lammetjes komen. Voor een ander bedrijf hebben we de schapen al gescand op dracht. We komen tot een redelijk goed scoringspercentage. Officieel mag dat niet, normaal moeten de dierenartsen het doen. We doen dit voorlopig nog gratis om het te leren. Over een tijdje kijken we wel hoe we het commercieel kunnen gebruiken. Nog even en we gaan aan de stal beginnen. Dan zal het hier wel spannend worden.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Eric ik heb van mijn oude buren begrepen die in saskachewan wonen dat die geen tijd verzetten dus die zijn blijkbaar een uitzondering wij hier in het oosten verzetten ook de tijd
  Wat je smeer problemen betreft je kan altijd info shell bellen 1 800 661 1600 die zitten bij jullie in calgary bij opgave van soort machine of voertuig en omstandigheden vertellen die je precies wat waar in moet, echt bij min 40 kun je ook alles smeren

 • no-profile-image

  W Geverink

  Klopt Ed . Ik gebruik ook koud weer vet (jaar rond) in bijvoorbeeld lagers van de voervijzels die onder de silo's zitten . Normaal vet wordt in de kou zo hard dat de veiligheid van de voermachinemotor er door kan vliegen omdat de motor te hard moet trekken . Ik haal de vetpatronen gewoon bij de plaatselijke co-op .

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Eric nog vlug iets je zegt dat je de winter niet koud vond de meeste hollanders en belgen vinden de eerste winters niet koud maar in een jaar of 5 vindt je ze net zo koud als wij het lijkt of je bloed veranderd Hier in quebec gewoon koud is ;froid; maar echt koud is fret iedere quebecer kent het verschil

 • no-profile-image

  eric

  Ik denk dat je wel eens gelijk kunt hebben. nu is alles nog nieuw en interessant. daarom is het goed denk ik dat we direct een goede schuur bouwen om de dieren binnen te kunnen zetten en binnen te kunnen werken. in de toekomst willen we de schapen in de winter laten lammeren om de winterdagen wat meer productief te maker.

 • no-profile-image

  tula derksen

  hallo!

  ik ben een vriendin van maykel schollen, die bij jullie in dienst is geweest. met hem ben ik ook vaker meegelopen met het schapenherderen en zo ben ik er een beetje aan verslingerd geraakt. zo van een afstandje volg ik een beetje wat er gebeurd. ik moet zeggen dat ik erg veel bewondering heb voor de stap die jullie hebben genomen. en heel langzaam begint bij mij ook het idee te rijzen... voor over een jaar of 3. de reden dat ik deze mail stuur is om te vragen hoe je zo iets aanpakt en wat de mogelijkheden zijn wat betreft werken daar... zouden jullie mij daar iets meer over willen vertellen? alvast heel erg bedankt! groetjes
  tula derksen

 • no-profile-image

  Louise Liebenberg

  Hoi Tula
  Mail ons eens prive dan kunnen wij wat meer uitebreid over je plannen hebben. Het lijkt mij wel verstandig dat je misschien eerste een paar stage bezoeken aan Canada maakt voordat je dit soort beslissing maakt. Ik weet dat er veel bedrijven over geheel Canada zijn dat behoeft aan hebben om een goede stagiere een aantal weken te hebben,bij ons in ieder geval wel!
  groeten Louise ( partner van Eric).

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.