Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Eindelijk zit de maïs in de grond

De eerste mais is half november gezaaid, de laatste mais zit er nu net in. De grote droogte was de boosdoener.

Uiteindelijk hebben we begin januari onze laatste 8 hectare snijmaïs gezaaid. Omdat het maar niet wilde regenen, moesten we wachten tot na de jaarwisseling. Op oudejaarsdag en de dagen erna regende het 50 millimeter, waardoor de bodem eindelijk voldoende vochtig was om te kunnen zaaien.

Gemiddeld regent het ongeveer 160 millimeter in de maand december. Dit jaar hebben we niet meer gehad dan enkele buitjes van 5 of 10 millimeter per keer en een van 20, onvoldoende voor een goed zaaibed.
In totaal hebben we nu 24 hectare snijmaïs gezaaid. 8 hectare is half november gezaaid en 8 hectare begin december.

Gekozen voor directzaai

Van het perceel dat we het laatst hebben gezaaid, hebben we in november nog een snede sorghum geoogst. Half december hebben we het onkruid doodgespoten en begin januari is gezaaid met een Baldan SP Light H300 vierrijige zaaimachine. We zaaien zelf plantio direto, wat wil zeggen ‘direct tussen de stoppel’. We doen dit omdat het enkele werkgangen bespaart. Omdat we direct tussen de stoppel zaaien, hoeven we de grond niet eerst te bewerken, wat scheelt in de kosten en in tijd.

Zeker dit jaar met de schaarse regen heeft directzaai het voordeel dat je direct na de regen kunt zaaien. Terwijl je anders de eerste buien moet gebruiken om te schijfeggen en vervolgens op de volgende bui moet wachten om te zaaien. Wel moet je vooraf de aanwezig grassen en onkruiden kapotspuiten om vlot te kunnen zaaien.
Daarnaast blijft bij directzaai meer organische stof in de grond behouden door deze niet te bewerken en droogt de grond minder snel op.

Drie maanden de tijd om te zaaien

In vergelijking met Nederland hebben we hier veel langer de tijd om snijmaïs te zaaien. De eerste snijmaïs zonder beregening wordt half oktober gezaaid; de laatste in januari, zoals wij dit jaar ook hebben gedaan. Vroeg zaaien heeft als risico dat de maïs bij het opkomen of in het begin schade oploopt door droogte. Gemiddeld genomen vermijd je dit risico door te zaaien na half november. Normaal gesproken begint het vanaf dan meer te regenen, met een hoogtepunt in januari van gemiddeld 200 millimeter. De zomer (wanneer het in Nederland winter is) is hier het regenseizoen. Jaarlijks regent het gemiddeld ongeveer 1.300 millimeter.

Laat zaaien kost droge stof

Nadeel van snijmaïs zaaien in januari is dat deze doorgaans wat minder droge stof opbrengt. Omdat hier vanaf februari de dagen korter worden, krijgt de plant minder kans maximaal te groeien. Daarnaast loop je bij deze laat gezaaide maïs al iets meer risico op droogte bij de kolfzetting.

Foto

Monique van den Broek - Roovers

Eén reactie

  • no-profile-image

    John Timmermans

    Als er bij lullie in Brazilia mais gezaait wordt in Oct, Nov, Dec, and op het laatst in Jan en begin Feb, Wanneer wordt er dan geharvest? Naar gelang ik dat bereken wordt er geharvest in Apr, May, June and July, heb ik dat goed?

Of registreer je om te kunnen reageren.