Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Vrouwen steunen in Moldavië (2)

Het is hier troosteloos in Moldavië, maar de boeren willen wel vooruit. De vrouwen willen leren van ons over financieringen, bedrijfsvoering en hoe ze zich verenigen kunnen.

Zaterdag 21 februari

Ons bezoek aan Lapusna is op het laatste moment nog veranderd aan een bezoek aan Hincesti. Iets buiten Chisinau komt Elena in de bus. Zij is gespecialiseerd in oude traditionale handwerktechnieken van dit land.

Het heuvelachtige landschap ziet er troosteloos uit, veel afval en rommel langs de wegen, met zicht op de bouwvallige huisjes. In de dorpen onderverharde wegen met veel zwerfhonden.

Bij aankomst in Hincesti zitten de vrouwen al te wachten. De traditionele wijze van verwelkomen is met zelfgebakken, kunstig gevlochten brood, met een vaatje zout. Nadat een ieder een stukje brood heeft afgebroken, begin Elana te vertellen over de betekenis van de traditionele patronen in de klederdracht en tapijten. Zo is bijvoorbeeld de slang het symbool van de bescherming van het huis.

Na wat verkleedpartijen met de bijbehorende hilariteit is het onze beurt. Onze inleiding over de vrouwenorganisatie roept bij de vrouwen veel vragen op over onze bedrijfsvoering en financiering. Voor een Moldavische boer is het moeilijk om bij de bank een lening los te krijgen, de rentes zijn hoog.

We zijn hier te gast in een gebied waar druiven, fruit en groeten verbouwd worden. Een van de dames heeft vanuit pitten zelf perzikbomen gekweekt. Nu, zeven jaar later, heeft ze voor het eerst een goede oogst binnengehaald van haar hectare perziken. Een andere vrouw heeft tijdens haar bezoek aan Nederland gezien dat de vrouwen daar meer verenigd zijn, en zou dat ook graag in Moldavie willen zien. Op deze dag blijkt wederom de standvastigheid en het doorzettingsvermorgen van deze krachtige Moldadvische boerinnen.

Zondag 22 februari

Zondag hebben we een evaluatiegesprek met onder meer Maria Pelin van het hoofdkantoor van de NFFM. Zij is verantwoordelijk is voor het opzetten en verder uitbreiden van de georganiseerde vrouwengroepen in de 11 regionale afdelingen van de NFFM. Ook spreken we over de mogelijkheden voor verdere begeleiding in de komende jaren. Hiervoor is een beleidsplan 2009/10 opgesteld.

Maria Pelin vertelt dat zij door deze missie veel nieuwe ideeën heeft opgedaan en geleerd heeft hoe ze zaken beter kan regelen.
Wij vonden de vele interactie tijdens deze missie erg prettig. Bij de presentaties ging het om kleine groepen vrouwen, en dan durven mensen zich veel beter uit te spreken dan in grote groepssessies. Dat leidde tot inhoudelijke discussies. Wij weten daardoor nu beter met welke vragen de Moldaviërs zitten en kunnen daar de inhoud van onze uitwisseling op aanpassen.

Voor de toekomstige samenwerking is er behoefte aan voorbeelden over hoe een programma te maken. Verder de Moladavische vrouwen graag voorbeelden van hoe je een eenvoudige nieuwsbrief voor de leden kunt opzetten. Hier zullen we direct na terugkomst aan werken. Ook zullen we proberen om tijdens een bezoek van Moldavische boeren aan LTO Zuid een aantal vrouwen te laten meekomen. Daarvoor zullen wij in Overijssel dan een programma samenstellen.

Na de evaluatie volgt ‘s-middags een plenaire bijeenkomst met onze groep en een delegatie van het NFFM-bestuur. Over en weer wordt waardering uitgesproken over de samenwerking.
’s-Avonds hebben we, zoals gebruikelijk, een gezamenlijk afscheidsdinner met het bestuur, enkele medewerkers van het hoofdbureau en onze tolk.

Maandag 23 februari

De volgende dag keren wij, met een tussenstop in Wenen, moe, voldaan en vol indrukken terug naar Nederland. Het was een goed opgezet programma, met nauwelijks vrije tijd, maar wij zijn content met wat we hebben kunnen bereiken, en op deze basis kunnen wij verder helpen bouwen aan een betere toekomst voor onze collega boerinnen in Moldavië.

Foto

3 boerinnen

Eén reactie

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Mijn comentaar is eigenlijk een vraag .
  Mijn vrouw doet ook veel handwerk en was benieuwd of u mischien 'n paar moldaviesche patonen (met de betekenis er van ) zou kunnen @mailen
  Robbert geeft u graag ons @mail adres
  Verder vind wat u daar samen zo doet reuze intressant
  Van hier uit met de UPA (boerenvakbond) en Caisse Populaire
  ('n typisch quebecse bank) word er ongeveer in de zelfde trend in Mali
  en nog een afrikaans land ook veel gedaan door zoals u er heen gaan en er met de plaatselijke boerinnen (daar schijnen de vrouwen de zaken te doen)
  coop's en onderlinge bankjes op te zetten .Een van heel goede vrienden is een paar jaar geleden ook met zo'n voorlichtings reis mee geweest
  Geen enkele man kwam op de vergaderingen en de hele finaciele bedoening werd door de vrouwen geregeld
  hoop vlug weer jullie ervaringen te lezen
  Groeten Ed

Of registreer je om te kunnen reageren.