Rundveehouderij

Achtergrond 11 reacties

Verrassende Sinterklaas in Almaty

Sinterklaas bracht me dit jaar een grote verrassing. Niet alleen de kinderen mochten bij de Sint komen…

Het is Sint ook dit jaar weer gelukt om naar de Nederlandse ambassade in Almaty te komen. Het was ongetwijfeld een vermoeiende reis: eerst de boot, dan te paard over de steppe. Daar is hij vast ook nog achterna gezeten door woeste Kazakken die Sints paard tot diner wilden promoveren. Het was de Goedheiligman aan te zien: hij kwam ook een uur later dan gepland op de ambassade en oogde erg vermoeid.

Sint op de ambassade

Dit jaar trof Sint wat minder kinderen op de ambassade dan in voorgaande jaren, maar evengoed zaten die allemaal vol spanning. En het is opvallend dat zelfs de grootste branieschoppers verlegen naar de Sint komen als hij ze naar zich toe roept om uit het grote boek voor te lezen. Jazeker, Sint wist de goede dingen van de kinderen, hun wensen maar ook de minder goede dingen die ze het afgelopen uitgespookt hebben.
Maar gelukkig was er voor allemaal een mooie chocoladeletter en er waren goedgekozen cadeaus voor elk kind. Ook de pieten hadden het goed naar hun zin en strooiden met veel plezier de pepernoten rond. Ze zongen de kinderen de sinterklaasliedjes voor.

Cadeautje van Sint: een buks om op gespuis te schieten

De wens van mijn dochter Antonina ging in vervulling: ze kreeg van Sint een lang weekend met haar oud-lerares en een groepje andere kinderen naar de bergen, in een speciaal daar voor ingerichte grote woning met veel slaap- en eetplaatsen.
Mijn zoon Mathei wenste al twee maanden een grote buks, een die op die van mij lijkt. Hij wil dan met mij op het tweebenige gespuis schieten dat geregeld over ons terrein loopt. De jongen was helemaal door het dolle heen toen hij de buks inderdaad kreeg.

Beterschap beloven aan de Goedheiligman

De kinderen hadden dus een prima Sinterklaas. Ik werd ook nog flink verrast. Als laatste riep Sint namelijk Bert naar zich toe. Ik keek al rond of er ergens een kind met dezelfde naam rondliep als ik, maar de Sint bleef naar mij kijken en zei opnieuw: wil Bert van Lier eens bij me komen!
Met een plots veel snellere hartslag kwam ik bij Sint die me vertelde dat ik toch nogal eens wat uitspookte door het jaar heen. Ik verdedigde me door te zeggen dat het soms nodig is. Maar Sint was het daar toch niet helemaal mee eens en ik moest hem beloven komend jaar toch maar eens wat netter te gedragen. Ik heb hem toegezegd mijn leven wat te beteren, maar Sint, echt, af en toe moet je in dit land wel eens wat minder netjes zijn. Gelukkig had de Goedheiligman daar begrip voor. ‘Daar zullen we het dan maar op houden’, sprak hij met een flinke basstem, en ik kreeg een chocoladeletter van hem.
Ik liep best een beetje bezweet terug naar mijn plaats en zag daar de gezichten vol plezier van mijn kinderen. Die hadden grote lol dat hun vader ook eens een woordje gezegd kreeg. Een verrassende Sinterklaas voor mij dus dit jaar.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Bert het doet me deugd te horen, dat de Goed Heiligman zelfs in de echt afgelegen streken van de aadebol een oogje in het zeil houddt. En de vaders tot de orde roept om te voorkomen, dat ze hun ongewenst gedrag demonstreren aan hun krost, die dat natuurlijk als voorbeeldige kinderen direct over zouden nemen.

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Bert jij hebt ook nooit rust als Liouda met de kinderen in de stad is zit Sinterklaas je in de gaten te houden ,het valt ook niet mee he'
  Groeten Ed

 • no-profile-image

  hans

  Bert, ik denk dat Sinterklaas bedoelde dat je meer weblogs moet maken!

 • no-profile-image

  Paul

  Mocht je ook nog op schoot bij sinterklaas?

  Toch leuk om te lezen dat enkele Nederlandse traditie's in het (verre) buitenland toch in ere word gehouden!

 • no-profile-image

  Sintepieter

  Als Sinterklaas iets te zien heeft met die afgeleverde blog dan vraag ik mij af wie de sint was en wie Zwarte piet in dit afleveringsgedoe

 • no-profile-image

  Jeroen Roedema

  Bert,

  Goeie jacht, vroeg geleerd :)

  Groeten, Jeroen

 • no-profile-image

  Geert

  Bert ben het volledig eens met Hans Kollum.
  Dat Sinterklaas bedoelde dat je meer blogs moet schrijven. Schrijf je meer betekend meteen wat Sint bedoelde dat je minder uitspookt links en rechts. Ben het wel met je eens. Je bent daar en dat daar betekend dat je je ook moet aan passen en af en toe wat moet uitspoken.Maar schrijf blogs mis de jouwe te lang er tussen
  Geert

 • no-profile-image

  Alex

  Kreeg het er ook warm van Bert, jou belevenis met Sinterklaas te lezen. Het zal je maar gebeuren. Komend jaar weer veel leuke blogs voor het blad, dan kom je vast nog op het rechte pad;)
  Groeten en succes, Alex

 • no-profile-image

  Douwe van Sluis

  Nou Bert ik ben blij dat er toch nog iemand is die jou op het goede pad krijgt. Hoewel ik als geen ander weet in wat voor een positie je zit. Voor Mathe is het nu wachten tot hij achtien is voor z'n vergunning. En ik hoop dat Antonina een heel prettig en gezellig weekend heeft. Toch goed als je een goede band onderhoud met een lerares van vroeger.
  Ook maag ook hopen dat jullie een fijn kerstfeest hebben hoewel de Kazachen hier niets aan doen. Geef Ludmila een dikke zoen van mij want die heeft het dit jaar toch zeker verdiend. Ik hoop ook dat 2010 jullie veel gezond verstand liefde en geluk maar bovenal een goede gezondheid brengt.

 • no-profile-image

  van putten

  Oude klaas heeft gelijk meer verhalen van bert interesante verhalen zonder onzin

 • no-profile-image

  Mieke Bouwman-Romijn

  Beste Bert,

  Uit het koude Kootwijkerbroek wensen wij jou en jouw gezin een gezond en een succesvol 2010 toe.

  Met een hartelijke groet uit Kootwijerbroek,

  Mieke

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.