Rundveehouderij

Achtergrond 15 reacties

Wateroverlast

Wel eens van kuilhoopgletschers gehoord? Nee? Nou, wij hebben er een!

“Groot nieuws: Gletschers in de Eifel smelten versneld”, twitterde Jan Robben me als reactie op mijn Twitter “Route melkwagen -> melkstal is veranderd in gevaarlijke ijsbaan. > 3.000 liter water puur stroomt over de weg, Waterleiding laat afweten!”

Het is raar maar waar, er loopt al water onder onze kuilhopen uit zolang we hier wonen. In het begin was het maar een heel klein beetje. Wij hadden het gevoel dat het steeds meer werd, maar de laatste dagen is het wel heel erg. De burgemeester, oud-eigenaar van onze boerderij, zit ons maar op te jagen. Vaak zit hij, zodra Henk kuilvoer gaat halen, in zijn auto op de hoek toe te kijken, of hij wacht tot Henk weg is. Hij eist van ons dat we elke dag nadat er kuilvoer is gehaald, de landbouwweg achter de kuilhoop watervrij maken. De man heeft de ‘grote’ taak op zijn schouders genomen om het piepkleine dorpje waar we wonen het schoonste dorp van Rijnland-Palts te laten worden. Het controleren van de vijf boeren in het dorp heeft hij tot een dagtaak gemaakt.

Burgemeester Willie spant de kroon

Je hoort het wel meer. Degenen die ooit boer zijn geweest, kunnen andere boeren het leven goed zuur maken. Maar onze burgemeester Willi spant echt de kroon. Het is een doorn in zijn oog dat die Hollander die zijn Hof overgenomen heeft, er zo’n zooitje van maakt. Ik doel daarmee dus op het ‘lek’ water dat uit de kuilhoop loopt. Of beter gezegd, wat onder de kuilhoop uitloopt, dwars over de landbouwweg die er achter langsloopt. Dat daar water ligt kan echt niet, want er kunnen op zondag wel eens wandelaars langslopen en die mogen echt geen spatje modder of lekwater op hun schoenen krijgen, is zijn mening.

Flinke stroom water

De laatste tijd werd de stroom water die aan de linkerkant onder de kuilhoop uitkwam steeds groter. Nu is het ook al aan de rechterkant begonnen. We hebben afgelopen weekeind de waterleidingmaatschappij gebeld, want zo kon het echt niet langer. Burgemeester Willi beweert dat daar geen waterleiding ligt, maar waar moet al dat water anders vandaan komen? Bovenop een berg, een bron? Dat is stug.

Controle van de waterleiding

Zondag kwamen twee mannen van de waterleidingmaatschappij kijken, maar ze hebben niet bij ons aangebeld. We zagen ze richting ‘Herr’ Burgermeester verdwijnen. Henk zei al: “Nou, die zien we vandaag niet meer terug, Willi zal de heren wel vertellen dat het alleen maar lekwater is dat uit de kuilhoop komt.” En inderdaad. Pas de volgende dag namen de twee medewerkers weer even een kijkje. Ze hadden op een centraal punt de waterleiding gecontroleerd. Er liep van daaruit geen water weg, was hun mening. “Er loopt bij uw kuilhoop helemaal geen waterleiding, gaat u maar eens kijken of er geen leiding van uzelf ligt. Die zal wel kapot zijn.” Dat hadden we allang gecontroleerd natuurlijk. Henk vertelde hen dat er een paar putten in het weiland liggen, met zogenoemde waterafsluiters, kranen van 15 centimeter doorsnee. Beide heren weigerden daar te gaan kijken. Ze hielden voet bij stuk. Er ligt geen waterleiding onder de kuilhoop en waar die putten ook voor waren, niet voor een waterleiding. Wel bevestigden ze dat er zeker 5.000 liter water per uur wegliep, zo te zien uit een 110-125 millimeter waterleiding, ‘maar niet van ons’. Nou, daar sta je dan. De heren wilden verder geen onderzoek doen. De vorige eigenaar, burgemeester Willi, wist zoals gewoonlijk van niets. Wat nu?

Wij wonen in een soort appendix van de Duitse deelstaat Rijnland-Palts. Aan één kant grenzen we aan België en aan twee kanten grenzen we aan de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Misschien loopt er een waterleiding van Losheim naar Kronenburg (in een rechte lijn door ons land getrokken)? Het zou zo maar kunnen.

