Rundveehouderij

Achtergrond 10 reacties

Klungelen met het voetbad

Een prachtig automatisch voetenbad en toch bij de kwart van de koeien Mortellaro. Dan klopt er iets niet. Rekenen en boerenverstand bepalen uiteindelijk toch de werking.

Weer een nieuwe klant erbij, dit keer met 180 koeien en een mooie productie van 10.500 kg/koe/jaar. Hij kwam naar me toe vanwege de toename van Mortellaro op zijn bedrijf. Nadat ons team klaar was met het bekappen van de koeien en we toch bij een kwart van de koeien Mortellaro aantroffen, vond ik het tijd om eens met de boer zelf te praten.

Automatisch voetbad

Een halfjaar geleden had hij een mooi nieuw automatisch voetenbad laten installeren van een bekend melkmachinemerk. Alleen begon hij de laatste tijd het idee te krijgen dat het voetbad niet werkte zoals het zou moeten. Nu was de servicepersoon van dat bedrijf gelukkig langs geweest en die had hem nog eens duidelijk uitgelegd hoe het dan werkte.
“Vertel mij dan maar eens hoeveel liter de inhoud is van dat voetenbad en welke concentratie je toevoegt”, vroeg ik. Op die vraag kwam geen antwoord, want dat wist de boer niet. “Hoe vaak gebruik je dat voetenbad dan?” “Eén keer in de maand drie dagen achter elkaar ‘s morgens en ’s avonds”, zei hij. Met 180 koeien betekent dat halverwege de melkbeurt verversen. Voor die drie dagen verbruikte hij 24 liter klauwbadvloeistof. Totaal aantal keren verversen is dan: 3 dagen x 2 melkmalen x 2 verversingen = 12 verversingen. Met andere woorden: 2 liter per keer.

Dikke handleiding, geen cijfers

Grote vraag is dan hoe groot het voetbad is. De handleiding was erg dik maar het precieze aantal liters stond er niet in. Gelukkig wel de afmetingen, dus ik begon direct met rekenen. Ondertussen belde mijn klant met de leverancier. “En?”, voeg ik. Nou, de leverancier zei tegen de boer dat de inhoud van het voetbad 100 liter was en dat er dus 2 liter vloeistof ingaat van 5 procent. De klant keek mij aan en voegde eraan toe: “Hij klonk niet erg overtuigend.”

Concentratie van 1 procent

Volgens mijn berekening was de inhoud 200 liter en een telefoontje naar het Nederlandse hoofdkantoor van dit bedrijf bevestigde dat. En 2 liter toevoeging op 200 liter betekent dat de concentratie 1 procent is. Met andere woorden, dan kun je beter direct je geld uit het raam gooien.

Advies: poten afspoelen en voetbad met 3 procent

Mijn advies aan de klant: in de melkstal de poten afspoelen zodat de meeste mest eraf is. Daarna door het voetenbad met een minimumconcentratie van 3 procent. Dat twee dagen achter elkaar, één keer per maand. Indien dat niet helpt, vaker toepassen of concentratie verhogen. En last but not least, een hartig gesprekje met de prutser die hem al die tijd onzin verkocht over dat voetenbad, alleen om er fors aan te verdienen.

Foto

Hens Mekking

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Henk
  Wat doet een automatisch voet bad?
  En waarom is het zo moeilijk om de L inhoud te berekenen?
  Dus jij komt de dingen daar tegen zoals ik ze hier tegen kom.Ik vroeg eerste keer ook hoeveel liter gaat in het voet bad dus een gewoon voet bad.zonder dat ik het gezien had.zeiden me 100 L. toen ik het voet bad zag wist ik ook meteen is groter. toen meten was 200L
  Resultaat zelfde als bij jouw.een gedonder en pijn voor de koe. want baas of manager slaapt.en kan niet eens een meter nemen en meten.
  Ga je goed kerel. je doet voor veehouder en voor vee veel leed verhelpen.maar is mooi om te doen he
  Groeten.Bert

 • no-profile-image

  Hens

  Hoi Bert. Dit bad laat automatisch de vloeistof eruit en vult het ook weer automatisch aan. Eigenlijk jammer van het geld als men zoiets aanlegt en er dan niet goed mee omgaat. Maar dat zien we hier in Letland wel meer.

