Rundveehouderij

Achtergrond 383 x bekeken 2 reacties

Opbouw na de brand

De door brand verwoeste stal van mijn broer wordt weer opgebouwd. Hoewel de wind de constructie omblies en ook de vorst het werk bemoeilijkt, schiet de ruwbouw al flink op.

Een klein vonkje bij slijpwerk was voldoende: de stal van mijn broer brandde half november vorig jaar tot de grond toe af. De trieste balans kon worden opgemaakt: 130 dode koeien en een grote puinhoop op het erf.
Zoals ik toen al in mijn weblog schreef zie je dan dat een goede buur beter is dan een verre vriend. De hele buurt heeft spontaan geholpen met het opruimen van alle rommel. Achteraf gezien een verademing, want mijn broer kon vier dagen na de brand al met de opbouw beginnen. Zo’n brand komt nooit gelegen, maar bij nader inzien is ook het moment waarop het gebeurde een geluk bij een ongeluk. Was dit namelijk twee weken later gebeurd, dan was er van de hele herbouw maandenlang niets terecht gekomen. De vorst sloeg hier ineens zo hard toe, dat betonstorten dan onmogelijk is. Nu was mijn broer net op tijd klaar met het storten van de betonnen wanden.

Geld besparen door zelf te verbouwen

Mijn broer besloot om de verbouwing in eigen beheer te doen. In Nederland werkte hij in de bouw en hier in Canada heeft hij al menige verbouwing op zijn naam staan. Op deze manier bespaarde hij veel geld. De tekening is door WestfaliaSurge-dealer Lethbridge Dairymart gemaakt. Via een constructiebedrijf bestelde hij de spanten. Voor het uitvoerende werk huurde hij vier losse krachten in.
Tegenslag blijf je altijd houden. Zo speelde sterke wind de bouw afgelopen winter parten. Het werk ging niet altijd even vlot door. Een harde windvlaag verplaatste de hele constructie een kleine meter, toen de spanten net stonden. Hierdoor moest de bouwploeg de schoren weer verwijderen, om de constructie vervolgens met kabels weer recht te trekken. Terwijl een shovel en verreiker het bouwsel met kabels op de plek hielden, zijn de schoren opnieuw geplaatst.
Een spannend klusje, want de kabels braken zelfs door de harde windstoten van soms meer dan 100 kilometer per uur. Ook de dakplaten konden er vanwege de wind niet gelijk op. Inmiddels is het dak echter wel gemonteerd en zijn de bouwvakkers met de binnenkant bezig.

Melkstal geïnstalleerd

Vorige week is de melkstal geïnstalleerd. Mijn broer koos voor een 2 x 12 zij-aan-zij stal met rapid exit. De binnenkant van het dak wordt nu afwerkt met blikplaten. Het plaatsen van de ligboxen lukt nog niet, vanwege de vorst die nog in de grond zit.
Ach, het hoeft ook nog niet direct klaar, maar er is wel een duidelijke deadline. Mijn broer heeft in Saskatoon, de grootste stad in de Canadese provincie Saskatchewan, een nieuw koppel koeien gekocht. De dieren komen in mei, dus dan moet de stal klaar zijn.

Foto's: Hennie Klok

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jacqueline

  Hoi Hennie,
  Zo zie je maar, niet opgeven dan wint uiteindelijk de aanhouder. Is dat de boerderij waar je ook Hollandse kaas kon kopen?? Helaas kon ik de laatste keer niet meer naar judo, maar op de koffie komen doe ik. Toms ouders komen in augustus weer, misschien dat we dan ook even langskomen, zij zijn zeer benieuwd naar het boeren hier.
  Groeten Jacq.

 • no-profile-image

  Hennie

  Hoi Jacqueline,
  Dat klopt dat je daar de Gouda kaas kan kopen. Ja jammer dat je er niet bij kon zijn met judo, is wel gezellig vooral zo een laatste avond.
  Die koffie hou je dus gewoon maar te goed, je stuur maar een mailtje als het je uitkomt.

  Groeten, Hennie

Of registreer je om te kunnen reageren.