Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Verbrande spenen en mastitis

We hebben hooi gelost op boerenbedrijven die getroffen zijn door de bosbranden in Australië. De schade is immens. Alles is verbrand. Verbijsterend.

Het heeft flink gebrand in Australië. Zaterdag 7 februari 2009, Black Saturday, gaat de geschiedenisboeken in als de dag met de ergste bushfires, bosbranden, ooit in de Australische deelstaat Victoria. Meer dan 300.000 hectare bush en grasland zijn verbrand en 200 levens minder, en het is nog niet voorbij. It’s not over yet.

Hooi lossen in getroffen gebied

Afgelopen week zijn we gevraagd om twee semi loads met kleine baaltjes hooi te lossen in een van de getroffen gebieden. Het hooi hadden we niet over, maar je moet elkaar helpen in geval van nood. Daarnaast hebben boeren in de omgeving ook geschonken.
Dus wij gingen erheen, het was maar een kilometer of 30 van ons bedrijf. Onze regio is er dus achteraf goed afgekomen, de regen kwam net op tijd.

Alles zwartgeblakerd

Voor je het gebied in kunt, moet je roadblocks en controleposten passeren. Daarna is alles zwartgeblakerd: bomen, gras, huizen, afrasteringen, schuren, vee. Alles is verbrand. We misten de afslag naar de losplaats, simpelweg omdat ook de borden langs de weg verbrand waren.

30 vaarzen levend verbrand

Na het lossen van de eerste vrachtwagen moesten we wachten op de tweede. We besloten in de tussentijd naar een getroffen melkveehouder te gaan waar wij afgelopen jaar zes Jersey-fokstieren van gekocht hadden. Zijn bedrijf was voor 80-90 procent afgebrand, een van zijn huizen was verloren en al zijn hooi en silage was in vlammen opgegaan. Daarnaast was hij 30 vaarzen, die de komende maand moesten kalveren, verloren. Alle 30 zijn levend verbrand.

Verbrande spenen

Het melkvee was er aardig goed vanaf gekomen, ze waren er allemaal nog. Alleen had hij de boer ze vier dagen lang niet kunnen melken, er was geen voer voor de dieren en zo’n 100 koeien kan de boer dit seizoen niet meer melken omdat de dieren verbrande spenen hebben. Ik hoef, denk ik, niet uit te leggen wat dit alles voor gevolgen heeft voor de melkproductie: vier dagen niet melken, mastitis, celgetal, stress, verbrande spenen en ga zo maar door. Vreselijk.

Buren gestikt in bunker

Een verhaal dat me echt verbijsterde was dat de buren van deze boer, die hun huis probeerden te verdedigen tegen de snel oprukkende branden, het niet gehaald hebben. Toen ze het huis niet meer konden redden besloten ze te schuilen in een bunker, veilig dachten ze. Het vuur bleef alleen te lang rond hangen en de arme mensen zijn omgekomen door CO2-vergiftiging in hun brandveilige bunker! Onvoorstelbaar wat hier allemaal is gebeurd.

Hooi en silage naar getroffen boeren

Eenmaal weer terug thuis gekomen zijn we daarom aan het rondbellen gegaan, onder de lokale veehouders. Er zijn inmiddels al heel wat ronde balen silage en hooi die kant opgegaan, naar de getroffen boeren. Sommigen van ons zijn nog terug geweest om te helpen met het vervangen van de afrasteringen.

Pyromanen

Het is gewoon verbijsterend wat voor impact een bosbrand, een bushfire, kan hebben. De grootte, de enorme hitte, de dikke rook en de snelheid waarmee het vuurfront zich voortbeweegt, het is gewoon niet te beschrijven. Zeker als je je bedenkt dat niet alle branden een natuurlijke oorzaak hebben. De meeste zijn aangestoken door pyromanen!

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  eric

  Dit is echt verschrikkelijk. Ik zou ook niet weten wat ik moest doen. we zijn hier in alberta ook al gewaarschuwd dat eens in de 5 tot 10 jaren een grote brand door het gebied trekt. Ik denk dat ik toch maar zorg dat mijn waterpomp ook berekend wordt om te kunnen blussen. we hebben gelukkig wel een grote dugout gemaakt. Ik wens jullie veel sterkte toe en hoop dat het voertekort niet alle beoren in de streek daar zal treffen.

 • no-profile-image

  Gerard en Hennie

  Dit is echt niet voor te stellen. Je moet er niet aan denken dat dit je kan overkomen. Wij wonen zelf in een irrigatiegebied, dus dan heb je niet die intense droogte zo erg op het land. Als het zomers hier lang achter elkaar heet is, komt er ook een fireban uit. Dan mag je dus niets meer zomaar verbranden.
  Heel veel sterkte gewenst, ook met het verwerken van al deze narigheid die jullie hebben gezien, en meegemaakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.