Rundveehouderij

Achtergrond 5 reacties

Kou is verdwenen

Ook hier is het al lente. Net zoals Roland Scholten schrijft over Hongarije, hebben wij hier een heel andere winter dan we gewend zijn.

De temperatuur steekt op zaterdag 7 februari al dik boven nul, zondag was het zelfs rond de +7 graden. Vandaag, maandag 9 februari is het zelfs bijna +10! In de 16 jaar dat ik hier ben heb ik nog nooit zo’n ‘winter’ meegemaakt.
In 2006, ’07 en ’08 was het hier op het bedrijf, dus buiten de grote stad, begin februari nog -30 tot -38. Die jaren werden ook wel beschouwd als té koud, als strenge winters.

Prima plaksneeuw

Er ligt hier nu weinig sneeuw, ik schat dat het met 30 centimeter wel ophoudt.
Voor de kinderen was het wel weer een leuk weekend. Bij temperatuur rond of net boven nul plakt de sneeuw namelijk prima. Dus moest er voor elk van de kinderen een sneeuwman komen.
Ze hebben zich in het zweet gewerkt en kregen flinke sneeuwbollen klaar die ik van hen op elkaar moest zetten. Nou dat weet mijn rug dan ook weer.

De narcissen onder de sneeuw hebben ook al groene uit loop.

De weerberichten voorspellen terugkeer van de vorst, het zal eind deze week weer kouder worden. Maar de –30 zullen we niet meer krijgen dit jaar.

Dit mooie weer heeft een groot voordeel: de verwarmingskosten van de kraamstallen vallen flink lager uit dan in andere jaren. Dat hebben we toch alvast verdiend voor dit jaar.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Ja Bert hier is het ook een beetje vreemd nu de 13 febr ook al weer 3dagen boven nul vandaag weer normaal -10 maar volgende week voorspelt de weerman weer warm +8 dat is zeker 2a 3weken te vlug dit weekend nog maar even m'n kleindochter 4en half schaatsen leren
  want zo'n kleintje op de kunst ijbaan (hocky)
  is in het begin te gevaarlijk te veel volk.(schaatsen en fietsen leren is mijn werk)
  Maar we hebben in jan. veel sneeuw en vorst gehad en niet de gebruikelijke
  een of twee dagen dooi en daarnaa direct -25(zo goed om je luzerne of winter tarwe vakundig om zeep te helpen) tot nu is de sneeuw dekking nog voldoende om de voorgenoemde te beschermen

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Ed. Fietsen leren hier die 2 van ons.Ik denk dat ik je moet vragen. Ik steel achter zaden voor de recht op te houden. en dan na 100 meter zeggen beiden nee. stop ik wil niet meer. bekijk het maar.Fietsen is niks voor mij.Tja daar sta je dan met je goede bedoelingen.Heb veel pogingen gedaan.Maar niks he.Komende zomer maar weer eens.Schaatsen o erg he maar ik kan het niet eens.En hier gaat het ook echt niet. altijd sneeuw bevroren op ijs.Glij baan maken is al een heel werk.
  Ga je goed Ed. en hopelijk vriest je luzerne niet kapot.
  Bert

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Bert even 'n heel ander onderwerp ik hoor de laatste weken niks meer van Arie . Is die op vacantie met Alma of zitten jullie nu gezellig samen 'n pinje te pakken Nou ja ik hoor het wel
  Groeten Ed

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Ed.
  Arie is veel op reis in het land hier.Machines verkopen en bieten zaadjes.
  Geloof is komende week weer in Almaty.
  Zal het hem door geven.
  Ed en beter schap met je been he. en dan succes met die lading kunst mest.
  Ga je goed Ed
  Groeten.Bert

 • no-profile-image

  arie maas

  bert, is al geregeld, ed heeft mail van me

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.