Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Vreemde betalingsmoraal

De eigenaar knippert niet eens met zijn ogen als ik hem vertel dat er €160.000 schade ontstaat door guste koeien. Pas bij het betalen van mijn gage begint het geklaag.

In Kazachstan en ook in Oezbekistan is dit jaar veel te weinig voer gegroeid voor de dieren. Maar dit bedrijf heeft me toch een hoeveelheid voer in opslag, daar sloeg ik van achterover. De oorzaak is dat het meeste land dat bij dit bedrijf hoort geïrrigeerd is. Ook daar heeft de droogte op toegeslagen, maar natuurlijk minder dan op gewone velden.

Water eerst naar tarwe en katoen

Het grootste probleem dit jaar was de presidentiële verordening om het water eerst naar de tarwe - en katoenvelden te doen en daarna pas naar de voedergewassen. Maar evengoed heeft dit bedrijf zoveel voer dat ze veel kunnen verkopen. Dat gebeurt nu dus ook volop en dat brengt mooi geld in de la.
De velden worden trouwens door de bereden politie gecontroleerd op diefstal. Dat was deze zomer wel nodig met al het vee dat niks te vreten had en dus op de landerijen kwam.

Gezeur over betaling

Op de laatste dag ben ik ’s middags naar de grote baas gegaan. Ik verwachtte dat hij achterover zou slaan als hij het verlies zou zien dat ik hem berekende. Maar niks hoor, hij vroeg me zeer geïnteresseerd hoe ik dat berekend had.
Daarna moest hij me betalen. Hij had weer wat te zeuren, net zoals de voorgaande keer. Ik heb hem toen gezegd dat ie alles kon houden en mij nooit meer moest vragen. Hij schrok immers niet van een verlies van €160.000, maar volgens afspraak mij vijf dagen betalen was teveel moeite? En dat terwijl ik hem probeer zoveel mogelijk schade te beperken en te helpen.

Russische manier van zakendoen

Toen zei ik: als dat jouw manier van zaken doen zijn dan mag je alles hebben van me en wees er maar gelukkig mee. Dat had de beste man niet direct als tegenspraak verwacht en daarna kwam het geld wel op tafel.
Maar ja zo gaat het vaak in dit soort landen. Velen kunnen daarover meepraten die in het oude Rusland hebben gewerkt.

180 koeien voor inseminatie

We zijn overeengekomen dat ik half december weer terugkom. Ik ben best benieuwd hoe het in de tussentijd gaat. Ik heb een lijst gemaakt van 180 koeien die voor eind december geïnsemineerd zouden moeten zijn. Dat is een mooi controlemoment. Als ze dan niet dragend zijn, kun je nog snel ingrijpen om de problemen te verhelpen zodat de verliezen niet hoger oplopen dan nodig.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  Bert,

  Verschiet ik niet in , alhier net hetzelfde met die oud comu. gefundamenteerde bedrijven.
  Zelfs nog erger ,een vergelijkend geval moet mij één klein miljoen euro betalen en vind dat ook maar vreemd en meld dit niet te kunnen terwijl op het bedrijf het geld door de schouw word gefneukt.

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Bert ik zie me zelf haast zeggen :Niet goed hou je centen maar vraag me NOOIT meer iets: ook hier kijken mensen daar vreemd van op Ik weet dat jij ook het bijna onmogelijke voor je klanten doet en dan is commentaar niet altijd makkellijk te verteren
  Groetjes ed

 • no-profile-image

  Bert

  Ja Ed. Heb hem ook gezegd hou maar alles.Met mijn getoonde reactie er bij voor niks.Meer hoefde ik niet te zeggen zoveel begreep de he`m zaken man wel.Is gewoon heel vreemd na een rapport hoeveel ie heeft verloren en nog zal doen als ie de voorname mensen op bedrijf maar weinig blijft betalen. En gewoon wat vaker een persoon als mij laat komen.Hoeft niet perse mij te zijn maar gewoon een praktijk man.
  Nou ja Ed. Ben er weer geweest.Komt later een blog van.
  Ga je goed Ed en jij ook volhouden he.
  Bert

Of registreer je om te kunnen reageren.