Rundveehouderij

Achtergrond 12 reacties

Lage prijzen, boeren zeggen niks

De prijzen zijn laag en dat is balen. Elke dag moet er geld bij, maar niemand klaagt over slapeloze nachten. Hoe zit dat?

Om maar met de deur in huis te vallen: het gaat beroerd in de landbouw. Dat wist u zelf natuurlijk ook al wel. Prijzen zijn akelig laag en dat zijn ze al een hele tijd. Het NOS-Journaal besteedde er zelfs zendtijd aan. Want was het geval? De varkenscyclus was verdwenen. Nou ja, niet helemaal. Maar het dal duurde nu wel erg lang.

Boeren die ik er via de mail over ‘spreek’, geven allemaal aan dat het begint te wringen met die lage prijzen. Maar wat er dan wringt, zeggen ze niet. Is de lol van het werk er af? Moeten de kinderen van voetbal of ballet? Weigert het bankpasje bij de kassa van de supermarkt? Moet het nieuwe bankstel maar weer een paar jaar wachten?

Vrijwel overal waar ik kom, wordt de narigheid weggeredeneerd. ‘Nee hoor, het valt allemaal wel mee.’ ‘We gaan gewoon door, je kunt er toch niks aan doen.’ ‘De crisis is de jaren dertig , die was pas erg.’ En ga zo maar door. Dat zal wel. Maar hoe zit het met de gevoelens? Met de zorgen, de slapeloosheid, de irritaties, de boosheid en de frustratie? Daar hoor ik niets over. Is dat zogenaamde boerennuchterheid of wil niemand zich laten kennen?

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Om te beginnen de"varkenscyclus"is al lange tijd uitgerangeerd. Door specialisatie en schaalvergroting zijn er bedrijven ontstaan die 24/7 doorproduceren, ongeacht prijs of afzetmogelijkheden. Doorproduceren en hopen dat de collega/concurrent al dan niet gedwongen stopt. Wat overblijft is dat veevoerleverancier of slachterij ( waar je al die jaren voor weinig vergoeding voor gewerkt hebt je bedrijf annexceert. Dit verschijnsel heeft zich in talrijke andere middenstandsbedrijven doen gelden. Voor multinationals is het een dog eat dog world. Alleen cijfertjes tellen. Het is te hopen dat Neelie Kroes nog wat kan bereiken anders zal de basisproducent de moderne slaaf blijven.

 • no-profile-image

  goede boer

  Sterker nog Paul Jansen. "De varkenscyclus" heeft nooit bestaan in de landbouweconomie. Landbouweconomen hebben verzuimd om rekening te houden met de neveneffecten die bij een zogenaamde "varkenscyclus" onstaan. Zodat in de praktijk van de landbouweconomie de "varkenscyclus heel anders werkt, dan in theorie wordt aangenomen. Toepassen van de "varkenscyclus" leidt er uiteindelijk toe dat de landbouweconomie spaak loopt. Landbouweconomen gaan er blijkbaar alleen van uit dat de handel van boer met consument alles bepalend is. Maar dan zitten ze er compleet naast. De handel van boer met boer is echter alles bepalend in de landbouweconomie. En die handel van boer met boer maakt het dat de zogenaamde "varkenscyclus " in de landbouweconomie niet toepasbaar is. Er zijn de laatste decennia genoeg boeren geweest die er op gewezen hebben dat de landbouweconomie door het toepassen van de "varkenscyclus" op de verkeerde weg zit. En dat is tegelijkertijd ook decennia lang door politiek en samenleving keihard ontkend. Dus Margreet, zwijg dan nu ook maar als boer en haal de schouders op als de landbouweconomie onverhoopt spaak mocht lopen. Politiek en samenleving hebben het dan zelf zo gewild.

 • no-profile-image

  Han

  Margreet dat het slecht gaat in de landbouw is een bekend gegeven. Dat de oorzaak wel eens in de vrije wereldhandel kan zitten, is voor iedereen niet zeker. Ik weet wel dat boeren, groot of klein, die hun bedrijf willen optuigen vanuit het niets hebben een nagenoeg onmogelijke klus. Ik zie dit elke dag om me heen op het Russische platteland. Zeer grote bedrijven en dus zouden we zeggen daar moet de inzet van kapitaal optimaal kunnen zijn, is het doorgaans ook wel (naar omstandigheden) Helaas zijn de kosten hoger dan de inkomsten. Hier zijn wel verschillende redenen voor aan te wijzen, maar op 1 staat overduidelijk met stip "Te lage product prijzen". Als de huidige prijs voor graan, melk, vlees etc. wordt ingevoerd zijn de kosten dekkende opbrengsten niet meer realistisch. Dat de boeren in het westen het nog uitzingen heeft te maken met "oud kapitaal" dat in de bedrijven zit.
  Ik vind je weblog o.k. waar je aangeeft dat er iets mis is, maar ik zou van jouw en / of de landbouw pers wel eens willen horen wat er mis is. Zelfs de landbouw economen / journalisten wijzen niet op een eventuele zieke plek. De afvloeier krijgt steeds het gevoel van de wereld om hem heen dat hij een "Loozer" is, maar bij het huidige landbouw beleid is niet hij de loozer maar de hongerende vluchteling in Verweggistan, die leeft bij de gratie van een zich schuldig voelende Europeaan.

