Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

De boer op in Noorwegen

Wanneer ze koeien ziet grazen trapt ze op de rem en rijdt het erf om een nieuwe klant te winnen. Ze ontmoet boeren die een standbeeld voor haar willen zetten en boeren die boos worden.

Ze heet Willeke van Soest (1980), volgde na de Stoas in Dronten de studie Dierwetenschappen aan Wageningen Universiteit en kwam vervolgens op het kantoor van MS Schippers in Bladel. Na twee jaar vloog ze tegen de muren op, en werd ze uitgezonden naar Noorwegen. Daar ging ze de markt verkennen en een klantenkring opbouwen voor een bedrijf dat overal in Europa zijn vestigingen heeft, maar ook onder meer in China, Rusland en Canada. In Zweden en Denemarken loopt het goed, dus waarom dan niet in Noorwegen!

Pionieren

Willeke springt in het diepe. Ze volgt een spoedcursus Noors, zegt haar appartement op en gaat aan de slag. Internet afspeuren naar adressen, netwerken, een Noorse site maken en letterlijk ‘de boer op’.
Noorse boeren gebruiken zelden nieuwe producten. De Noorse boer staat wel open voor vernieuwing en het scheelt dat de Noors-Nederlandse verhouding altijd goed is geweest. Ook de humor en de mentaliteit komen overeen, en de mensen zijn vriendelijk en behulpzaam. Natuurlijk wordt er wel eens een deur voor haar neus dichtgegooid, maar dat vergeet ze weer, als een dankbare boer een standbeeld voor haar wil zetten of als men boos is als ze langsrijdt zonder even op de koffie te komen.

Noorwegen geen EU-land

Maar af en toe lijkt het wel of Noorwegen een hoge muur om zich heen heeft gebouwd. Het is geen EU-land en het invoeren van de producten kost geld en tijd, door alle administratieve rompslomp. Zo gaan alle zendingen eerst naar de douane in Oslo, die de facturen voor de btw (25 procent) en de toll (invoerrechten) naar de klant stuurt. Pas na ontvangst van betaling wordt de zending doorgestuurd en dan ben je zo een week verder. Spoedbestellingen kunnen daardoor niet uitgevoerd worden. Dit zal veranderen als Schippers zich registreert als Noors bedrijf. Het transport valt dan beter te organiseren en dat gaat de kosten drukken.

De droom: zelf schapen houden

Als natuurliefhebber en buitenmens heeft Willeke in Noorwegen alles direct bij de hand: bergen, zee, sneeuw, prachtige natuur en…schapen. Die vindt ze erg leuk, overgehouden uit de tijd dat ze werkte op een boerderij met 600 fokschapen. Vooral de lammertijd (met keihard werken, een chronisch slaaptekort en heel veel lol) is de oorzaak van deze liefde. Nu is het in Noorwegen niet toegestaan een paar schapen voor de hobby te houden. Dus of Willeke’s droom uit zal komen, is nog maar even de vraag. Maar de droombaan is er wel gekomen en Willeke, bij deze wens ik je veel succes!

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Imke

    Wat ontzettend dapper en stoer!
    Dat een jonge meid haar roots achter laat en het avontuur op zoekt!

    Ik ben daarom ook ontzettend trots op haar! mijn zussie

Of registreer je om te kunnen reageren.