Aap uit de mouw

Na minstens 15 telefoontjes, eerst bij ons waterleidingbedrijf dat ons niet verder kon helpen en daarna bij dat van Noordrijn-Westfalen, kreeg ik eindelijk iemand te pakken die mij verder kon helpen. En ja hoor, binnen no time stonden de twee heren weer bij ons op de stoep. “U heeft district Schleiden naar het hoofd van onze afdeling laten bellen, waarom heeft u dat gedaan?” was de vraag. Henk vroeg aan de waterleidingmedewerkers of het normaal was dat er 5 kuub water per uur onder een kuilhoop kon uitstromen. Hij stelde meteen de vraag waarom ze niet naar de waterputten wilden kijken. “Er moet gewoon een enorme druk achter staan, we wonen bovenop de top van een berg. Zegt u het maar”, zei Henk. Toen kwam de aap uit de mouw. Voorzichtig vertelde een van de heren dat het waterleidingnet in ons dorp nooit in kaart is gebracht. Ze weten gewoon niet waar de oude waterleidingen liggen! Henk heeft ze uitgelegd dat er vlakbij een watertoren heeft gestaan. Hij heeft ze gevraagd of ze dat wilden uitzoeken en of ze wilden kijken of de leiding die van die plek naar het dorp verderop loopt misschien niet goed is afgesloten. De leiding is op de plek waar de watertoren stond afgedopt, maar ze zouden het voor ons nazoeken, meldden de heren. Vandaag zouden ze terugkomen. Dus niet. Tja, die Deutsche Gründlichkeit slaat niet op alle Duitsers.

Glad ijs

Inmiddels ligt er een ijsbaantje dat van onze kuilhoop over het rechterdeel van de landbouwweg helemaal naar beneden loopt. Ik ben vanmiddag het pad opgelopen, maar na 1 kilometer ben ik maar omgedraaid. Het witte lint van bevroren water bedekt met sneeuw liep zo ver door dat het geen zin had om nog verder te lopen. Een verrassing voor elke wandelaar, onder dat laagje sneeuw ligt een laag spekglad ijs. Dat heb ik aan den lijve ondervonden. Daaronder zie je langzaam het water lopen. Ik vraag me af welke stappen we moeten ondernemen als die heren van de waterleiding niet terugkomen. De gemeente wil niets doen, we worden alleen maar verder doorverwezen.

Nu snap ik ook waarom ons kuilgras te nat is. Ik heb het vermoeden dat Willi meer weet, maar dat hij zich, zoals gewoonlijk, van de domme houdt. Hij wil dat we al dat ‘smeltwater’ ons weiland in laten lopen, maar dat kan hij vergeten. We wachten nog maar even af. Wordt vervolgd.

Foto's: Monique Vos

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ed bakker

  Monique Herr Burgemeister heeft uiteraard heel veel politieke vrienden waar de wasserbetrieb lieden echt niet hun neusje aan willen stoten om verdere eventuele bevorderingen maar vast uit te sluiten

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Monique nog even dit ;DE plaatselijke krant er bij doet wel eens wonderen maar doet de persoonlijke relatie met de gemeente niet altijd goed

 • no-profile-image

  Patrick Feliers

  Monique,

  Ook wij zitten op een provinciegrens en:
  Soms pakt dat wel eens positief uit ik ken een slachthuis dat op een drieprovinciegrenspunt zit , de man slacht er al jaren in het zwart.
  Bij ons loopt de provinciegrens 10 meter binnenkant ons terrein naast de grens met de buur. en als de buur voor oa geluidsoverlast zorgt heb je problemen
  want die komen vanuit een andere provincie. Bel je de politie op dan moeten deze komen van onze provincie , bel je het noodnr op 10 meter verder dan komen de verkeerde .
  Een wier war zoals bij jullie waterleidingsnet ik kan dat mij goed voorstellen.
  Ik begrijp echter een ding niet dat is toch dat silowater er anders uitziet dan leidingswater, hoe kan een overheid en ex boer zo dom zijn?

 • no-profile-image

  Willy, noch ein Schnäpchen?

