Rundveehouderij

Achtergrond 6 reacties

Schapenhouders doen niet wat ze zeggen

De I&R lijkt hier nu op gang te komen in Alberta. Daaruit kunnen studiegroepen voortkomen, als de mensen tenminste woord houden. En daar schort het nogal eens aan.

De schapenhouderij in Alberta is nu volop bezig met de I&R zoals we die in Nederland kennen. Het is wel een eenvoudiger proces omdat er maar weinig schapenhouders zijn. Wel is het niveau van management en houderij nog aan verbetering toe. Ik heb de laatste week eens rondgebeld naar andere schapenhouders en heb al vier andere schapenhouders bereid gevonden om samen een discussiegroep op te richten, die kan uitgroeien tot een echte studieclub.

Wel zeggen, niet doen

Het is wel demotiverend om te merken dat de meeste mensen hier gewoon niet doen wat ze zeggen. Ik heb nu de werkwijze aangenomen om mensen positief tegemoet te treden en dan een reactie van hen te vragen via email of telefoon. Als ze dan niet reageren, kan ik gerust stoppen met hen. Dit heeft dus geresulteerd in de eerste vier serieuze kandidaten.

20 schapen of 500

We discrimineren niet. Of ze nu 20 schapen hebben of 500, maakt niets uit. Met wat geluk kunnen we hier in het noorden van Alberta nog wel eens de karrentrekkers worden voor een aantal nieuw ontwikkelingen. Wie weet!

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  farmer

  Beste Eric,
  Ik vraag mij af waarom jij zonodig een voortrekkers rol wilt vervullen. De I&R
  regelingen is toch wat iedereen in Nederland gek drijft?? Wij boeren hier in Saskatchewan op een graanbedrijf en als "hobby" een paar honderd schapen en ik zit echt niet te wachten op een ingewikkelde I&R regeling. Als dat je doel is, blijf dan in Nederland. Wij zijn geemigreerd om van dat gedoe verlost te zijn en tot op heden lukt dat uitstekend. Ik ken hier professionele schapenhouders met 1200 ooien en die zitten echt niet te wachten op meer werk en papier.

  Farmer, Saskatchewan

 • no-profile-image

  schapenhouder

  Ik begrijp ook niet wat er zo nuttig of leuk is aan die I&R rommel.Het is irritant en onnozel om alles te moeten verantwoorden tegenover de overheid.
  Die I&R is trouwens toch bijna niet sluitend te krijgen.Soms is een schaap gewoon weg,het zij in zee gevallen of door een roofdier meegenomen en dan klopt die I&R niet meer.En dan vraagt de overheid:"Waar heb je dat schaap gelaten,dat dan niet zomaar verdwenen zijn?"Gevolg:bekeuring en AID op je nek,dan heb je wat

 • no-profile-image

  eric

  Als we denken dat canada gaat ontsnappen aan tracking zijn we wat te optimistisch. Het beste is om te zorgen dat je erbij bent en met het systeem van I en R direct een tool kunt krijgen wat ook voor management te gebruiken is. Als voorbeeld kan ik melden dat I en R in bv Nieuw Zeeland gaat door DNA typing. dit is nog veel beters als de nummers of chips. En de boeren kunnen de info gebruiken om de fokprogrammas te checken. Ik begrijp niet waarom we onze zaakjes niet willen registreren. Als voorbeeld weet ik dus dat we in Nederland op ons bedrijf voordat we aan I en R dseden regelmatig een schaap vonden dat al enkele jaren niets geproduceerd had en dus alleen maar geld koste. Ik denk dat de serieuse schapenhouders voordeel kunnen hebben bij een goed systeem. Alleen moet het in overleg met de veehouders ontwikkeld worden. Die mogelijkheid krijgen we hier nu en ik wil die graag gebruiken. Als mensen bang zijn voor anderen die een voortrekkersrol spelen dan is het lastig om met mij om te gaan. Ik zal altijd vooraan in de markt zitten en proberen de problemen die er zijn omzetten in kansen. Dus is het dan wat sneu als we niet in een groot land als canada kunnen leven en onze eigen mening en werkwijze uitrvoeren. Ik ben naar Canada gekomen om de goede landbouw praktijk uit Nederland hier voort te zetten en mijn bedrijf te laten ontwikkelen. Ik ben niet hierheen gekomen on aan iets te ontsnappen.

 • no-profile-image

  schapenhouder

  Als we praten over een systeem dat schapenhouders vrijwillig en alleen voor eigen gebruik gebruiken kan ik er inkomen dat het voordelen zal bieden.
  Het gaat mij er alleen om dat je met zo'n I&R systeem bemoeienis van de overheid krijgt.
  In mijn vorige reactie sprak ik ook al over zoekgeraakte schapen.Nu heb je daar in Nederland niet zo heel gauw last van,maar als je bijv. in Schotland bent ga je mij niet wijsmaken dat je nooit eens een schaap kwijt raakt.Hoe wil je zoiets verantwoorden met die I&R?

 • no-profile-image

  eric

  Kwijtgeraakte dieren is voor Tracking geen probleem. Als die dieren dus bv opgegeten zijn door het wild zijn ze nooit meer in de voedselketen te verwachten.
  Als de I en R goed is kan een verdwenen dier. bv gestolen nooit meer in de voedselketen komen. We moeten alleen een systeem hebben dat er geen dieren opnieuw een identiteit krijgen. daar is het systeem in Nieuw Zeeland wel sluitend in.

 • no-profile-image

  Piet Baars

  Hoi Erik hoe staat het leven Alberta kan je er aarden en hebben jullie het naar je zin succes Piet en Betty Baars

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.