Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Landbouw kan crisis temperen

De nood is hoog, de crisis diep. Maar gelukkig is er de landbouw die kan helpen.

,,Buitengewoon ernstig’’. Zo kenschetst premier Balkenende de prognoses die het CPB vanochtend naar buiten bracht. De Nederlandse economie krimpt met 3,5 procent dit jaar, terwijl enkele maanden geleden nog met groei werd gerekend. Een dramatische verslechtering in een ongekend tempo, aldus de premier.
Het kabinet beraadt zich nu op maatregelen. Het zal nu regelmatig vergaderen over wat het kan doen om de economie weer in het spoor te krijgen, vanaf vrijdag a.s.

In zijn reactie vanochtend benadrukte Balkenende het grote belang van het herstel van de export. Daar moet de open economie van Nederland het van hebben. Hij noemde de landbouw niet, maar dat is ook niet nodig om te beseffen dat juist de agrarische export een belangrijke bijdrage kan leveren. Die wordt nu ook gehinderd door vraaguitval en betalingsproblemen, maar is toch altijd nog kansrijk. Immers de mensen blijven eten. De landbouw kan helpen de crisis te temperen.

Steun investeringen landbouw

Daarnaast zijn er in de landbouw genoeg ondernemers die willen blijven investeren. Daarop wijst ook Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland. Hij somt vier punten op waarmee het kabinet vandaag nog investeringen in de agrarische bedrijven kan stimuleren. Ik ben benieuwd of Balkenende en zijn collega’s van LNV en EZ dat oppikken. Het is voor mij een graadmeter voor de ernst waarmee dit kabinet de landbouwsector beschouwt als pijler van de economie.

Stop grondaankoop nu

Ik zie nog een bijdrage die de agrarische sector kan leveren aan het economisch herstel en het op de rails houden van de rijksbegroting. Het kabinet staat voor veel grotere uitgaven dan ooit voorzien, en moet dus ook bezuinigen. Ambtenaren inventariseren op dit moment de mogelijkheden. Eén mogelijkheid kan ik deze ambtelijke zoekbrigade zéker aanreiken: stop met de aankoop van landbouwgrond voor natuur. Het bespaart miljarden. Hou die boeren op hun plek, laat ze doorboeren. Daar betekenen ze meer voor de economie dan wanneer ze het geld op de bank zetten nadat ze zijn uitgekocht.

CDA maakt ommezwaai

Het CDA maakt nu ook een begrijpelijke ommezwaai. Op de CDA-website verklaart fractievoorzitter Pieter van Geel: Natuuraankoop kan wel even wachten. Ik hoop dat hij die visie nu ook doorzet in de ongetwijfeld moeilijke politieke onderhandelingen van de komende weken. De economische crisis moet nu aanleiding zijn om te stoppen met het geld over de balk te gooien voor natuur die niets oplevert en waarvoor goede landbouwgrond onverantwoord wordt verspild.

Foto

Henk Dokter

Laatste reacties

 • no-profile-image

  goede boer

  Effe rekenen nu. Al zouden de 70.000 nu nog in Nederland aanwezige boeren vandaag ieder gemiddeld een investering doen van € 200.000. Dan wordt er € 14 miljard aan de Nederlandse economie toegevoegd. Zal dat nog zoden aan de dijk zetten? De Fortisbank kan er niet eens mee teruggekocht worden! En ter vergelijking: Hoeveel euro`s zal er aan de Nederlandse economie worden toegevoegd, wanneer de vier punten van LTOer Maat worden gehonnoreerd en uitstel van aankoop landbouwgrond plaatsvindt.? Zal volgens mij hetzelfde effect hebben als een emmer water in het IJsselmeer kieperen om het waterpeil te verhogen. En dus niet veel zal bijdragen aan het temperen van de economische crisis. Dan heb je toch minstens een investering van €200.000 per boer nodig. En met de huidige lage opbrengstprijzen zie ik echter de gemiddelde Nederlandse boer niet zo snel een grote investering doen. Dat de landbouw in staat zal zijn om de economisch crisis te kunnen temperen lijkt me een veel te optimistische stellingname.

 • no-profile-image

  crisis

  Het is heel triest te moeten stellen, dat er allang over de boeren heen gelopen wordt. Niks deugt alles moet anders en het is nooit goed genoeg. Nu in crisistijd, zijn ze goed genoeg om de zaak te redden. Het is veel erger, altijd zeer hard gewerkt voor veel te lage beloning. En nu in de crisis zakken de opbrengstprijzen. De banken moeten eigenlijk bij financieren, maar ze trekken nu de broekriem aan. Wie is er weer de klos, de hard werkende mens die altijd gezorgt heeft! En dan dat de flierefluiters die de grote veroorzakers zijn en de hardwerkende mens het altijd moeilijk gemaakt hebben, weer lopen te flierefluiten!

 • no-profile-image

  Veehouder

  Eerst in lanbouw willen snijden om vervolgens willen dat we de crisis temperen? jp heeft duidelijk last van te veel haagse bluf gegeten.

 • no-profile-image

  john

  Nu in deze crisistijden komen de subsidies die jarenlang aan de landbouw verstrekt zijn tot uiting. Momenteel bedragen de uitgaven aan voedsel(incl. gemaksproducten) 10% van het inkomen. In de jaren 30 was dit 50%. De bevolking kan nu 40% procent meer besteden aan allerlei andere dingen dan voedsel waardoor de economie weer sneller uit het dal komt en weer kan groeien. Hoe snel was de economie de afgelopen jaren gegroeid als men nog steeds 50% van het inkomen nodig had voor voedsel? dan stonden er echt geen 2 auto's voor de deur en had niet elke slaapkamer een tv. De boeren konden dan nog steeds kleinschalig ecologisch verantwoord boeren zoals in de jaren 30 met een gezond inkomen. Bekijk maar eens wat voor offer de landbouw heeft gebracht voor de groei van de economie!!! En dan nog zeuren dat de landbouw te veel subsidie krijgt. Als de totale landbouw nu terugging naar de het productie van niveau van 50 jaar geleden dan zaten we nog lang in deze crisis vast! Vrije markt is leuk maar een land heeft te zorgen voor zijn bevolking. Een goede voedselproductie is daarvoor erg belangrijk. Dat blijkt nu wel weer!!

Of registreer je om te kunnen reageren.