  Inburgeren in Duitsland is ook voor Nederlanders moeilijk. Dat is geen schande we kennen het in Nederland ook.
  Nu kan je het van vrouwen niet direct verwachten dat ze met de Duitse manier van kennismaken gelijk klaar staan.
  Dat is meer een mannen aangelegenheid in Duitsland. Ja, het is niet sympathiek, maar toch. Lees maar door.
  Als je contact hebt de volgende keer met der Willy, dan nodig hem eens in de boerderij uit op een avond. Zo na het melken en het stalwerk. Zo tegen 20.00 uur. Zorg dat je goed gegeten heb.
  Als der Willy binnenkomt, ontvang je hem herzlich bij de binnenkomst. En dan maak niet de volgende fout: Wilt u een kop koffie. Een Duitser dringt s'avonds nooit koffie.
  Maar begin met het volgende: Kommen Sie weiter. Setzen Sie sich. En dan haal je uit de koelkast een fles en je komt uit de keuken met borrelglaasjes en een volle fles. Zonder te vragen schenk je ein Schäpjen ein. Ook voor uzelf: Prost.
  Dan ga je terug de keuken in en komt dan terug met bierglazen en een paar halve liters bier.
  De avond wordt een grandioos succes. En na een paar dagen zie je der Willy terug met krukken. Is ie uitgegleden over de natuurlijk aangelegde rodelbaan tussen uw huis en het zijne.
  U raadt het. De lekkage zal dan zeer snel verholpen zijn.

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Hahahaha!!! Het probleem is, Herr Willi wil alleen "Drecksack" drinken, iets anders krijg je er echt niet in! Herr Willi verplaatst zich ook alleen in zijn auto, zelfs naar de buren. Maar, hij is onlangs geopereerd aan beide knieën. Niet door het IJs, nee, zijn knieën hadden "wat" slijtage door het zwáre werk. En dan heb ik het niet over de boerderij.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Laat een grote kraan komen. Graaf een gat van 2 meter diep rond de hele kuil. Als je de grond op de kuil doet dan ben je de kuil aan het onderstoppen en kun je het aan de verzekering opgeven als de water leiding kapot gaat. De burgemeester kan getuigen dat er geen waterleiding onder kan liggen. Als je hem zover krijgt dat hij vooraf het zwart op wit geeft dan is dat niet jullie probleem meer. Ook kun je overwegen om een grote verguning aan te vragen voor meer dan 600 koeien. Dan kan de stad niets meer en moet de kreis beslissen. Op dat moment heb je niets meer met de burgemeester te doen mits je je aan de wetgeving houd. Dan kan hij alleen nog maar schriftelijk klagen. Dat is ook niet zo'n groot probleem. Een paar maanden van controles en het gezeur is voorbij. Zo'n verguning geeft ook een waarde verhoging van het bedrijf voor Nederlandse kopers. Dat wil niet zeggen dat je moet verkopen maar dan kun je BBP agrarservice laten taxeren dat het bedrijf meer waart is geworden. En heb je dus beter kaarten bij banken. Dit moet je wel eerst goed onderzoeken. Als het fout gaat kun je nog meer elende krijgen.

 • no-profile-image

  Surrogaat

  Der Willy drinkt geen schnaps en geen bier? Is hij dan wel een Duitser? Monique dat moet je toch eens onderzoeken.

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Dank je wel voor je advies, Melkveehouder! Ik ben gisterenavond gebeld door een Melkveehouder die ook in Duitsland zit en ongeveer dezelfde problemen heeft met o.a. de plaatselijke overheid. Surrogaat: "Drecksack" (Diesel) , is een mix van bier en cola en ziet er uit als een glaasje doorzichtig gierwater. http://de.wikipedia.org/wiki/Biermischgetr%C3%A4nk
  Niet te drinken. Patrick, ik heb hier vlakbij, net voorbij Kehr, vorig jaar tijdens noodweer een hert aangereden, daarvoor moest de politie worden gebeld. Het probleem was dat het dier midden op de weg lag. Echt een probleem want juist op dat stukje weg is de linkerweghelft Belgisch grondgebied, en van de rechterhelft was niet bekend of het de Bundesstaat Rheinland-Pfalz was of Nordrhein-Westfalen. We hebben het hert maar zelf weggehaald want je begrijpt wel dat niemand van de drie politiekorpsen wilde komen. Rare jongens, die......

 • no-profile-image

  Hoe krijg je der Willy aan het lachen.

