Rundveehouderij

Achtergrond 18 reacties

400 koeien en een mooie vrouw toe

Het is in Rusland een groot probleem om goed personeel te krijgen. Maar op een bedrijf met 800 hectare perfect land, 200 koeien en een mooie vrijgezelle dochter moet dat toch lukken?

Er zijn verschillende oorzaken voor de personeelsproblemen in de Russische landbouw. Maar de belangrijkste is dat landbouw hier nog steeds een negatief imago heeft. Mensen die iets kunnen, willen dan ook niet in de landbouw werken. Heel zelden kom je mensen met een beetje verstand tegen die in de landbouw werken.
Afgelopen week heb ik twee jonge heren getroffen die in de landbouw werken en ook echt iets kunnen. Ze werken echter niet op een landbouwbedrijf, maar in de toeleverende en verwerkende industrie. Het is hier heel acceptabel om bij bijvoorbeeld Danone te werken. Werken op een melkveebedrijf is echter niet erg in.

Volop kansen voor Nederlandse boeren

Ik heb al vaker over deze problematiek geschreven en aangegeven dat er voor jonge enthousiaste Nederlandse boeren veel kansen zijn in Rusland. Er zijn al een paar enthousiastelingen actief en enkele hebben ook gemeld dat ze wel iets zoeken in Rusland. Maar storm loopt het zeker niet. Wellicht is Rusland voor veel mensen toch te ver weg en heeft het een negatieve klank.
Als ik zie hoeveel mensen interesse hebben om in de VS te boeren en ook daadwerkelijk die stap zetten, verbaast me dat toch wel enigszins. In de VS ben je als Nederlander altijd een tweederangs burger en krijg je nooit stemrecht. De afstanden zijn ook daar groot en het leven is er zeker niet beter dan in Rusland. Misschien moet ik nog meer reclame maken voor Rusland. Nou bij dezen dan: ik heb een echt leuke aanbieding.

Afgelopen week heb ik een klant van ons bezocht die koeien wil gaan kopen. Hij heeft 800 hectare perfect land. De stal voor 200 koeien is bijna klaar en de bouw van een tweede stal voor nog eens 200 koeien is gestart. Hij heeft een mooie vrijgezelle dochter die de boerderij moet gaan runnen. Zij leert nu Engels en komt waarschijnlijk voor een korte studiereis naar Nederland. Nou heren vrijgezelle koeienboeren, wat willen jullie nog meer? Een perfect bedrijf en een mooie vrouw krijgen jullie op een presenteerblaadje aangeboden!

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  tipgever


  René!
  Tip voor de KRO ...
  Russische boerinnen zoeken Nederlandse boeren .

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  jeroen buitenland Grijp je KANS

 • no-profile-image

  Patrick

  Akkerbouwer Kazakstan René en Jeroen

  Ik heb dit ook gedacht 17 jaar geleden , maar verschoot dat er bij Oost Europese vrouwen minder drang is naar een West Europese kapitalist dan men wel denkt .
  Men redeneert ook wel eens met de gedachte wie een boot wil hebben op de Donau zal er ook wel een hebben op de Maas .
  Maar als je er dan een vind vind ik dat je best wat toekrijgt zijn het geen kamelen dan maar koeien of een fooi dat laatste is iets wat ik er bijkreeg.

