Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Blauwtongkwartet

Nederland zit officieel in de knuttenvrije periode. De Belgen treffen doodleuk een nieuw serotype aan.

Door de aanhoudende kou van de afgelopen maanden versoepelde het ministerie van LNV eind januari de regels rond blauwtong type 6. Nog geen twee weken later duikt in België een compleet nieuwe variant op. Ik wil niet zeggen dat ik van m’n stoel viel, maar zeer verbaasd was ik wel over de melding dat een Belgisch rund geïnfecteerd was met serotype 11. Gaan we kwartetten met dat virus of zo? Met type 1 in Frankrijk (en waarschijnlijk ook in België) zitten we nu in een straal van een paar honderd kilometer ineens met vier verschillende blauwtongtypes: 1, 6, 8 en 11.

Nog niet op de kaart

Waar hebben onze zuiderburen hun nieuwe variant nu weer vandaan getoverd? Type 11 kan ik met de beste wil van de wereld nog niet vinden op de kaart van de Europese Commissie en dus op het Europese vasteland. Ook opvallend vind ik dat de Belgen eerst beweerden dat het om een solitair geval gaat, maar dat gisteren bleek dat het virus voorkomt op acht bedrijven verspreid over de provincies Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, Antwerpen en Limburg. Dat is wel erg dicht bij de Nederlandse grens.

Opnieuw virus uit een potje?

De gang van zaken rond het opduiken van de nieuwe variant lijkt verdacht veel op onze eigen situatie met blauwtong type 6 vorig jaar. Per toeval duikt er een geval op, de dieren hebben namelijk geen klinische verschijnselen. Gezien het patroon denkt de Belgische Favv (vergelijkbaar met de Nederlandse VWA) nu serieus aan een vaccinvirus. Dierenarts van de Gezondheidsdienst voor dieren en blauwtongdeskundige Piet Vellema deelt die mening. Volgens hem zitten de Belgische gevallen, net als destijds de Nederlandse blauwtong type 6-gevallen, in een buitenste ring rond de plaats van herkomst.

Ik wil niet met een vingertje gaan wijzen (dat deden de Duitsers trouwens wel meteen), maar het lijkt er toch echt op dat ergens ten oosten van ons iemand illegaal aan het enten is geweest met een levend vaccin. De Belgen hebben namelijk ook al een grote overeenkomst ontdekt met de Zuid-Afrikaanse producent Onderste Poort.

Verdere zoektocht

Piet Vellema verwacht dat over een paar weken, tijdens de volgende vergadering van het Standing Committee on the Food Chain and Animal Health (Scofca) in Brussel meer bekend wordt gemaakt over de herkomst van de Nederlandse blauwtong type 6-besmetting. Misschien hebben de Belgen daar iets aan bij hun verdere zoektocht.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    veehouder

    als je als producent van een entstof regelmatig wat virus lekt dan blijft er werk voor je fabriek

Of registreer je om te kunnen reageren.