Rundveehouderij

Achtergrond 392 x bekeken 2 reacties

IJshockey en schapenhandel

Buiten kunnen we weinig anders dan ijshockeyen. We zijn dus maar bezig met onze handel in honden en schapen. Bijkomend voordeel: veel rijden met de pick-uptruck met trailer!

In de winter valt veel stil hier in Alberta. De sneeuw zorgt ervoor dat we in het land niets meer kunnen doen. De grond is hard bevroren en de schapen kunnen niet meer bij het gras komen. Als we wat willen doen, moet het in ieder geval op een daarvoor ingerichte plek zijn.

IJshockey

IJshockey is hier een populaire sport vanwege de goede winters. Ieder groepje huizen heeft wel een ijsbaan waar de kinderen en de senioren kunnen hockeyen. Wij zijn niet zo met dat schaatsen bezig, wat niet wegneemt dat de kinderen er waarschijnlijk toch wel aan zullen beginnen. Onlangs zijn ze bij de buren wezen hockeyen op een speciaal gemaakte ring op hun dug-out. Dolle pret natuurlijk.

Handel in honden en schapen

Wij zijn druk bezig met het promoten van onze handel in honden en schapen. Dit lukt al aardig. We hebben samen met de stockdog association een stockdog trial georganiseerd. Dit gaat allemaal gebeuren op 28 februari. In Nederland zou dit gewoon in een wei ergens buiten gebeuren. Hier echter lukt dat niet. Maar niet getreurd. We transporteren de schapen gewoon naar de lokale rodeo arena die overdekt is en doen het gewoon binnen.

Met de schapen trainen in de arena

Deze week zijn we begonnen met de schapen op en neer te reizen om daar te trainen. De schapen hebben er nog niet zoveel zin in. Als we ze los laten in de arena, blijven ze als verstijfd staan. Nog nooit zijn deze schapen binnen in een arena geweest en zeker niet in groepjes van drie of vier. We hebben dan ook maar besloten om deze week meerdere keren op en neer te rijden met de schapen en ze wat routine bij te brengen.
Het is wel vreemd. Buiten vriest het 10 graden en binnen is het ongeveer plus 5, dat is echt zweten, voor de honden, de schapen en ook voor het baasje. Niettemin gaan we gewoon door.

Uitleven met sterke pick-uptruck

Het is wel gaaf om met een grote gooseneck trailer te rijden. Je voelt dan het vermogen van een grote pick-uptruck tot zijn recht komen. Hier mag je met een aanhanger net zo snel rijden als zonder aanhanger. Dat kan ik ook wel goed begrijpen. Deze aanhanger ligt als een blok op de weg. Wel anders dan de schapentrailers die we in Nederland hadden. Twee van onze trailers daar zijn verongelukt doordat ze op een of andere manier op de kant kwamen te liggen.

We gaan nu voortaan regelmatig met de schapen en de honden naar de arena om te oefenen. Ook de mensen hier kijken graag toe als je een goede hond aan het trainen bent. Ik hoop dat we deze zomer wat runderen kunnen krijgen om de honden op te trainen. Er is hier namelijk wel vraag naar goede werkhonden.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Je hebt het zeker ook gemerkt dat je met trailer beter remt als zonder want het remvermogen van een pick up is niet zo geweldig(geen gewicht op de achteras) ik dat jij een twee asser hebt ik heb een drie asser machine trailer waarvan maar twee assen geremt maar je voelt het goed die remt de truck met m'n echte truck is het zelfde een lege trekker is zonder meer gevaarlijk
  Maar ik had al begrepen dat je collies had maar niet dat je ook verkocht
  leuk schijf maar gauw hoe dat verder verloopt

 • no-profile-image

  Koos

  Dat was een mooie show gisteren, veel animo en enthousiaste reacties van de deelnemers en publiek.
  Altijd leuk om te zien als 1 iemand het voortouw neemt de rest erachteraan huppelt, net als die schapen over de dam.
  Gewoon doen is het motto en niet zeuren.
  We hebben genoten!!

Of registreer je om te kunnen reageren.