Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

160 koeien geïnsemineerd

Na maanden kwam ik voor Kerst terug in Oezbekistan.Zoals gezegd, viel het daar mee na de MKZ-uitbraak. De koeien liepen er veel beter bij.

In oktober gaf ik adviezen.over onder meer de rantsoenen en de controles van koeien. Hier is wel naar geluisterd. Bij mijn terugkomst in Oezbekistan, net voor kerst, trof ik een heel andere sfeer aan.

De inseminator en de veearts, die me ontvingen, vertelden vol vuur dat meer dan de helft van de 160 koeien waarvan ik gezegd had dat ze voor Nieuwjaar drachtig moesten zijn, geïnsemineerd waren. Van de meesten ervan zou ik de dracht al wel kunnen vaststellen. Ik zou dat inderdaad maar moeten doen, want anders zou ik me toch maar vervelen, vertelden ze met een big smile.

Koeien gegroeid in gewicht

Ik ben de eerste dag met deze drie voorlieden het bedrijf rondgelopen, en inderdaad, de koeien zagen er duidelijk heel anders uit dan bij mijn vorige bezoek. Je hoorde de botten niet meer rammelen als ze liepen. Ze waren flink gegroeid in gewicht en hun haar was beter van kleur en lag mooi glad op de huid. Ik kon duidelijk zien dat de koeien weer levenslust hadden.

Levensbatterij leeg door MKZ

Het voeren ging nu duidelijk wel met de voermenger, alle voer kwam nu gemengd voor de koeien. En er waren nu zelfs vijf productiegroepen, plus een droge groep en een kleine groep van koeien die er wel nooit meer boven op zouden kunnen komen na de MKZ. Bij die groep was de levensbatterij duidelijk leeg, opladen zal niet meer kunnen.

Voetbad

Het was ook duidelijk zichtbaar dat nu elke week formaline gebruikt werd in het voetbad. Ik heb maar één koe gevonden die bekapt moest worden wegens een stinkpoot. Dat was een mooi leermoment voor de dierenarts. Ik heb hem laten zien aan de hand waarvan hij die diagnose goed kan stellen, wat de behandeling is en hoe zo’n klauw te bekappen.

Bekappen voor het droogzetten

Het was ook een mooie aanleiding om de mensen te zeggen dat ze het beste elke koe voor het droogzetten konden bekappen, en de reden waarom. Zo heeft de koe namelijk zes weken de tijd om haar klauw weer te laten aangroeien en verdikken op de plek waar je bezig bent geweest om de vorm en het draagvlak te veranderen. Ze zouden het gaan doen, zeiden ze, en na dit bezoek heb ik daar ook alle vertrouwen in.
Natuurlijk was ik ook benieuwd hoe het zat met de drachtigheid. Daar kom ik op terug. Wordt vervolgd, dus!

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Frits Bentsink

    Verwijderd, niet terzake doende, RB

Of registreer je om te kunnen reageren.