Rundveehouderij

Achtergrond 521 x bekeken 33 reacties

Boerin, vraag om salaris!

Anno 2009 is het nog steeds niet vanzelfsprekend dat boerinnen genoeg betaald krijgen voor hun inspanningen op het bedrijf.

Zondag is het weer de jaarlijkse Internationale Vrouwendag. Die dag is ooit begonnen in Amerika waar vrouwen kiesrecht eisten. Later, na de Tweede Wereldoorlog, was er vooral aandacht voor vrouwenrechten in het algemeen.
Is zo’n vrouwendag vandaag de dag nog wel nodig? Vrouwen hébben nu stemrecht, ze kúnnen naar de universiteit, ze hébben eigen banen en zijn economisch steeds vaker zelfstandig.

Of toch niet? In de landbouw kun je daar in elk geval grote vraagtekens bij zetten. In deze sector komt het nog steeds veelvuldig voor dat de financiële positie van vrouwen beroerd geregeld is. Vrouwen die zich uit de naad werken op het bedrijf van hun man, krijgen daar lang niet altijd voor betaald. Dat hoeft niet want ze delen mee uit de grote pot, heet het dan.
Dat is heel gezellig natuurlijk, maar niet erg zakelijk. En werken is nu eenmaal een zakelijke aangelegenheid, ook in een eigen bedrijf. Dus moeten vrouwen die meewerken, betaald krijgen.

Dat gebeurt ook, zeggen ze zelf, want ze krijgen de meewerkaftrek. Maar de meewerkaftrek is geen salaris. Het is een aftrekpost om de bedrijfswinst te drukken en zo minder belasting te betalen. Dat wat er bespaard wordt, krijgt de vrouw dan bijgeschreven. Hoe royaal, maar niet heus. Veel bedrijven maken niet elk jaar winst. De meewerkaftrek is dan nul.

Verder zijn er allerlei verrekenbedingen`die zorgen dat de vrouw aan het eind van het boekjaar betaald krijgt. Maar daar moet je als boer en boerin wel zelf om vragen bij de boekhouder. Die doet dat niet uit zichzelf. Waarom niet, dat is me een raadsel. Een boekhouder die daar niet over begint, is geen goede boekhouder. Maar een gewaarschuwde boerin telt voor twee. Vraag er dus om! U werkt mee, dus u hebt recht op salaris.

Wie meer over de verschillende mogelijkheden van arbeidsvergoeding wil weten, kan terecht op www.jeverdiendeloon.nl.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  landmand

  Als een man en een vrouw samen een onderneming (boerenbedrijf) hebben zijn ze beide ondernemer en delen dus de winst of verlies samen. dan is het zeer merkwaardig dat en ene onernemer een vast loon krijgt en de ander niet .dus margreet jouw argumentatie lijkt nergens op. de situatie waar in de vrouw werknemer is bij de echtgenoot lijkt mij erg onwaarschijnlijk Dit wil zeggen dat de man opdrachten geeft en de vrouw de uren opschrijft.

 • no-profile-image

  Wim Zandbergen

  Margreet je vergeet maar even dat er ook boeren zijn zonder vrouw. Deze boeren kunnen de boerin niet belonen, dus ook geen salaris/inkomen toe bedelen. Over meewerkaftrek maar te zwijgen. Lekker zo'n kosten post van nul euro.

 • no-profile-image

  boertje

  kost en inwoning worden natuurlijk weer voor lief genomen. In deze economische slechte tijden, mag er ook wat van de vrouw terug verwacht worden.

 • no-profile-image

  tom

  Als mijn vrouw loon krijgt dan kan ik haar ook ontslaan............................niet dat het wat uitmaakt.....ze is me toch al de baas

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Geen kostenposten als huwelijk, scheiding en alimentatie.Geen zeurende vrouw om te gaan winkelen. Ach ja, vrouw of fiscus, geld afnemen willen ze toch.

 • no-profile-image

  Aat

  Er zijn ook gewoon boeren die in gemeenschap van goederen met hun vrouw trouwen, Margreet! Valt toch mee van die 'boeren'..... Krijgen ze ook nog de helft van datgene waar ze nooit wat voor gedaan hebben. Daar hoor ik dan nooit wat over. Niet dat ik er moeite mee heb hoor... ;-)

 • no-profile-image

  boerin

  Als "in gemeenschap van goederen " gezien wordt als beloning voor arbeid ; dan leven de boeren nog in de middeleeuwen. Doe zelf even een jaar het huishouden erbij, dan weet je het werk van een ander veel beter te warderen. Zou je zelf "in gemeenschap van goederen" als beloning voor gedane arbeid willen hebben ???

 • no-profile-image

  Jeroen

  Boerin,

  Als je trouwt in gemeenschap van goederen, krijgt dan de vrouw niet een leuk deel van het eigen vermogen?(U weet zelf, hoe groot die is) Daar is nog nooit wat voor gedaan? OF wel?
  En waardering is er toch, denk dat je situatie er niet vrolijker op wordt.

