Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Een extreem natte winter

Het is extreem nat hier in Bretagne. Mest uitrijden is onmogelijk en de controles zijn scherp, vooral de sociale!

Met bakken komt de regen uit de lucht en de wind trekt aan tot een storm. Ik hoef al niet eens meer naar de weersvoorspelling te kijken om te weten dat we ook deze week niets op het land kunnen doen. De winter is extreem nat. Vanaf november is het land al vrijwel onbegaanbaar met als gevolg dat de koeien veel langer binnen staan dan gebruikelijk. De kelders onder onze stal beginnen al aardig vol te worden.

Wie een open mestsilo heeft, zit al in de problemen. Officieel mag er vanaf 16 januari mest uitgereden worden, maar niet iedereen kon daar op wachten. In het dorp werd te vroeg mest op bevroren land gebracht. Een paar jaar geleden zou niemand daar wat van gezegd hebben, maar nu werd de dader op heterdaad betrapt. Dat kan alleen als iemand een seintje geeft aan de controlerende instantie, want hier worden nog geen helikopters ingezet zoals in Nederland. Het gevolg was een invasie van controleurs die alle bedrijven in onze gemeente op één dag hebben gecontroleerd. De operatie was zeer geslaagd van hun kant gezien, want het was het gesprek van de dag. De sociale controle deed de rest.

Wintertarwe het zwaarst getroffen

De grootste schade zie je bij de wintertarwe. Met veel moeite en onder slechte omstandigheden is er gezaaid. Sindsdien heeft het alleen maar geregend. Veel percelen zijn dichtgeslagen of hebben lange tijd onder water gestaan. Begin januari tijdens de vorstperiode hebben sommige boeren de tarwe overgezaaid, maar ook daarna bleef het regenen. Het gewas staat er dramatisch slecht voor en voor sommige percelen komt het voorjaar te laat.

In een normale winter loopt er altijd een deel van het vee buiten. Wij hebben onze oudste pinken naar het hoogste perceel gebracht, waar ze omringd zijn door een bos. Daar is nog voldoende gras om het voorjaar af te wachten. Het vee van de buurman heeft minder geluk, dat staat nu tot de buik in de modder te wachten op een dagelijks portie mais.

Kunstmest moet nog gestrooid

Voor kunstmeststrooien is het ook nog te vroeg. De kans op uitspoeling is veel te groot. Bovendien heb ik nog geen stikstof (N) gekocht omdat de prijs veel te hoog is. Ook hier komen de handelaren met het verhaal dat ze eerst van de dure voorraden af moeten voordat de prijs gaat zakken. Nu vragen ze nog €500 per ton (met 33 procent N), maar daar koopt niemand het voor. Zolang het voorjaar nog niet in zicht is heb ik geen haast.

Foto's: Halbe Rosema

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Piet

    Natte boel daar in Bretagne, hier ongeveer 100 km bij jullie vandaan, is het gelukkig minder nat, kunstmest wordt hier al gestrooid en mest wordt ook volop uitgereden.
    Wij hebben met de vorst begin januari, één mestkelders leeg gereden, (mocht toen nog niet) nood breekt wet, was het toen want hij was bijna vol, gelukkig maar want daarna heeft het bijna alleen maar geregend.

Of registreer je om te kunnen reageren.