Rundveehouderij

Achtergrond 5 reacties

Koeien weg na halvering melkprijs

Veel Australische boeren investeerden op de verwachte melkprijs van 25 cent, een prijs ver boven de kostprijs. Nu de prijs 13 cent is, komen velen in grote problemen en ruimen de koeien op.

Hier in Australië worden in juli, aan het begin van het financiële jaar, de melkprijzen vastgesteld voor de volgende 12 maanden. Die melkprijs start normaal gesproken hoog, gaat omlaag in het voorjaar (de tijd van het jaar dat de meeste melk geproduceerd wordt in Australie) en gaat dan langzaam weer omhoog gedurende het jaar.Voor 2008-’09 werd een prijs van gemiddeld AUS $0,50 per kilo afgegeven, omgerekend €0,25 per kilo.

Velen onder ons gingen aan de slag met deze prijzen en werkten uit wat ze konden investeren en welke contracten ze konden vastleggen. Nu waren de openingsprijzen erg goed en het zag er goed uit voor de rest van het jaar, dus reden te meer om te werken aan het renoveren van het bedrijf: kilveren, koepaden verbeteren, afrasteringen vervangen, de melkstal een opknapbeurt geven en loonsverhogingen voor het melkend personeel. Optimisme ten top. Er werden grote stappen voorwaarts gezet.

Droog voorjaar nog geen probleem

Toen sloeg het droge voorjaar toe. Veel boeren konden niet genoeg ruwvoer oogsten van hun eigen land. Ze moesten contracten aangaan om toch genoeg hooi en silage te hebben om de winter door te komen. Maar geen nood, de melkprijzen zijn goed, dus dat kon wel uit.

Melkprijs halveerde

Terwijl iedereen wist dat de voorraden melkpoeder maar bleven groeien, bleef het stil aan de kant van de grote afnemers als Murray Goulburn en Fonterra. Van hen kwam geen enkel signaal dat de verkoop stagneerde of dat de voorraad almaar groeide. Maar opeens, net voor kerst, kwam het signaal dat de prijs moest worden bijgesteld. Niet vreemd, het kon ook niet anders. Maar het is wel voor de eerste keer ooit dat de melkprijs bijgesteld is halverwege het financiële jaar.

De prijs halveerde zowat. We gingen van AUS $0,50 naar $0,27 (€0,13) per kilo. Veel melkveehouders hadden al leningen afgesloten voor de investeringen die ze al eerder in het seizoen deden en kwamen in moeilijkheden. Veel boeren besloten daarop om dit jaar toch maar geen herfstkalvers te melken, want dat kan niet uit. Daarom zijn veel koeien geslacht. Veel vaarzen worden verkocht aan afnemers in China, Saudi- Arabië en in Latijns Amerika. Op veel bedrijven is het melkpersoneel tijdelijk op straat gezet.
Op het bedrijf waar ik bedrijfsleider ben valt het nog wel mee met de schade, maar waren ook aanpassingen nodig. Daar ga ik in de volgende blog op in.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  Vraag aan Ton van Dijk: ik ben benieuwd naar de mening van de Australische melkveehouders. Europese boeren stellen dat zij niet verantwoordelijk zijn voor de lage melkprijzen omdat ze de productie niet hebben opgevoerd en dat zij dus niet verder hoeven in te krimpen. Australische boeren doen dit wel, door de markt gedwongen.Hoe is de discussie daarover?

 • no-profile-image

  Ton

  Beste Huib,

  De melkprijs is gebaseerd op vraag en aanbod, zoals de meeste producten. De wereldwijde recessie heeft ervoor gezorgd dat exportprijzen daalden en weer zullen stijgen, de vraag neemt immers weer toe.

  Nu zegt u dat dat de boeren in de EU zich niet verantwoordelijk voelen voor de dalende prijzen, ik kan me dit goed voorstellen omdat jullie aan een quotum verbonden zijn. Maar dit zegt niks, de EU is namelijk de grootste exporteur ven melkproducten op Nieuw Zeeland na!

  Australie kent geen subsidies en geen import en export heffingen voor landbouwproducten, de EU wel, daar klagen de boeren hier over.

 • no-profile-image

  Landmand

  Is het niet zo dat Fonterra i China de schuld van het melanine schandaal heeft gekregen en het land is uitgegooid en daarbij een ontzettend groot verlies heeft geleden . en dat eigenlijk de oorzaak is

 • no-profile-image

  down under

  Ton, waar was jij in September mate?
  De directie heeft toen de melkprijs alverlaagd, en ervoor gewaarschuwd dat het verschijnlijk nog verder zal dalen.
  De melkprijs wordt elke 3 maanden revieuwd.

 • no-profile-image

  Ton

  beste downunder,

  antwoord op vraag: winnindoo, victoria, australie.
  daarnaast, de basisprijs voor het komende jaar wordt bepaald eind juni, de prijs fluctueerd van maand tot maand, afhankelijk van hoeveel melk ze verwachten. Dit is dus de basisprijs, afhankelijk van hoe het seizoen verloopt kunnen ze een extra step up geven, dus een verhoging voor een bepaalde periode. Geen verlaging van de basisprijs dus. Maar je hebt gelijk, de basisprijs van september was lager dan de basisprijs van juli en augustus, maar dat was al aangekondigt en is redelijk normaal, september is de maand dat de het melkaanbod groeit. Ik denk dus dat we hier met een ander systeem werken dan in NZ.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.