Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Melkprijs maart: 17 cent

Hier in Letland zijn de melkprijzen nog verder gedaald dan in Nederland. Voor april wordt 14 cent per kilo verwacht. Dat leidt tot massaprotesten en het stoppen van grote en kleine boeren.

Alweer een papiertje in de brievenbus met daarop de vraag of wij niet geïnteresseerd zijn in boerderijmelk voor maar €0,45 per liter. Op het moment is het iedere dag raak. Voor veel van mijn klanten is het ook de enige wijze om hun melkgeld te vergroten, laat staan binnen te krijgen. Jammer genoeg voor die beste boer heb ik al een ‘adoptiemelkveehouder’ die mij netjes elke dag een liter melk brengt.

Met een melkprijs in de supermarkt van omgerekend €1,10 en een melkprijs voor de boer van €0,20 is er in Letland iets fundamenteel mis. Zuivelfabrieken hebben betalingsachterstanden die oplopen tot meer dan drie maanden. Tot slot is afgelopen vrijdag ook de Letse regering nog gevallen. Of dat veel uitmaakt weet ik niet, een zooitje is het en dat zal het ook nog wel even blijven.

Ultimatum

Begin januari barstte de bom al. Tijdens een bijeenkomst van melkveehouders uit heel Letland werd een ultimatum opgesteld. Dit ultimatum dat ook ik heb ondertekend, is overhandigd aan de regering. Op hetzelfde moment werden voor het eerst op meer dan 30 plaatsen in Letland trekkerblokkades en langzaamaanacties gehouden. Helaas had de regering geen antwoord, zodat op 27 januari 1.500 trekkers en melkwagens de hoofdstad Riga introkken. Het ministerie van landbouw werd omsingeld. Een doodskist met daarin koeienkoppen werd met een begrafenisdienst afgeleverd voor het parlement. Aan het eind van de middag werd onder druk aan het ultimatum voldaan en is €37 miljoen toegezegd. Aan onze extra eis werd ook nog voldaan: de minister van landbouw trad dezelfde avond af.

Vanaf 1 maart zakt de melkprijs naar €0,17 per liter met de prognose van €0,14 in april. Het toegezegde geld in de vorm van uitzonderlijke subsidies komt nog steeds niet. Enkele klanten zijn al failliet gegaan.

Tijdens een bezoek aan een nieuwe klant afgelopen week kwamen wij onvermijdelijk in gesprek over de actuele situatie. Deze klant wilde graag eind maart 300 koeien laten bekappen. Na flink onderhandelen over de prijs leek de klant tevreden. Toen ik naar mijn auto terugliep, kwam de directrice naar buiten gerend. “Hens”, zei ze, “als de melkprijs onder de €0,09 zakt hoef je niet te komen.” “Waarom niet”, vroeg ik. Ze antwoordde: “Dan gaan onze koeien op reis, een enkele reis, naar het slachthuis.”

Foto's: Hens Mekking

Foto

Hens Mekking

Laatste reacties

 • no-profile-image

  basje

  ja dat is te verwachten met al die fusies
  frieslandcapina

 • no-profile-image

  ni

  niemand is verplicht om boer te worden

Of registreer je om te kunnen reageren.