Rundveehouderij

Achtergrond 10 reacties

Veel te veel melkvee vervangen

Deense melkveehouders ruimen veel te snel hun koeien om een snelle genetische vooruitgang te boeken. Ze maskeren daarmee een klauwprobleem dat makkelijk te verhelpen is.

De Deense melkveehouders vervangen hun veestapel relatief snel vergeleken met hun Nederlandse collega’s. Ze worden hierin sterk gestimuleerd door de vertegenwoordigers, die door een snellere vervanging een snellere genetische vooruitgang menen te bereiken.
Daarnaast is klauwgezondheid zeker ook een factor in het vervangingsbeleid, want veel Deense koeien moeten vanwege de klauwen het veld ruimen. Officiële cijfers zijn niet beschikbaar, omdat veehouders dit zelf moeten aangeven in een managementsysteem en er geen gegevens centraal verzameld worden.

Problemen met productie/reproductie

Maar bij een flinke rondvraag die ik hield, geven de Deense melkveehouders aan dat 30 tot 40 procent van hun vervanging gebeurt op basis van de kwaliteit van de klauwen. Dan vergeten ze nog aan te geven bij hoeveel van de koeien die om productie/reproductie worden weggedaan, de klauwen ook een rol spelen. Want wat veroorzaakt die slechte reproductie? Welke oorzaak zit daar? Klauwen? Voeding?

Dat hoge percentage uitstoot moet toch lager kunnen, nee, dit moet lager! Want dat levert direct geld op. Daarnaast is dit ook niet te verkopen richting burger, die steeds meer invloed op zijn aankoop wil hebben.

Makkelijk te verbeteren

Om dit te verbeteren zijn er verschillende mogelijkheden. Bedrijven die de koeien jaarrond binnen houden, zouden drie keer per jaar hun koeien moeten laten bekappen door een (gecertificeerde) bekapper, naast de eigen aanpak van de probleemgevallen die tussendoor opduiken.
Bedrijven die hun koeien weidegang geven, kunnen met een keer minder toe. Dat dat werkt, bewijst Zweeds onderzoek. Het aantal problemen daalt aanzienlijk bij twee keer per jaar bekappen.

Waar wij zelf nog meer heil in zien is een pakket aangeboden door de klauwverzorgers. Dan kun je gericht behandelen wanneer het het beste uitpakt. Dat zou kunnen beteken dat wij als klauwbekappers de koeien niet langer allemaal tegelijk behandelen, maar op 100 dagen na afkalven, plus de groep droogstaande koeien en de kreupele koeien. Daarmee gaat de frequentie van het bekappen omhoog en is de melkveehouder een stukje ontlast. Hij hoeft dan immers alleen maar die groepen dieren klaar te zetten. Dit pakt in de Deense situatie erg goed uit, want veel bedrijven hebben meer dan 120 koeien, waardoor je snel op vijf bezoeken per jaar kunt komen.

En het werkt ook

Wij zien in de praktijk al dat dit werkt. De bedrijven die we nu al op deze manier doen, zijn er erg tevreden over. De boeren merken, zoals ze zelf zeggen, dat ze nu ‘verplicht’ zijn om koeien neer te zetten. Van uitstel van het rottige bekappen is geen sprake meer, de klus wordt gedaan.

Wat in Denemarken werkt, zal in Nederland natuurlijk ook gaan werken. Zeker omdat daar de bedrijven nu hard groeien en veel boeren snakken naar een goede structuur in hun bedrijf.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Jeroen.
  Dus het gaat je heel goed af met je werk en klanten.denk zeker zal goed zijn als veehouder een abonnement neemt voor op vaste tijden bepaalde groepen koeien te doen. goed voor veehouder en het vee.
  Succes

 • no-profile-image

  boerin

  Wat adviseer jij je klanten met betrekking tot voetbaden: hoe vaak en welke middelen?

 • no-profile-image

  halbe

  Hoe moet ik jouw verhaal rijmen met de zware nadruk op gezondheidskenmerken bij de deense fokkerijorganisaties? Misschien het verschil tussen theorie en praktijk? Succes met je werk.

 • no-profile-image

  Jeroen Roedema

  Halbe,
  Veel vervanging, is mede door de vele vertegenwoordigers van Viking,die daardoor een genetische voorsprong willen behalen. Inderdaad theorie erg leuk, maar praktijk, niet te rijme met economie. Leg het je over twee weken anders wel uit :)
  Boerin USA,
  Verschil met Amerika, dat wij vele producten niet mogen gebruiken.
  Kopersulfaat is verboden, wordt wel gebruikt, omdat er geen alternatief is en dan wordt het als product ingekocht voor de akkerbouw.
  Formaline is verboden ivm arbeidsinspectie, alleen als je buiten de stal een bad kan hebben.
  Persoonlijk denk ik, dat je zelf veel kan verbeteren,door een goede hygiene te verwezenlijke en daarbij bijvoorbeeld een klauwwasser neemt(arbeid is hier duur), die werken op zich wel, maar als de koeien daarnaar weer in een bad van stront komen, heeft het weinig effect.
  Hoop je het goeie antwoord gegeven te hebben en anders reageer nogmaals, dan zal ik het anders proberen te formuleren.