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Hens.Bedankt voor je antwoord maar vragen heb ik toch echt no steeds.
  Dus bad loopt leeg na bepaalde tijd en vult dan weer water gemend met wat bij jouw nog mar weer aan.Bad spoelt dan echt zich zelf schoon dus bezinksel mest gaat er ook uit?Als antwoord ja is.Dan komt het goede mengsel er toch ook weer in?Ook al weet je de L in houdt niet.En hoe vaak loopt dat dan leeg en vernieuwd het mengsel?
  Snap er eigenlijk geen hotten tot van dat die dingen verkocht worden EN gekocht zonder dat er iemand weet van heeft.
  Maar is goed voor jouw werk kerel. en zoals alle goede klauw mannen zeggen.DOE WAT JE WIL.Maar zonder bekappen heeft het allemaal weinig zin.En dat klopt en zie het over al ook. stoppen doe je maar zonder bekappen heb je tijd later over elkaar gegroeide tenen. of alleen maar een teen.
  Hens ga je goed en je doet veel goed.
  Groeten.Bert

 • no-profile-image

  martin

  Dat is echt schandalig. Intracare komt aan het einde van deze maand met een nieuwe bak uit die erg simple is, goed werkt en spot goed koop.
  Martin.

 • no-profile-image

  centraal

  Je kunt die automatishe bakken toch instellen hoe zo'n sterke solutie ze mengen? Dus is het in mijn ogen niet meteen een stom ding. Maar gewoon stomme monteur of dealer die je niet goed uitlegd hoe het allemaal werkt. Maar nou wil ik je toch vragen. Wat is in jouw ogen het beste middel om te gebruiken in een voetbad???? Wij hebben verschillende dingen geprobeerd. Maar met de meeste producten gaat het poosje goed maar dan neemt de mortellaro weer toe. Alleen met formaline blijft het effect hetzelfde. Maar das in onze situatie rot troep om erin te hebben.

 • no-profile-image

  Hens

  Grootste fout die ik het meeste zie: De poten van de koeien zijn niet schoon. Voetenbad systeem niet goed afgesteld/te klein, niet vaak genoeg ververst etc. Allereerst zal de boer die twee zaken goed moeten hebben.
  Dan over de middelen:
  Formaline, kopersulfaat, zinksulfaat in mindere mate. Dat zijn de zogenaamde "oude" producten die goed werken maar het gebruiksgemak is laag.
  Wat betreft nieuwe middelen van verschillende producenten zie ik vaak het volgende: Goedkoop is duurkoop.
  Mijn advies aan klanten: Wissel verschillende vloeistoffen (met wisselende samenstelling) af. De ene maand gebruik je middel A, de andere maand middel B etc.

 • no-profile-image

  Hens

  @ Martin: Ik heb vorig jaar al gehoord over dat nieuwe voetenbad van Intracare. Ik wacht nog steeds op infomatoie van hun zijde.

 • no-profile-image

  Peter Waalderbos

  Vind het niet zo verstandig boeren te adviseren, de klauwen onder het melken schoon te maken. zeker als men weet mortellaro onder de veestapel te hebben, men moet niet de ziektes rondspuiten met al die openstaande slotgaten om je heen. Dan vraagt deze boer naar verloop van tijdt waarom het celgetal zo gestegen. en dan zegt een andere dat een prutser weer een verkeerd advies heeft gegeven.
  In de melk stal moet je melken, en niets anders.
  klauwen schoonmaken het liefst buiten het melken om en kan eventueel ook in een bak met zeepwater voordat men in de behandelings bak komt

 • no-profile-image

  Hens

  Kan zijn maar in een groot aantal situaties is het kiezen tussen twee kwaden. De keuze is dan aan de boer.

 • no-profile-image

  Sybren

  Ik ben pootbekapper hier in het oosten van de staat Washington.
  Ik heb verschillende producten gezien, maar formaldehyde is toch het beste tegen Mortellaro. Het is wel rot troep, maar als het voetbad net buiten de melkstal is of als er goede ventilatie aanwezig is valt het wel mee. Meest boeren hier in Wash.State lopen de koeien 2 (soms 3) keer in de week door het voetbad.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.