 • no-profile-image

  ED Bakker

  Als de bijgevoegde foto de dochter in kwestie is inderdaat lijkt een hele spetter
  Ik zit alweer bijna dertig jaar hier en kan je zeggen ik voel me echt geen tweede rangs burger b.v. de zoon van een nederlands emigrant is president van de akkerbouwers vakvereniging zijn vader is jaren en jaren burgemeester van z'n middelgrote woonplaats geweest ik zelf kreeg de gunningen op aanbestedingen waar ik alleen werd uitgenodigd of ik mocht zelf m'n mede
  inschrijvers uit zoeken Je kan hier gewoon op je eigen naam zonder de nationaliteit te hebben onroerend goed kopen Als je even terug gaat in de russische geschiedenis Catherine de grote vond dat de landbouw op een te laag peil stond en importeerde duitse
  boeren uit haar geboorteland na haar regime hadden deze mensen het echt niet makkelijk en de hele geschiedenis door hadden de in de landbouw werkende mensen zeer wisselende rechten en plichten de zelfstandige boer
  kon maar zo leifeigene worden
  We hoeven maar zo'n 80jaar terug te gaan en te kijken wat Stalin met de
  oekraieners deed geen wonder dat die
  bij de duitse inval niet zo heel anti duits
  waren ,wat later veranderde. De corruptie is iets wat nog steeds niet terug te dringen is. Maar ik geef toe als ik vandaag weer 35 was ging ik eerst in oost europa kijken vaak een makkelijker klimaat dus een langer groeiseizoen en zeker in het begin mis je je vrienden en familie die zegd van niet is een leugenaar en van uit oost europa pak je gewoon de auto en je rijd naar nederland Wat betreft kunde kan ik alleen zeggen hier werk ik met twee romenen(een romeen en een romeense geen stel)die teeltbegeleider zijn ik moet zeggen zeker de man zeer kundig
  en een enorme inzet en werklust De vrouw had het in het begin wat moeilijk
  en dacht vaak dat ze beter met haar gezin in romenie had kunnen blijven maar nu haar man ook werk heeft gevonden en ze een huis hebben gekocht willen ze niet meer terug
  Maar wat de russinnen betreft moet ik zeggen voor zo ver degenen die ik hier ken duim op altijd netjes verzorgt warm en vriendelijk wat dat aangaat zeker het verzorgde kunnen onze noord amerikaanse nog een lesje leren En tot slot ja we weten het de oekraiene behoort tot beste landbouwgronden van de wereld het is ook sinds lange tijd mijn droom er eens te kijken wanner de oogst er op staat

 • no-profile-image

  boertje

  veel mensen willen naar rusland, was verbaasd, kijk maar eens op Huizingharvest.nl, de poll

  Rene, welk gebied praat je over in rusland, heb je wat meer informatie?

 • no-profile-image

  Harold

  Ik heb dat al eens geprobeerd met die vrouwen maar ten eerste versta je ze haast niet en moet je enorm op ze letten als je ze een keer mee naar nederland gaat. Die van mij was toen in eens weg. nooit meer wat van gehoord.
  koeien intresseert me toch meer.

 • no-profile-image

  Patrick

  Harold !

  Of het nu Russische koeien of vrouwen zijn dat maakt geen verschil!
  Aangezien ze beiden achter dezelfde prikkeldraadomheinging zijn opgegroeid moet je weten dat je de prikkeldraadomheining ook zo moet houden waar ter wereld ook !

 • no-profile-image

  Karel

  Zo in de trant van dat je arm trouwt is je eigen schuld. Dat je niet van je vrouw houdt, dat neem je er maar bij.
  René makelaartje zeker. Of zie je ook een tv-programma voor jezelf gloren: Dating in de USSR.
  Op deze manier lopen onze boerenjongens wel heel veel naburige schatjes voorbij. Maar ja, zoals altijd komen ze daar veel later pas achter. En onze René helpt ze wel een handje.
  Na enkele jaren dood en begraven in een ver oord, begint de heimwee toe te slaan. Het gezellige kroegleven van El Sombrero in het weekend missend, op hangende pootje terug. En zoals het heet een ervaring rijker. Hopelijk niet berooid. En René ruikt weer handel. Dat is en blijft altijd lopen. Boerderij met vrijgezelle dochter te koop.
  Innovatief dat wel. Nu nog een prijs voor onze topverkoper.

 • no-profile-image

  Bert

  Rene. Hoofd zaak is geen school die nog wat bij brengt over landbouw in oud Rus.Zitten ze op landbouw school dan leren ze uit boeken van 60 jaar geleden. met leraren van ook 60 jaar gelden of jonge die nog nooit een schop in handen hebben gehad.Dit probleem word alleen maar groter in de oud Rus landen.Ook waar ik zit.nu zitten er nog geld magnaten die het voor de grond doen.maar over 5 jaar als alleen maar verlies is voor de magnaat?Elke NL veehouder jong of oud is dan welcome.En er hoeft echt geen dochtertje rond te lopen om plezier in je werk te hebben. of om een bedrijf in oud Rus te kopen.Patrick jij zegt het weer eens echt he. Ha Ha. maar ja hoe dan ook kerel.Er is een verschil. maar dat verschil na 12 jaar getrouwd te zijn hier met een Russin. Vind ik nog steeds heel interessant en net wat ik nodig had en heb in mijn leven.Zijn taaie maar ook lieve.Ik heb de prikkel draad nog nooit gebruikt.Vaker was het anders om wel nodig Patrick.En dat houdt het leven er in he.
  Bert
  Bert

 • no-profile-image

  Patrick

  Bert!!

