Rundveehouderij

Achtergrond

Pannenkoeken op 2 februari

Een eeuwenoude Franse traditie: la Chandeleur. Een pannenkoekenfestijn voor alle Fransen. De recepten vliegen je hier om de oren.

Nu dachten we alle gewoonten en tradities in Frankrijk te kennen; duikt er toch een nieuwe op. La Chandeleur, op 2 februari, is een dag waarop katholieken de presentatie van Jezus in de tempel vieren. Precies 40 dagen na de geboorte van Jezus, met kerst, is dit een feest met een smakelijke traditie: pannenkoeken eten!

Lange traditie

Deze traditie stamt uit de vijfde eeuw. Pelgrims die rond die tijd in Rome aankwamen om dit feest te vieren, werden op last van de toenmalige paus getrakteerd op pannenkoeken. Omdat Fransen volgens mij dol zijn op ‘crêpes’, hield die traditie stand. Zo’n gewoonte gaat heel ver. De hele dag door hoor je verhalen over pannenkoeken. De recepten vliegen je om de oren en inderdaad, beide kinderen kregen op school crêpes als dessert geserveerd. Alle familie- en vrouwenbladen staan vol recepten en allerlei wetenswaardigheden over la Chandeleur. Ook de televisie doet ijverig mee. Kookprogramma’s bieden maar één menu: crêpes.

Zonder stroom

Niet voor iedereen is 2 februari echter een feestje. Dankzij de storm die anderhalve week geleden flink huishield, zitten nog steeds duizenden huishoudens in de Pyrenées Atlantiques en aangrenzende departementen zonder elektriciteit. Het elektriciteitsnet is vanwege de bovengrondse leidingen zeer kwetsbaar. In Nederland raakt iedereen in paniek als we een paar uur zonder elektriciteit zitten. Hier gaat iedereen gewoon verder.
Mensen sluiten een generator aan op de belangrijkste apparaten en hopen dat alles snel wordt opgelost. Net zoals met de telefoonaansluiting. Ook daarop wacht iedereen geduldig totdat France Telecom de zaak weer aan elkaar heeft geknoopt.

Onrustig pony’s

Gelukkig hebben wij geen schade overgehouden aan de storm. De twee pony’s, die we toen nog maar een week in de wei hadden lopen, werden er wel erg onrustig van. Ze walsten door de omheining en verkenden de wei van de buren. In de stromende regen en de striemende wind twee paarden vangen, viel niet mee. Gelukkig zijn zij en de storm uitgeraasd. Alles is weer kalm.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.