Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Ziektebestrijding moet wel leuk blijven

Bestrijding van brucellose zou in Centraal-Azië moeten betekenen: spijkers met koppen slaan. Maar sommige spijkers gaan krom. Want er is geen eenduidige aanpak.

De FAO (de wereldvoedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties) had van 14-16 Oktober in Dushanbe een regionale conferentie over brucellose georganiseerd, en de hoofden veterinaire dienst en dierziektebestrijding van de verschillende nationale veterinaire diensten in de regio uitgenodigd. De Afghanen, Turkmenen en Iraniërs kwamen op het laatst niet, omdat ze te laat waren met hun visa-aanvraag. De Kazakken, Oezbeken, Tadzjieken, Turken, Azeri en Kirgiezen waren er wel.

Op pad zonder goed paspoort

De twee uitgenodigde heren uit Kirgizië waren echter duidelijk niet de meest geschikte personen om te gaan, en het lukte me om een paar meer praktische mensen mee te krijgen op kosten van het project. Helaas had het hoofd serologie, dat al 30 jaar met reageerbuizen de brucellose onder de duim probeert te krijgen, niet door dat je tegenwoordig een ander soort paspoort nodig hebt om van de ene voormalige Sovjetstaat naar de volgende te kunnen reizen. En deze persoon werd dus op het vliegveld tegengehouden. En ze had zich zo verheugd op het eerste snoepreisje van haar leven.

Veterinairs lachen om het politieke gebakkelei

Ik ben over land op weg gegaan met een jonge, veelbelovende onderzoeker, die op die manier voor niets in Dushanbe kwam en zijn kennis over brucellose kon opkrikken. Onderweg van Bishkek naar Dushanbe nog wat veterinairs bezocht aan beide kanten van de grens, en gepraat over grensoverschrijdende dierziekten. Gelukkig kennen de veterinairs op dit lokale internationale niveau elkaar wel, en lachen ze om de nationale politiek van elkaar de schuld geven van uitbraken van schapenpokken, MKZ, PPR en de vele gevallen van brucellose: op veldniveau weten ze wel beter: dat de pot de ketel zwart noemt en dat het alleen gezamenlijk opgelost kan worden, zo lang vee gemakkelijk over en weer de grens passeert.
Dit soort vergaderingen gaat gepaard met spandoeken en pers, een duur hotel voor de door de FAO gesponsorde gasten en natuurlijk een afscheidsdiner. Als deze mensen allemaal met net zoveel energie zouden werken als ze daar dansten, dan was het met die brucellose vast niet zo erg geworden als het nu is!

Ongetest vaccin tegen brucellose

Tja, en dan zitten alle gewichtige mensen achter hun bordje en vlaggetje en kan het feest beginnen. Iedereen geeft een omschrijving van de strategie die ze volgen om brucellose te bestrijden. En dan begint de ellende. De Oezbeken hebben een ‘geweldig’ lokaal vaccin ontwikkeld, ‘Nevsky 13’, dat nooit getest is volgens de internationale standaard; de Tadzjieken en Kirgiezen hebben voor hun schapen hetzelfde plan (Rev-1-vaccin één keer in het leven van alle vrouwelijke schapen en geiten), maar geen van beiden hebben ze genoeg geld om het hele land te kunnen vaccineren. De Kazakken zijn gefixeerd op lid worden van WTO om daarna te exporteren. Ze zouden graag een ‘vrij van’-status krijgen en denken het met testen en slachten af te kunnen. Na ieders presentatie keek men elkaar een beetje sip aan, want… het doel van de conferentie was toch om tot een regionale strategie te komen? In plaats daarvan verdedigt iedereen zijn eígen strategie te vuur en te zwaard.

Veterinair beleid lappendeken in 'oude' Sovjetstaten

Zo zie je maar weer wat een zegen zo’n permanent comité voor de voedselketen en de diergezondheid van de EU is. Dat stelt een standaardbenadering voor de bestrijding van een dierziekte vast, waaraan alle lidstaten zich moeten houden. Zo’n standaardbenadering had de Sovjet-Unie vroeger ook, maar dat hebben de onafhankelijke staten snel onderuitgehaald. En zo zal Kazachstan dus alle schapen die uit Kyrgyzstan komen, aanmerken als ziek (want gevaccineerd en met een titer) en moeten slachten met compensatie. Nee: die ‘vrij van’-verklaring krijgen de Kazakken op deze manier nooit, met de diergezondheidssituatie zoals die in hun buurlanden bestaat en de poreuze grenzen die ze hebben.

In Kirgizië voortploeteren met vaccineren

We zullen in Kyrgyzstan maar rustig doorploeteren met de landelijke vaccinatiecampagne. De bijeenkomst heeft in ieder geval de Kirgizische veterinaire elite het vertrouwen gegeven dat ze nu eindelijk op de goede weg zijn: eerst maar eens acht tot tien jaar vaccineren met REV-1 van goede kwaliteit, en dan kijken of het verder met testen en slachten kan. De weg van de lange adem! En… dat hele circus had toch nog een positief resultaat: de Kyrgyzische veterinaire bazen staan niet meer wantrouwig tegenover het REV-1 vaccin. Dat mag allemaal wat kosten, zullen we maar zeggen.

Foto's: Anton van Engelen

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Anton jij maakt toch ook van alles mee . Het ene moment in de vlaktes van afganistan met de graanoogst danweer was het niet vietnam vissen voeren met daarboven gehouden kippen nu weer een brucelose congres waar waarschijnlijk meer mensen daar zaten door hun politieke connecties dan door kennis van zake
  Altijd heel intressant je te lezen
  Groeten Ed

 • no-profile-image

  Willem van den Akker

  Ik denk dat dat een heel goede analyse is Ed, mensen die daar aanwezig zijn meer vanwege politieke connecties dan kennis van zaken. En Anton moet dan maar een mannetje meesmokkelen die misschien wel kennis heeft en in ieder geval interesse maar niet de juiste connecties om uitgenodigd te worden. Wel mooi dat Anton zo iemand op die manier een kans geeft.

Of registreer je om te kunnen reageren.