Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Sneeuw verbergt de rotzooi

Gelukkig heeft het gisteravond gesneeuwd, het erf ziet er daardoor weer toonbaar uit. Ook op het land verwacht ik nog grote verrassingen.

Het was deze week een paar dagen redelijk mooi weer, de sneeuw begon te smelten. Als boer in Nederland word je daar vrolijk van, want je kunt het land op om te werken. Maar in Rusland blijft die vrolijkheid wel weg. Want dan komt alle rommel boven die de hele winter verzameld is. Het erf is dan net een vuilnisbelt.

Door sneeuw oogt het weer opgeruimd

Gelukkig begon het gisteravond het weer te sneeuwen, er ligt nu weer een kleine 10 centimeter verse sneeuw. Dat betekent dat de zooi weer mooi opgeruimd is. Dat is iets waard, want het is nog niet eenvoudig om hier een beetje orde in de chaos te scheppen.
We hadden tonnen neergezet om de rommel in te doen, dus in de stal zelf is het nu aardig netjes. Tenminste, zolang wij in de buurt zijn en het onze mensen zijn. Maar je hebt ook te maken met derden. Zo heeft bijvoorbeeld de chauffeur van de melktankwagen een plastic loodje op zijn auto. Die haalt hij eraf en gooit die prompt op de grond. Geen enkele van de stalmedewerkers komt ook maar op het idee de beste man te vragen deze dingen ook in de klaarstaande ton te gooien. Ik heb gelukkig een perfecte relatie met de buitendienstman van de melkfabriek. Na één e-mail was het geregeld.

Vuilnistonnen op tijd legen

Om nog even op de tonnen terug te komen. Ik dacht dat het beheer daarvan geregeld was. Maar op een gegeven moment zitten de tonnen vol. Dus vroeg ik ze leeg te maken. Dat was niet tegen dovemansoren gezegd, dus ging de brand erin. Op zich is dat prima, maar ja, flesjes branden niet. Er ontstond ineens ergens achter de stal zo’n bende glas dat je daar ook niet vrolijk van werd. Dus wordt nu, op zijn Nederlands, het afval gescheiden aan de bron. Glas en ander brandbaar spul gaat in de ene ton, papier en ander brandbaar spul gaat in de andere ton. Nu maar hopen dat deze aanpak gaat werken. Ik vrees dat er nog wel weer een verrassing opduikt.

Hoe ligt land erbij onder de sneeuw?

De sneeuw heeft ons erf dus weer netjes gemaakt. Maar dit manneke ongeduld is nog niet happy. Ik kan namelijk nog steeds niet inschatten wat voor verrassingen er op het land aankomen. En het is zo maar 1 mei. Hoe ligt het land erbij waar ze de mest met kippers op bulten hebben uitgereden? Op zich is de hoeveelheid mest prima voor mais. Maar het is waarschijnlijk niet zo lekker verdeeld. Hoe komt dat?
En hoe staat het met het gras? Gisteren hebben we even doorgenomen hoeveel gras er staat. Een blok van bijna 200 hectare is vorig jaar niet gemaaid. Dat ligt aan de andere kant van de weg en daar kunnen ze niet komen, zeggen de medewerkers. Ik kan me er iets bij voorstellen dat dat met een grote hakselaar lastig is. Maar waarom zouden we daar niet met een maaier, schudder, hark en balenpers kunnen komen? Met zulke relatief kleine machines moet het toch kunnen? De kwaliteit is niet zo goed, zegt het management. Grote kans dat het dus neerkomt op 100 procent kruiden (laten we het positief zien). Maar misschien zit er ook nog wat fatsoenlijk gras of klaver tussen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Rene ik zie dat je weer helemaal happy bent. Erf mooi wit grasland een overjarige steppe.
  Ik raad je aan om 2 dingen in ere te houden; Geduld en Lucifers. De eerste om de mensen te laten wennen aan je netheid en de tweede om het land netjes te maken voor een nieuwe start. Tot volgende week zullen we maar zeggen.

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Rene' waar in rusland praat je over
  alles wat er in de oostblok landen gebeurt interseert me heel veel ik heb ook nog al wat boeken over de vroegere soviet unie Ik zit zo'n 60 km west van Montreal
  Hier verstopt de sneeuw veel vooral in de steden mijn wijle schoonvader zei dat het voorjaar in de stad (montreal)
  stinkt naar vuilnis en hondepoep
  op het land is de sneeuw zo goed als weg als het een beetje droog blijft
  kunnen we misschien in twee weken beginnen met granen zaaien

Of registreer je om te kunnen reageren.