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  Of het slecht of goed gaat met een boer is aan de buitenkant vrijwel niet te zien. Dat heeft deels met sociale oorzaken te maken: boeren willen liever niet de 'vuile was' buiten hangen. Als boeren klagen kun je daar niet direct conclusies uit trekken: op een bepaald moment is het zo dat iedereen over de prijzen klaagt. Het kan dan zijn dat het met een klager slecht, zeer slecht of magertjes gaat. Vaak is het een slecht teken als boeren ophouden met klagen en vervallen in apathie. Ook is het zo dat er nog veel onduidelijk is: is het nu toevallig een slecht jaar en wordt het hierna weer beter of was de voedselcrisis van vorig jaar met 'hoge' prijzen de uitzondering?
  Zelf vindt ik het goed om te beseffen dat onze collega's in arme landen al tientallen jaren met schunnig lage prijzen zijn geconfronteerd.

 • no-profile-image

  gert

  zolang de bank maar niet moeilijk gaat doen,de boeren hebben het ook weer druk op het land

 • no-profile-image

  Lidwien

  De boeren reageren nu niet anders als wanneer het een stuk beter gaat.
  Consequent, niks mis mee.

 • no-profile-image

  jenny

  Wat helpt al dat klagen? Kenissen van ons verloren hun baan, dan wordt het er ook niet beter op.
  Wij proberen de kosten te drukken en optimaal te blijven melken.
  Een beetje van de Rabo en een beetje van jezelf. Zo komt splinter door de winter.

 • no-profile-image

  Hans

  Als je de rekeningen maar net kan betalen dan is het wel goed en verder morgenochtend lekker om half 5 weer op om te melken. Als ik binnenkom om 7.15 eten op ons gemakkie met gezin (vrouw en 4 kinderen) en daarna kunstmest strooien met 1 van de kids.Het geld krijgt mij niet te pakken hoor,de levensvreugde wel!!!!

 • no-profile-image

  Veehouder

  Laat ik het maar netjes zeggen. Wanneer we als boeren iets zeggen doet Margreet er toch niets mee, waarom dan nog klagen?

 • no-profile-image

  down under

  Bij ons in de buurt zeggen we: "Als een boer niet meer klaagt dan is het pas echt slecht!" --- Dus.....

 • no-profile-image

  sjoerd

  draag eens oplossingen aan margreet.
  wat zou jij doen als boer nu in deze tijd.

 • no-profile-image

  Gerbrand Rustenburg

  Wat mij hogelijk verbaast is dat u, uw gram zich niet richt op winkelketens. De prijzen van melkproducten zijn in 2007/2008 enorm verhoogd, maar sindsdien niet meer verlaagd. De winkelketens zijn de winners in de keten. Bovendien is er geen of nauwelijks concurrentie tussen de ketens, zeker niet m.b.t. melkproducten. Er is geen of nauwelijks marktwerking. De consument wordt ook niet door de sector actief bewerkt door DDB, LTO, Productschap en overheid. Hij heeft geen idee van prijzen in de keten, geen idee hoe goed melk wel is voor botten. Promotie in de EU en prijsverlaging in de winkelketens doet het volume enkele procenten stijgen en dat is een hele plas. Stimuleer consumenten om winkelketens te 'contacten' over de te hoge prijzen. Maak actieve communities op websites. De gebaande wegen bewandelen levert niets meer op. Boeren zijn te aardig, de bestaande instituties, zoals LTO, Productschap e.d., hebben geen echt gezag meer. Hun reacties zijn te voorspelbaar. Boeren zijn notabene de 'baas' van de cooperaties, maar de te ontvangen melkprijs wordt boeren opgelegd. Differentiaties in melkprijs voor het deel dat in Nederland of de EU blijft kan best hoger liggen dan voor het deel van de melk dat buiten de EU wordt verkocht. De 'inteelt' in de agrarische organisaties oftewel het gebrek aan het bewandelen van nieuwe wegen, baart mij zorgen. Het is daarom ook logisch dat de agrarische sector 'kop van jut' is

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.