 • no-profile-image

  jan

  verwijderd wegens persoonlijke aanval

 • no-profile-image

  Cor

  Nou Jan, jij bent ook lekker positief naar je collega's in het buitenland.

 • no-profile-image

  ZOMAAR IEMAND UIT

  Jeroen het is maar goed dat jij in het buitenland zit. Een beetje moderne boer is niet zo stom om in gemeenschap van goederen te trouwen.

  En Margreet; GOED BEZIG vooral doorgaan met je blogs, ze zijn hartstikke leuk en herkenbaar! Laat je niet van de wijs brengen door boeren die zeggen dat het gelul is, het is JUIST een bevestiging voor jou dat je een goed onderwerp aansnijdt. Ze zijn gewoon bang voor hun vrouw of jeuk achter hun gulp en durven dat niet toe te geven.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Iemand, Kom dan gewoon met een naam.
  En hoezo goeie onderwerpen? Sommige zijn inderdaad niet verkeerd,maar niet doen, dat er niet aan de vrouw wordt gedacht! Ik heb aparte bedrijfskleding,douche,toilet voor de vrouwen bij ons op het bedrijf.
  En maar goed, dat je in het buitenland zit, wat is dat nu voor nutteloze opmerking???

 • no-profile-image

  paul

  Als er loon betaald wordt, ben je geen ondernemer, maar dan heb je een werkgever/werknemer verhouding.

 • no-profile-image

  Ani4

  Jeroen, je gaat er zomaar vanuit dat de boerin er beter van wordt bij gemeenschap van goederen. Er zijn ook vrouwen die meer inbrengen dan de boer.
  Verder als je samen een bedrijf hebt, waarin je samen werkt, deel je samen de winst dan wel verlies. Bij een echtscheiding waarbij 1 persoon wil doorboeren, zal de ander moeten worden uitgekocht, dan wel overtuigd moeten worden om een gedeelte als lening in het bedrijf te laten zitten.
  Je moet zowel huwelijk als samenwerken gewoon zakelijk bekijken en ook als een tijdelijk iets beschouwen en dus weten hoe je de zaken gaat oplossen wanneer er een einde aan komt.

 • no-profile-image

  Henk

  Toch raar dat de meesten meteen in de verdediging schieten. Alsof men zich tóch stiekum schuldig voelt jegens de wederhelft.
  Maar het is inderdaad zo, als je vrouw samen met jezelf in een maatschap zit oid, dat ze meedeeld in de winst.
  Uiteraard heeft zij dan ook een bankpasje van de bedrijfsrekening waarvan zij ook haar betalingen kan doen. Immers; je ziet haar als een volwaardige partner dus geniet zij hetzelfde vertrouwen zoals je het van je vrouw krijgt.
  Je vrouw 'in dienst' klinkt niet echt vind ik. Heeft zoiets van "nou schat, ik aprecieer je arbeid maar voor de rest nie zeure wijffie"...
  Ik vind het niet meer dan logisch wanneer je vrouw op en top boerin is, dat zij op gelijke voet staat met haar man.
  Is ze niet echt een boerin, plaag haar dan niet en laat ze asjeblieft een vak doen wat ze graag doet. Vaak worden dergelijke geldelijke inbrengingen van de wederhelft zwaar onderschat!!
  Wij als boeren heel de dag aan het hobbyen in onze boerenspeeltuin met een louzy rendement, terwijl het vrouwtje de knikkers zonder mopperen binnenbrengt.
  daarom: respect voor de vrouwen!!

 • no-profile-image

  Boerin

  Henk: "you're my man !!"

 • no-profile-image

  jan

  Geldt dat ook voor je zwager, henk.

 • no-profile-image

  Veehouder

  verwijderd wegens persoonlijke aanval (RB).

 • no-profile-image

  gert

  er moet maar geld zijn om uit te betalen en dat met deze lage melkprijzen,veel jonge en soms ook oudere boerinnen hebben al een baan buiten de deur

 • no-profile-image

  harde werker,

  margreet kan beter zeggen dat de boerin de helft van het bedrijf kan opeisen!! Jonge nog niet getrouwde boeren, wees gewaarschuwt, trouw alleen met voorwaarden, voor je het wweet gaat de stekker er uit!!!

 • no-profile-image

  boertje

  heb vrouw voor de gezelligheid, niet alleen voor werk, eigenlijk een soort hobby van mij, mijn vrouwtje.

 • no-profile-image

  leuk artikel

  Verwijderd wegens persoonlijke aanval (RB).

 • no-profile-image

  Wim Zandbergen

  Boerin als je denkt dat wie in gemeenschap van goederen trouwt in de middeleeuwen leeft heb je het fout (deel verwijderd wegens persoonlijke aanval, RB). Heel lang was het gewoon om op huwelijkse voorwaarden te trouwen. Kijk de testamenten van vroeger er op na. Uitgaande van je gelijk snap ik meteen waarom er geen vrouw met me wil trouwen, maar dat is dan ook niet zinnig om bij stil te blijven staan.

