Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Kunstmest te duur?

Kunstmest en bestrijdingsmiddelen kosten in Rusland de helft van wat we in Nederland gewend zijn. Dan wordt intensief werken ineens heel interessant.

Voor een van onze klanten zijn we druk bezig te bereken hoeveel voer hij nodig heeft voor 6.000 koeien en hoeveel hectares land nodig is om dat voer te verbouwen. Dit is een zeer interessante exercitie. De heren zijn vooral gefocust op het kopen van machines, maar de nieuwe directeur komt niet uit deze business en wil alles tot in details uitgerekend hebben.

Dat is lastig. We moeten alles bewijzen met cijfers. Hij dwingt ons en de locale specialisten om na te denken en niet meer zaken te bewéren, maar uit te rekenen. Dus alles moet uitgerekend worden voordat hij geld beschikbaar stelt om dingen te veranderen. Maar dan gaat ook echt het mes erin.

Prijs kunstmest onbekend

De standaardopmerking van de locale specialisten is dat kunstmest te duur is. Maar ze kennen de prijs van kali en magnesium niet eens, ‘want dat is te duur en gebruiken we niet’. Maar als je de prijs niet weet kun je niet weten of het te duur is, dus dat moeten de heren en dames nu uitzoeken.

Rekenen aan input per hectare

Natuurlijk hadden ze in het verleden te maken met een overheid die ze verplichtte om veel hectares te bewerken. Als je dan een beperkt budget hebt, kun je weinig input per hectare geven. Maar de nieuwe directeur denkt de overheid ervan te kunnen overtuigen dat we niet alle hectares hoeven te gebruiken. Dus het is nu de vraag wat het beste uitpakt: of veel hectares met weinig input per hectare, of weinig hectares met veel input per hectare. Nu moeten wij en de locale heren aan de bak om het uit te rekenen.

Winkelen voor half geld

In eerste instantie hadden we gerekend met Nederlandse prijzen voor kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Dan zou er in totaal meer dan €1 miljoen voor nodig zijn. Vandaag kregen we de prijzen van bestrijdingsmiddelen en kunstmest zoals deze in Rusland gelden. Toen werd met name Christian de Vries een beetje boos, want de prijzen zijn ongeveer de helft van die in Nederland.
Na de boosheid kwam de gezonde handelsgeest meteen boven. De volgende trip naar huis gaat de koffer vol met Roundup en andere middelen. Roundup kost hier €8,75 per liter, 16-16-16 NPK kost €250 per ton en zo kunnen we nog even doorgaan.

Intensiever werken loont

Met deze prijzen zijn wij ervan overtuigd dat we met minder hectares en meer input per hectare veel goedkoper uit zijn dan met het bewerken van veel hectares. Dan bespaar je veel op machinekosten, zeker als je rekent met de 20 % rente per jaar die hier heel normaal is. Machines zijn daardoor extreem duur, terwijl in onze ogen kunstmest en bestrijdingsmiddelen goedkoop zijn.

Nu de praktijk nog

Nu moeten we het nog even fatsoenlijk op papier krijgen en de heren ervan overtuigen dat we met veel kunstmest echt de opbrengst halen. Dan moeten ze dat ook nog eens goed gaan uitvoeren. Met name de logistiek van de hele operatie, met dag en nacht werken en direct zaaien zonder ploegen, zal nog wel de nodige overtuigingskracht vergen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Rene' die 20% rente is toch wel iets om erg van te schrikken Ik herinner me nog als de dag van gisteren dat wij hier in de begin tachtiger jaren ook zomaar 20% en meer rente betaalde ,ik was maar net begonnen met niet te veel geld(heb geen quota en geen vee)
  dat m'n boekhouder tegen me zei je kan beter failliet ver klaren Dus gelijk van boekhouder veranderd want zo gemakkelijk geven wij nederlanders niet op
  Maar zulke hoge rentes sluiten toch elke
  uitbreiding direct uit want de meeste bedrijven komen toch niet boven de 10%
  netto opbrengst uit je totale investeringen wil je daar boven dan ga ik het zelfde zeggen als ik toen tegen de bankdirecteur zei dan moet je in drugs of een bordeel openen(hier dus streng verboden)

 • no-profile-image

  H.Eggen

  Goede dag mijne Damen en Heren,graag had ik wat info omtrent de prijzen en of namen van producenten van russische kunsmest ,bij deze wilde ik beleefd vragen of dit mogelijk is.Ik heb interesse om eventueel te importeren.Bij voorbaat dank.Met vriendelijke groeten H.Eggen

Of registreer je om te kunnen reageren.