  Monique,
  Het probleem van der Willy is volledig te wijten aan de "Drechksack" De combinatie van een caffeïne houdende drank Cola en de alcoholhoudende drank bier zorgt voor uitdroging van de hersenen. Daardoor gaan zijn hersenen minder goed functioneren. Dat is duidelijk.
  Dat probleem van de uitdroging van de hersenen kan der Wily ondervangen door water te drinken tijdens en na het drinken van de drecksack.
  Nu zou je van de nood een deugd kunnen maken om de wateroverlast te bottelen. Goed bronwater verkoopt goed.
  Met een beetje overtuiging kan je wat flessen per week aan der Willy verkopen. De eerste flessen met Neues Jahr maar aan hem cadeau geven. Kan je de eerste reactie zelf waarnemen in 2010.
  Gelukkig zien de kinderen de rutschbahn als een attractie. Heb je er nog enigszins plezier van .
  Prost, frohes Neu jahr.

  P.S.: Kan der Willy al weer kruipen? Of slaat hij deze fase over en loopt ie al weer. (Es kann mir Wurst sein.)

 • no-profile-image

  Patrick Feliers

  Hallo Alemaal,

  U verpest mijn kerstavond (grapje) mijn vrouw heeft dit drankje leren drinken in Marktobersdorf (als ex miss Fendt-fabriek) en is er helemaal gek van die MEZOMIX dingen.
  monique je hoort mij nog ... .

 • no-profile-image

  Patrick Feliers

  Monique ,

  Wat die hert betreft regel ik dat hier anders !
  Ik bel niet de politie maar mijn vrouw met de mededeling zwaar accident iemand dodelijk aangereden en dan weet ze dat ze het mes al kan klaar leggen en het menu aanpassen.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Monique, in Rheinland-Phalz wonen niet veel gruendliche duitsers!!!... Zij lijken meer op de Fransen, Belgen of Limburgers. Ze drinken liever een biertje of een glas wijn. Der Herr Buergermeister moet gewoon spion of detectiv worden, wat een contraproductieve aap zeg!!!... Sterkte toegewenst!!!... En, ''de Aanhouder wint'' groetje's, piet.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  @ piet slingerland Dit klopt zeker niet. Als ik zoiets hoor dan doet me dat denken aan 40 - 45. Je hebt overal klootzakken. Ook in Rheinland Phalz. En persoonlijk heb ik het graag te doen met mensen uit limburg en dat is niet alleen vanwege de lekkere vla en bier!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Beste Melkveehouder, Biutenland ( Duitsland neem ik aan) Vermoedelijk hebt u mij niet goed begrepen. Voor alle duidelijkheid wil ik nog iets héél belangrijks toevoegen!!!... Dat is ook goed om te weten en te onthouden!!!... De meest GEMOEDELIJKE DUITSERS wonen en leven ten weste van de Rhein!!!!!..... DE meest GRÜNDLICHE DUITSERS wonen ten oosten van de Rhein. Der Herr Bürgermeister waar Monique last van heeft lijdt aan complexen en jalozie!!!... Die moet je waarschijnlijk een beetje stroop om z'n mond smeren en op een voetstuk (sokkel) plaatsen, zonodig een portie veren in z'n kont steken!!!... Wij moeten nooit vergeten dat wij gasten zijn!!!... Als dat niet werkt moet je gewoon z'n oren wassen!!!... Maar nooit beledigen..... Melkveehouder, ik dank u voor uw aandacht. Monique succes!!!... en allebeide de groeten, piet.

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Dat is een leuke omschrijving van "unser Willi", Piet! Het klopt inderdaad wat je schrijft. Je merkt het ook aan de taal die hier word gesproken, het "Eifelplatt" (Efeler platt) wat net als het Limburgs en Luxemburgs een Ripuarische taal is, Deze taal is gedeeltelijk wallonisch en word ook in de Belgische Eifel gesproken. Mensen uit (het onderste gedeelte van) Limburg verstaan deze taal vaak moeiteloos, voor Duitsers uit andere streken is deze taal net zo goed te verstaan als het Fries voor de Nederlanders. De taal schijnt zich te hebben ontwikkeld tijdens de Romeinse overheersing en word gesproken ten westen(!) van de Rijn.
  Wat boerenregels in Eifelplatt: http://heck.linux20.christo.net/Eifel/Eifeldichtung/Dichtung/Bauernregeln.htm
  Leuk om te lezen! Wie weet wat er staat? Ik ben benieuwd!

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.