 • no-profile-image

  Elisa

  Wat maken sommige boeren misbruik van hun partner, zorg dat je ieder een gelijke beloning krijgt voor het werk wat je doet.Als er extra werkzaamheden zijn worden die op geschreven, en aan het einde van het boekjaar verrekend door de account.Dit geld laten wij op een aparte rekening zetten, voor speciale uitgaves zowel privé als bedrijf.

 • no-profile-image

  Han

  Margeet je constateert hier een feit, een gebruik binnen de boerenstand en middenstandsbedrijven. Zo genaamde familie bedrijven.
  Helaas is het binnen de landbouw als normaal overheids beleid verheven. De overheid en ook de landbouw organisaties spreken nog steed over GEZINS INKOMEN en als dat vergelijkbaar is met het inkomen van een werker buiten de landbouw (HBO inkomen) is het genoeg.
  Ik stoor me al jaren aan dit fenomeen, het boeren en ook MKB inkomen bestaat uit vergoeding van arbeid (doorgaans hele gezinnen) en rente eigen vermogen.
  Trek voor het gemak de rente van het eigenvermogen eens af van het gezinsinkomen bij de gemiddelde boer. Ik vrees, dat er dan te weinig inkomen over is om iedere werker (man, vrouw en kinderen) hun "CAO" deel uit te betalen.

 • no-profile-image

  Elisa

  Ik ben met een boer? getrouwd.Mijn inkomen is sinds 1984 hoger dan dat van mijn man, ik betaal de energierekening en de huishoudelijke kosten,zodra ik bij hem ga werken, is iets anders dan helpen als het nodig is, dan worden deze uren opgeschreven, ik ga niet voor Jan met de korte achternaam werken , zoals zo veel boeren doen!Margreet Leer ze eens rekenen!!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  volwassen vrouw

  Is het terecht dat er nog steeds kinderarbeid moet!!! plaatsvinden op de boerderij omdat de opbrengsten dermate laag zijn, omdat de moderne mensen zo weinig over heben voor voedsel. wat zeur je dan nog over een vrouw die ook een beetje meehelpt?

 • no-profile-image

  Piet

  Waarom is er geen aandacht voor man-vrouw maatschappen? Er zijn genoeg bedrijven waarbij de vrouw minstens net zoveel inbreng heeft als de man. Op het bedrijf waar ik werk loopt mijnheer de baas altijd met zijn gedachten bij de situatie over 5 tot 10 jaar terwijl mevrouw de baas alle lopende zaken goed weet te organiseren. Een uitstekende combi, het bedrijf groeit explosief met een goed technisch resultaat en dat was mijnheer alleen niet gelukt.

 • no-profile-image

  reinderd

  Margreet, wederom leg je weer een vinger op de zere plek.Er bestaat ook nog zoiets als saamhorigheid en er samen voor gaan zonder dat er direct over centen gepraat wordt.Met de site verdiende loon.nl vergelijk je natuurlijk appels met peren, maar dat doe je wel vaker

 • no-profile-image

  wim

  Waarom alleen maar over hoe dom, lomp en eigenzinnig boeren zijn, er zijn ook vrouwen die niet altijd geld op de weegschaal leggen en gewoon plezier hebben dat ze op een boerderij mogen wonen en mee mogen helpen, zeker in deze crisestijd waarin velen hun baan gaan verliezen. Ik vindt overigens wel dat een meehelpende vrouw een waardige arbeidsbeloning moet hebben voor haar werk, dit verdient zij. Op een boerderij is het vaak teamwerk tussen man en vrouw waarop het bedrijf goed draait!! Vind overigens wel dat vooral mensen die niet van de boerderij komen vooral alleen over het kapitaal en het geld van de boer of de boerin kunnen praten. in werkelijkheid is dat vaak anders dan buitentaanders denken, ook met betrekking tot bedrijfsovernames word vaak gedaan alsof je de boel kado krijgt.

 • no-profile-image

  Vrije vogel

  Nog nooit waren er zoveel "boerinnen" met een eigen baan. Dat is alleen uit nood geboren omdat ze:
  1. met hun inkomen de boerderij in stand mogen houden.
  2. in deze tijd door mogen leren en voor hun eigen belang op kunnen komen.
  Ik spreek uit eigen ervaring, ben een boerendochter, en heb een afkeer van ongeemancipeerde boeren.
  Waarom hebben boeren meer moeite om een vrouw te vinden ??????

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  vrije vogel om hierop een antwoord te geven hoe ik er over denk wil ik wel, maar de kans op verwijdering door redactie vanwege persoonlijke aanval is veel te groot daarom is het lastig om een vrouw te vinden.

 • no-profile-image

  Liesbeth

  Hallo vrije vogel, Het is toch normaal dat je werkt en dat is voor velen van ons niet uit nood geboren, maar dat je werkt voor je A.O.W. en dat je niet vastroest op je bedrijf, kijk altijd verder dan je neus lang is.Sommige vrijgezellen zijn gewoon geen vrouw waardig en leven nog onder moeders rok. (Rest verwijderd wegens persoonlijke aanval, RB).

Laad alle reacties (29)

Of registreer je om te kunnen reageren.