 • no-profile-image

  Landmand

  Beste Jeroen.

  Ik boer nu al 15 jaar in Denemarken, en lees vol verbazing jouw verhaal. Zoveel onzin over Denemarken in een verhaal heb ik nog nooit gelezen.
  Over de klauwproblemen ten eerste hebben heel veel stallen dichte vloeren met een schuif er op dus een erg nat miljo. en zijn alle goede klauwmiddelen verboden.
  Er is veel Digital Dermatitus(in de 80jaren moenden we het montelaro in nederland)
  Wij hebben in de melkrobot sproeiers die de klauw schoon spoelen met zeer goed resultaat Dat viking een hoge vervanging promoot heb ik nog nooit gehoord. Ten tweede hebben ze helemaal geen verkopers.
  alleen fokadviseurs en als je graag buitenlandse stieren wil gebruiken leveren ze die ook.Voor wie meer vil weten kijk op <>

 • no-profile-image

  Jeroen Roedema

  Beste landman,

  Ik heb me verhaal laten checken bij de Deense instellingen.(Nynne,Pia die onderzoek naar de Deense klauwgezondheid doen, zijn hun woorden, daarnaast via <>)
  Graag buitenlandse stieren, ik kan u informeren, dat gister op een bijeenkomst de regionale VIKING adviseur even hardop zei, dat men niet graag import hadden, omdat ze nu al 2.5 miljoein kronen aan onderzoek moet betalen omdat ze bang zijn te worden bedonderd, meerdere Nederlandse veehouders aanwezig.
  Daarnaast een veel natter milieuomgeving, klopt!
  Daarbij speelt voeding een erg grote rol, pensverzurigingen(zichtbaar en niet zichtbaar)
  Maar schrijf een weblog en verklaar of liever toch maar anoniem?

 • no-profile-image

  erik

  Dat Viking 2,5 DKR moet betalen voor onderzoek is de eigen stomiteit van de Denen. Als een koe in Nederland loopt, kan die NOOIT hetzelfde presteren in Denemarken. Althans dat denkt men. Dat het vervangings percentage op de Deense bedrijven zo hoog ligt heeft te maken met de enorme produktie stijging op de bedrijven zowel per dier als kwotum stijging per bedrijf. Maar ze moeten de mensen in Skejby aan het werk houden en vervolgens van allerlei onzinnige onderzoeken doen, om vervolgens met scheve statistieken te komen.

 • no-profile-image

  Laura

  Het klopt inderdaad dat vervangings% van rond de 45% hier als optimaal worden gezien. Studenten leren dit zelfs op de landbouwschool! Al het deense fokkerij "succes", meet men op basis van genetische vooruitgang. Of deze "vooruitgang" ook daadwerkelijk resulteert in meer gezondheid en duurzaamheid, lijkt men zich minder voor te interesseren. Voorlopig blijft de gemiddelde levensproduktie van de deense melkkoeien steken op 21.000 kg melk. Dat moet inderdaad beter kunnen!

 • no-profile-image

  Jeroen Roedema

  Laura,

  Het is niet alleen dat en ik ben er zeker niet voor om af te kraken om een Deens systeem, maar men moet toch de ogen eens open doen, dat dit gewoon weg niet kan. Bedoel zie wat ze met de varkens kunnen, waarom niet met de koeien?
  Denk dat er veel meer in voeding is te verbeteren waardoor klauwen ook beter worden.
  Maar ik schrijf rustig door en heeft men een idee of een vraag, wil ik best er naar kijken. Gezamelijk kunnen we elkaar helpen.

 • no-profile-image

  Petro Pelgrum

  Precies, ik denk dat je de spijker op de kop slaat. Voeding heeft veel invloed op de houdbaarheid van een koe.Hier in Denmark ziet het rantsoen er heel anders uit dan in Ned. Er word hier vaak met grote hoeveelheden graan gevoerd en met veel majs waardoor de koeien te weinig goede verteerbare rc tot zijn beschikking krijgt, met als gevolg pensverzuring.En het is wel heel belangerijk dat je een hoge melkproduktie onder de koeien hebt want anders hoor je er niet bij. Wij trekken er ons niets van aan,want het gaat erom wat het meeste geld in het laadje brengt. En dan nog even over het klauwbekappen, ik ben het er niet helemaal mee eens dat alle koeien 2 of 3 keer bekapt moeten worden, want een gezonde klauw moet je van afblijven. wij bekappen alle koeien voor de droogstand, en dan naar behoefte(doen we zelf) en we hebben een groot aantal koeien die maar 1 keer per jaar bekapt worden, en dit loopt super, terwijl we ook een dichte vloer hebben waar ik niet van af wil.Je kunt niet alle bedrijven vergelijken met elkaar want er zit een wereld van verschil in management onder elkaar.Wat betreft Viking daar zijn we helemaal afgestapt, die denken alleen maar aan hoge melkproduktie en index. we zijn nu overgestapt op een ras dat veel betere gezondhiedskernmerken heeft met dezelfde melkproduktie. Jeroen je hebt hier een hot item naar voren gebracht.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.