Rundveehouderij

Achtergrond 7 reacties

Uitproberen en verbeteren

De melkstal wordt in twee keer in gebruik genomen. Dit geeft ruimte voor aanpassingen. Het aanwennen van geiten gaf te veel stress.

Het weer trekt aan. We hebben ondertussen heerlijk weer gehad, zelfs een dag met 14 graden Celsius. De sneeuw op het land was voor het grootste gedeelte weg. Alleen waar het is opgewaaid en -geschoven is het nog wit. Ook de sloten liggen nog vol.

We waren bang voor al het smeltwater. Maar dat is tot nu toe hard meegevallen. Er is heel veel verdampt. Ondertussen is er vannacht weer wat sneeuw gevallen. De wereld is dus nu weer helemaal wit en de thermometer geeft op het moment een temperatuur van -15 aan.

Verbouwen in fases

De tijd gaat door en het werk ook. De groep geiten die van de week moeten aflammeren zit in de schuur. We zijn nog bezig om de andere kant klaar te maken, zodat de andere groep deze week ook naar binnen kan. Die werpen half maart.

We zijn klaar om te melken. Gerard heeft afgelopen week nog wat hekjes geplaatst en een (tijdelijke) afscheiding gemaakt, zodat de geiten goed uit de melkstal weglopen. De huidige opstelling oogt nog wat professorisch, maar we willen eerst proberen hoe het met gaas gaat. Bevalt het, dan wordt het permanent zo bevestigd.

Uitproberen en verbeteren

Zo is het allemaal een beetje uitproberen. Daarom melken we eerst aan één kant. Zo kunnen we zien of het vastzethek goed werkt. Bevalt het, dan wordt de andere kant ook zo. Zien we dingen die we anders willen, dan kunnen we dat mooi aanpassen.

Zo hebben verleden week nog last minute een muur tussen twee hokken voor de jonge geitjes weggehaald. Het was nog een heel werk, want het beton moest er allemaal uitgeslagen worden. De ruimte is krap, dus het werkte lastig met de grote hamer. Maar het is gelukt en dat geeft heel wat meer ruimte. Eigenlijk wilde ik het nog verven, maar daar is nog niets van gekomen. Een mooi werkje voor de zomermaanden dus. Dan kunnen we het ook beter luchten.

Geiten wennen aan de melkstal

We melken deze groep nog niet, maar voeren de geiten wel eens per dag wat brok in de melkstal. Zo wennen ze aan de omgeving en leren ze de route alvast. De kinderen hebben vakantie van school, dus die kunnen ook goed meehelpen. Dat komt nu goed uit, maar straks bij het aflammeren zeker. Er zijn gewoon nog zoveel dingen nieuw voor ons. Dus als iemand (nuttige) ideeën voor ons heeft, we houden ons aanbevolen!

Tweede groep nu ook binnen

Ondertussen hebben we het andere koppel geiten ook binnen gehaald. De dieren die vorige maand al geworpen hebben, melken we nu één keer per dag met de machine, in een emmer. De lammeren van deze geiten lopen er nog bij, maar zo gauw er genoeg van het andere koppel gelammerd hebben, halen we de jonge geitjes bij de moeder vandaan.

Gewenperiode van korte duur

We hoorden van iemand dat hij de geiten een paar weken voordat ze moesten aflammeren al door de melkstal 'jaagde', om ze er aan te wennen. Wij hebben dit ook een week gedaan, maar besloten ermee te stoppen. Een andere geitenboer was een maand geleden hier en vertelde dat we beter minder konden gaan voeren omdat de geiten te vet waren. We zijn dus minder brok gaan geven en hebben grashooi in het rantsoen opgenomen. We voerden tot op dat moment namelijk alleen maar luzernehooi.

De voerveranderingen en het door de melkstal gaan gaf kennelijk te veel stress. Dat resulteerde in twee zieke geiten: één heeft longontsteking en bij de ander vermoeden we leververvetting (pregnancy toxaemia). Dus de melkstal moeten ze maar leren kennen zodra we gaan melken. En dat zal niet lang meer duren, want het lijkt er op dat de eerste vandaag aflammeren.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Hennie ziet er toch maar mooi uit gefelicteerd

 • no-profile-image

  Jeroen

  Hennie,

  Dat gaas lijkt mij gevaarlijk met pootjes breken, kan je niet beter spijlers hebben?

 • no-profile-image

  Hennie

  Jeroen,

  Zover hebben we er geen problemen mee gehad. We hebben met dit gaat al meer gewerkt met de geiten. Het enigste nadeel is dat als ze weg moeten lopen, ze de koppen er nogal eens doorsteken.

 • no-profile-image

  eric

  Het ziet er allemaal netjes uit. Geiten zijn slim en zullen de melkstal snel leren kennen. De eerste almmeren die bij de geiten drinken kun je net zo goed daarbijlaten tot ze gespeend worden. Uit onderzoek is gebleken dat geiten door het zuigen van de lammeren meer melk produceren en kost het toch niet zoveel om die lammeren er bij te laten. Overwennen op kunstmelk kan wel eens tegevallen. Voer de geiten lekker door in de lammertijd. hoogdracthige geiten eten ongeveer 60% van de droge stof tov wat ze na het lammeren gaan eten. Her voer moet dan dus van goede kwalitiet zijn. Jullie lucerne ziet er inderdaad goed uit.
  Ik wens jullie veel succes en hoop dat het allemaal gladjes verlopot de komende maanden.

 • no-profile-image

  Jacqueline

  Ziet er keurig netjes uit, compliment!

 • no-profile-image

  Astrid (Canada)

  Ziet er erg mooi uit Henni.

  Ik ben ook een geitenboerin, maar van slechts 1 geit die 3 liter melk per dag geeft.
  Nou ja we hebben 1 bok, 1 weather en 3 dames.
  Maar ik melk op dit moment maar een...de rest is te jong.
  Melk dus met de hand, heel iets anders dan jij doet dat is duidelijk....en probeer zelf kaas te maken, maar dat staat in de kinderschoenen hoor.

  Maar geitjes zijn zoooooo ontzettend leuk, dat hoef ik jou natuurlijk niet te vertellen.
  Heel veel succes

  Groetjes Astrid.

 • no-profile-image

  RIA VAN WINKOOP

  WAT LEUK OM HET VERHAAL VAN JULLIE TE LEZEN HOE HET IS BIJ Jullie wil je een mailtje terug sturen zodat ik jullie weer kan mailen ik heb de goede niet groetjes vanuit putten

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.