Rundveehouderij

Achtergrond

Power Jongveebrok

Kalveren halen in de periode van spenen tot de puberteit een veel hogere groei dan altijd werd gedacht. Agrifirm meet de ontwikkeling nu anders en komt met een aangepaste brok.

Kalveren groeien in de periode van spenen tot de puberteit gemiddeld 1 kg per dag. Het rantsoen moet op de groei zijn afgestemd. Agrifirm komt daarom met een nieuw krachtvoer: Power Jongveebrok.
Power Jongveebrok heeft een hoog eiwitgehalte en weinig glucose. Hierdoor groeit het jongvee snel zonder te vervetten en komen zij al rond de acht maanden in de puberteit. Vanwege hormonale invloeden neemt na de puberteit de kans op vervetting toe. Door de energieconcentratie in het rantsoen terug te brengen wordt vervetting voorkomen. Dit resulteert in gezonde, vruchtbare pinken die gemakkelijk afkalven.

Groei in S-curve

De samenstelling van de nieuwe jongveebrok komt voort uit nieuwe inzichten op de groei van kalveren. Agrifirm kwam er op basis van ruim 10.000 metingen bij jongvee achter dat kalveren groeien volgens een S-curve. De hoogste groei wordt behaald vanaf spenen tot aan de puberteit. Benutting van de groeipotentie in deze periode is een voorwaarde voor goed ontwikkeld jongvee (hoogte en gewicht) op het moment van afkalven.
Melkveehouders kunnen de ontwikkeling van hun kalveren via de online-applicatie PowerPlan Focus bijhouden. In PowerPlan Focus wordt uitgegaan van de kruishoogte in plaats van de borstomvang. Onderzoek heeft uitgewezen dat kruishoogte een nauwkeuriger voorspelling geeft van het lichaamsgewicht. Na het invoeren van kruishoogte en leeftijd krijgt de veehouder informatie over de gewichtsontwikkeling en de optimale inseminatiehoogte van zijn jongvee. Daarnaast wordt de spreiding grafisch weergegeven. Hierdoor krijgt de veehouder overzichtelijk in beeld of het jongvee een optimale groei realiseert.

€ 24,30 per 100 kilo

Power Jongveebrok is alleen verkrijgbaar in bulk en kost € 24,30 per 100 kilo.

Meer informatie: Agrifirm, afdeling Dieradvies (0522) 26 89 86, www.agrifirm.nl

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.