  Raak in de roos !

  Maar doch een opmerking erbij die Oost Europese dames hebben een hoger en zéér wisselend Hormoongehalte als die West Europese .
  Dat maakt ze soms erg vurig lief en een andere keer zeer hard en taai van karakter .
  En bij die laatste trek heb je best een borreltje in de buurt .

  prosit Bert

 • no-profile-image

  Bert

  Ja maar Patrick.Dat is toch waarom we 17 jaar geleden hoie zeiden tegen Europa?He?
  En jij wil zeggen dat je lieverdje niet soms meer recht had om die borrel fles op jouw koppie kapot te slaan?Kan gebeuren. Nee niet een vodka fles op je koppie kapot slaan maar je wel even op je nummer zetten met rol prikkel draad in haar hand.Soms maken we het ook wel te bond he.Hiep hiep hoera.Niks mooiers als een goed maakertje er na.
  Maar samen zijn we er over eens he.Ze zijn ontwikkeld en lief en ver van boers.Dat wij soms te ver gaan.Tja die vrijheid hebben we voor gekozen.
  Bert

 • no-profile-image

  Hp

  Als ze nog een stageplek nodig heeft.. ik hoor het wel

 • no-profile-image

  Russin

  HP,Te E.
  Stage ja. Jouw niet.
  Mooi meisje met nuchter verstand. toekomstige veehouderes. Rusland.

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Bert en Patrick lees met een lach jullie commentaar en doet me terug denken aan een autenthiek gebeuren
  In de 70er jaren was ik chef chantier in de walen een ned belgies bedr. en had een surveillent de ponts et chausee die me vroeg iemand vooer een paar uur mee te geven dus ik naar Jannes een ijzervlechter uit de west vlaanders die ik wist met een vrouw uit de omg van Lille getrouwd ; Jannes kunde ge 'n paar uurkes met den toezichter mee ge spreekt toch frans ; grote ogen
  'k hei 'r nie getrouwd voor te klappen
  Dus dat wisten we ook al weer
  Groeten aan jullie beiden

 • no-profile-image

  Patrick

  Klopt helemaal Ed !
  De liefde bedrijven is doen en niet praten.
  Doch ieder ras verbonden aan het land wel te verstaan heeft zijn eigen charmes.
  Ik ben er na 12 jaar huwelijk nog altijd niet uit of de charmes van Oost Europese madammen beter zijn of Belgische (Met Nederlandse geen ervaring wel te verstaan) Dus inderdaad toen ik met de boot op de Donau zat had ik inderdaad nog een bootje op de leie tussen Deinze en Waregem. Ik zie al 10 jaar dat bootje niet meer maar heb toch ondernomen om even te informeren of de boot er nog altijd ligt iets wat het geval was op 4 augustus 2008

 • no-profile-image

  eric

  Rene dit is het best wat je heb kunnen doen. Ik ben ervan overtuigd dat er veel vrouwen zijn met groot plezier een landbouwbedrijf willen en kunnen runnen. alleen zal je probleem zijn dat de boer die erbij komt de touwtjes in handen wil nemen. Ik neem aan dat ook de vrouwen in Rusland goede capaciteiten hebben en je die hun eigen carriere moet laten maken. Ik adviseer de nederlandse vrijgezellend dan ook een bedrijf in de buurt te kopen en dan proberen het hart van deze ongetwijfeld gewilde dame te beroeren.
  mannen veel succes

 • no-profile-image

  Gerwin

  lijkt wel op een ex vriendin van mij
  als dat de dochter is..

  Mmm wel vrijgezel maar...

 • no-profile-image

  kremers

  Beste ED Bakker,

  Wat betreft de opmerking over tweede rangs burgers bedoel ik de VS, daar ben en blijf je een buitenlander. Ik ben het helemaal met u eens dat CANADA een top land is om als Nederlandse boer heen te gaan als je ten minste de centen hebt om quotum en land te kopen

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.