Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Terug naar Stalin

We gaan terug in de tijd, want op dit bedrijf met 6.000 koeien lag nog een schoonmaakprotocol in de kast uit de tijd van Stalin. Dat voeren we direct weer in.

Op het concern met 6.000 koeien proberen we een aantal zaken aan te pakken om het verlies te beperken en liefst om te buigen naar winst. De melkprijs zit echter niet mee, dus dat zal voorlopig niet eenvoudig zijn. Maar het terugdringen van onnodige kosten is zeker nodig en mogelijk. De nieuwe directeur is een westers denkende Rus die alles erg rationeel aanpakt en ons dwingt zaken expliciet te maken en op papier te zetten. Dat is voor een Nederlandse boer niet echt eenvoudig, maar wel erg interessant.

Afgelopen week hebben we op een van de betere melkveebedrijven gesproken over het rationaliseren van het werk in de stal. De directeur van dit bedrijf zat er nog maar net en komt uit het leger. De eerste instructies die we in het vorige bezoek hadden gegeven, waren met grote precisie uitgevoerd. Deze man heeft daarmee punten gescoord en we gaan nu kijken of hij ook moeilijker stappen kan zetten.

Koeien groeperen en per groep voeren

Een van de zaken die we willen invoeren is het groeperen van de koeien en daarmee het optimaliseren van het voeren door ook alles in groepen te voeren. Het melkproces moet verbeteren en het aantal mensen moet afnemen. Vooral het aantal indirecte mensen kan stukken minder. De mensen die het echte werk doen, zoals de melksters, zullen meer moeten doen, maar zullen ook meer gaan verdienen.

Goede plannen maar slechte uitvoering

Toen we spraken over biosecurity en het opruimen van de farm spraken we over het maken van een compleet biosecurity plan met alle punten. Omdat ik toch een beetje lui ben, vroeg ik of zij wellicht een voorbeeld hadden. Ik weet namelijk dat Russen in principe alles via een plan doen. Ze hebben overal een handleiding, gemaakt door de vele mensen die op het kantoor werken. En inderdaad, zo’n plan lag er, en sterker nog: vroeger was er zelfs een schoonmaakdag. Een vaste dag waarop alle punten werden gecontroleerd, zoals melkleiding, tanklokaal, en zo voort.
Daarop hebben we meteen besloten terug te gaan in de tijd en deze schoonmaakdag opnieuw in te voeren! Wellicht wordt het dan zelfs schoner dan vroeger bij ons thuis. We moesten namelijk elke zaterdag het erf vegen van oma, want wat zouden de buren er wel niet van zeggen. Alles wat in het oog van de buren lag, moest er perfect bij liggen.

Maar zelfs in de tijd van Stalin was het protocol er niet alleen voor de buren. Met deze directeur die uit het leger komt zal het prima worden. Zoals we al vaker hebben gemerkt was niet alles slecht in de tijd van de Sovjet Unie. Veel zaken waren goed geregeld, het haperde alleen wel eens in de uitvoering.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  eric verstappen

  Hallo Rene.
  Dit is prachtig om te horen. Ik heb in begin jaren 90 in Oost Duistland vergelijkbara werk gedaan en herken de situaties. je zult merken dat de mensen goed met protocollen kunnen werken. alleen zul je merken dat er ook een controleur achteraan moet om de zaak te checken. Dan krijg je te maken met hele families die op het bedrijf werkt en elkaar de hand boven het hoofd houden. Ik had het meeste resultaat met de hands on benadering. Ik liep vaak gewoon enkele weken mee in de melkstal ofin de afkalfstal en daar kreeg ik vaak meer respect van de werkvloermensen. Ik lees met interesse je blogs. en geniet van de vrijemanier waarop je je waarnemeingen doet.
  veel succes eric

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Rene. Ja in theorie en op papier hadden de Russen het veel beter voor elkaar dan in Europa.Maar in praktijk werd er de hand mee gelicht.Want bewijs er voor is er. want hoe kan het dan dat alle ziektes die er zijn in oud Rusland voor komen en nog voor komen.Je hebt een goede zet gedaan om er een militair als directeur op te zetten.Heb er jaren geleden ook naar gezocht maar vond er geen die op een bedrijf wou werken.Want zonder harde brute harde hand doen de werknemers wat ze willen als je je rug gedraaid hebt.Ben er gerust in dat het bedrijf er beter van word.
  Groeten

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Rene' verwerken zulke grote berdijven hun eigen melk of zijn ze daar toch nog te klein voor want dan zal de melk prijs minder invloed hebben op uiteindelijke winst

Of registreer je om te kunnen reageren.