Rundveehouderij

Achtergrond

Het valt hard mee

Met twee Nederlandse studenten zetten we een bedrijf met 450 koeien op de rails. De veeadministratie is een chaos, maar de medewerkers zijn zeer gemotiveerd.

We zijn bezig met het uitvoeren van onze plannen op een bedrijf met 450 koeien. Als dat hier goed uitvalt, worden de veranderingen ook doorgevoerd op de andere bedrijven van de holding die in totaal 6.000 koeien heeft.
Om dit allemaal wat te begeleiden zijn twee studenten, Sierd Veenstra en Sietze Tabak (zie hun verslag) vanuit Nederland voor 3 maanden hier. De eerste twee weken ben ik samen met ze op het bedrijf om de zaak op te starten en daarna gaan ze zelf aan de slag. De eerste twee weken zitten er bijna op. Gisteren heb ik even met ze gesproken over hun ervaringen. De mooiste opmerking vond ik dat het hard meevalt, na alle sterke verhalen van mij en weblogs van onder anderen Bert van Lier. Zo viel het de heren op dat het fototoestel nog steeds in de jaszak zit en het stelen dus wel meevalt.

Veeadministratie was een chaos

Deze twee weken zijn een beetje chaotisch verlopen. We zijn met te veel dingen tegelijk bezig en daarbij kwam ook nog eens dat Gert Jan Stienstra van Alta Genetics had aangeboden om een paar dagen mee te gaan om de vruchtbaarheidszaken te bekijken. Dit was een perfect aanbod, maar we hadden de koeien nog niet in Uniform-Agri. Daarom hadden we nog maar weinig zicht op wat er gaande was.
Het omzetten van de koeien van het Russische managementprogramma naar Uniform-Agri kan automatisch, maar als er zo'n 20 dubbele nummers in het originele bestand zitten, wordt het toch lastig. Maar het is nu op een paar koeien na op de rit. Alleen het jongvee werd helemaal niet bijgehouden. Dat moet nu nog, maar het nummeren van anderhalf jaar oude pinken in een potstal is niet eenvoudig.

Moeilijk communiceren

Het valt de studenten op dat de mensen erg gemotiveerd zijn en wel vooruit willen. Communicatie is echter een groot probleem, zowel de taal als het verschil in belevingswereld. De inseminator hebben we nu geleerd met Uniform-Agri te werken. Dat was voor haar de eerste keer achter de computer.

Ook willen we de behandeling van het sperma verbeteren door het gebruik van een thermosfles om het water op de juiste temperatuur te houden. Maar ze interpreteerde het zo dat je dan met het sperma in het water van de ene naar de andere stal kon lopen. Dus is het goed dat Sietze en Sierd er zijn en kunnen bijsturen waar nodig. Ook hebben we nu regelmatig werkoverleg met een goede tolk erbij om misverstanden te voorkomen.

Bij het invoeren van de gegevens in Uniform-Agri valt op dat met name de inseminator alle koeien met nummer en naam uit haar hoofd kent. Erg knap, nu nog de drachtigheidsresultaten, want die zijn niet om over naar huis te schrijven. Maar ook hier spelen vele factoren een rol en we hopen nu deze stap voor stap te verbeteren.

Foto's: Sierd Veenstra en Sietze Tabak

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.