Rundveehouderij

Achtergrond 196 x bekeken

Import maakt einde aan prijsstijging

De prijzen voor de nuchtere kalveren zijn afgelopen week over de hele linie gedaald met gemiddeld €4 tot €7. Op sommige plaatsen ging zelf meer dan €10 van de prijs af, vooral bij de wat luxere kruislingen. Een gemiddelde zwartbonte stier noteert nu €115 en een vaars €65. De prijs voor de roodbonte kalveren ligt met €129 voor een stier en €79 voor een vaars gemiddeld een paar tientjes hoger. De kruislingen worden met €240 voor een stier en €168 voor een vaars gemiddeld nog goed betaald, zeker vergeleken met de situatie op de kalvermarkt van enkele maanden geleden.
De afgelopen weken is het aanbod van buitenlandse kalveren flink toegenomen. Met name uit Ierland en de Baltische staten worden momenteel meer kalveren aangeboden. Ierland heeft traditioneel een afkalfseizoen dat piekt in maart en april. Daar blijven dus de komende weken ook nog veel kalveren vandaan komen. Ook speelt mee dat nuchtere kalveren die normaal naar het zuiden van Europa gaan, wegens financieringsproblemen nu in Noordwest-Europa een plek moeten vinden. Bij dit royale aanbod zien de integraties weinig noodzaak om veel geld neer te tellen voor de kalveren.
De verwachting is dat het buitenlandse aanbod nog minimaal enkele weken aanhoudt. Dat blijft een rem geven op de prijsvorming van de nuka’s. Het kleine aanbod aan Nederlandse kalveren doet daar weinig aan af. Verder blijft de prijsontwikkeling van het kalfsvlees de komende maanden bepalend voor het prijsniveau van de nuchtere kalveren.

Prognose

Moeizaam prijshoudend

Of registreer je om te kunnen reageren.