Rundveehouderij

Achtergrond 17 reacties

Van romantiek kun je niet leven

Het echte boerenleven is niet zo romantisch als in Boer zoekt Vrouw, zo bleek in het tv-programma Kruispunt. Maar welk leven is eigenlijk wél romantisch?

,,De problemen in de landbouw zijn onvoorstelbaar groot”, zei boerin Lida Flapper in het tv-programma Kruispunt . Naar aanleiding van die problemen, lanceerde ze samen met nog twee andere boerinnen de website www.vrouwvanboer.nl. www.vrouwvanboer.nl Op deze site kunnen boerinnen met elkaar hun ervaringen uitwisselen over hoe het is om getrouwd te zijn met een boer.

In de tv-uitzending was al naar voren gekomen dat dat niet meevalt. Manlief is altijd druk in de stal of op het land, terwijl vrouwlief moet zien dat ze haar eigen baan moet combineren met jengelende kinderen én met de nodige hand-en-spandiensten op het bedrijf. Daar staan dan minimale inkomsten tegenover. Daar hoor je nooit iets over in Boer zoekt Vrouw.

De reacties op de tv-uitzending waren massaal. Vooral mannen deden hun zegje. Dat het niet aan hen ligt dat ze zo weinig verdienen, maar aan de politiek. En dat klagen geen zin heeft, er zijn altijd goede en slechte tijden en nu gaat het toevallig eens even slecht.

Opvallend weinig vrouwen reageerden. Daarom heb ik er zelf een aantal gebeld. Ze herkenden zich wel een beetje in de tv-uitzending, dat wonen op een echt boerenbedrijf niet alleen maar rozengeur en maneschijn is. Maar ze zeiden ook dat je van romantiek alleen niet kunt leven en dat moeilijke tijden niet specifiek zijn voor de agrarische sector. In andere sectoren gaat het ook slecht. Een boerin zei het erg mooi: ,,Getrouwd zijn met een drogist is ook niet alles.”

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerin

  Zolang je jezelf blijft zien als "vrouw van ...", ben je gedoemd ongelukkig te worden. Ik ben boerin omdat ik boerin wil zijn en niet omdat ik toevallig met een boer getrouwd ben.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Van romantiek kun je niet leven. Maar met romantiek kan men het leven veel aangenamer maken!!!... Boerin is Boerin omdat zij graag Boerin wil zijn!!!... Alleen al het feit dat je mag doen wat je graag doet, geeft een gelukkig gevoel. Daarom ben ik Boer omdat ik graag Boer wil zijn!!!... De ene trekt daar z'n neus voor op, de andere vindt het Romantisch!!! Klaagzangen hoor ik niet graag. Ik zing liever, tel uw Zegeningen en wees Dankbaar!!!...

 • no-profile-image

  boerin

  Precies, Piet! Geluk en romantiek moet je nastreven, vaak maakt het je nog succesvol ook, zelfs in slechte tijden.

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Natuurlijk moet je geluk en romantiek nastreven! Dat is ook wat iedereen graag wil. Maar het is niet alle dagen rozengeur en maneschijn en alleen maar een roze bril dragend door het leven gaan lijkt mij erg moeilijk, als je met je beide benen op de grond staat tenminste. Als geëmigreerde boerin, èn vrouw van een boer (waar ik trots op ben en waar ik echt niet ongelukkig van word), vind ik het fijn om met anderen over onderwerpen te schrijven; met mensen die het boerin-zijn begrijpen. Ik denk dat voor veel boerinnen, dus ook vrouwen van boeren die bijvoorbeeld in de polder wonen hetzelfde geld! Helaas is het vooral onder de boeren nog steeds zo dat het jezelf blootgeven als een zwakte word gezien, maar dat is absoluut niet zo. Het betuigt juist van LEF om over je problemen en andere zorgen te kunnen praten! Ik zie het als een stuk emancipatie als vrouwen op deze manier naar voren durven komen. Dat heeft AB-SO-LUUT NIETS met klagen en ontevredenheid te maken. Bij deze een compliment voor de dames die de vrouwvanboer site hebben opgestart. Deze site kan een steunpunt voor boerinnen worden die bijv. in de directe omgeving niemand hebben waarmee ze over boerinnenzaken kunnen spreken. Laat je vooral niet van je stuk brengen door zogenaamde tegenstanders die niet verder kijken dan hun eigen neus lang is! En dat is nu juist de bedoeling van deze site: NIET het ieder voor zich (zoals ik zo vaak uit reacties lees), maar het er voor elkaar zijn, het elkaar helpen en ondersteunen! Nogmaals: Ik ben naast boerin ook vrouw van een boer en daar ben ik maar wat trots op!

 • no-profile-image

  boerin

  Wat ik bedoelde te zeggen is: de problemen waar over gesproken wordt zijn echt niet specifiek voor "vrouw van boer" of de agrarische sector. Natuurlijk is het niet altijd rozegeur en maneschijn, ook dat is niet specifiek voor "vrouw van boer".
  Wanneer je een geemancipeerde vrouw bent, kom je op voor jezelf, laat je weten wat JIJ wil en zie je jezelf als een individu en niet alleen als "vrouw van boer". Je man noemt zich toch ook niet "man van boerin", of wel?
  Ik heb geen moeite met het bespreken van alledaagse zorgen en boerinnen zaken, graag zelfs, maar ik heb moeite met de manier waarop het gebracht wordt. Ook ik ben er trots op, vrouw van een boer te zijn, maar ook mijn man is er trots op, man van een boerin te zijn.
  Misschien neem ik de titel te letterlijk?

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Uitzending WAAROM HOOR JE BOEREN ALTIJD KLAGEN? WO. 2 DECEMBER, 19.20 uur NEDERLAND 2 GOUDZOEKERS, VPRO

  Waarom hoor je boeren altijd klagen? Is dat terecht of hoort het gewoon bij de boeren zelf? In Goudzoekers onderzoeken Martijn Kieft en Chris Vijn wat er aan de hand is in de appelsector.

  Hollandse appeltelers, net klaar met de nieuwe oogst, klagen steen en been. De oogst was fantastisch maar de prijs die ze voor een kilo appels krijgen is te laag. Zo laag, dat ze onder kostprijs moeten leveren. Fruittelers krijgen op dit moment 30 cent per kilo Elstars terwijl de kostprijs van een kilo 50 cent bedraagt. In de supermarkt ligt een kilootje Elstars gemiddeld voor 1,30 euro in de schappen. Als boeren onder kostprijs moeten leveren, betekent dat dan dat alle telers straks failliet zijn en er geen appels meer uit Nederland komen?

  Volgens boer Johan heeft het allemaal te maken met de macht van de supermarkten. Zij hebben zoveel macht, dat zij de prijs bepalen en alles en iedereen uitmelken. Maar volgens de supermarkten ligt dat ook een beetje aan de boeren zelf. Het afgelopen halfjaar deed de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) uitgebreid onderzoek naar de prijs van onder meer appels. Zal de NMa de appeltelers gelijk geven en maken de supermarkten echt teveel winst? Kijk woensdag 2 december naar Goudzoekers!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  '' Helaas is het vooral onder boeren nog steeds zo dat het jezelf blootgeven als een zwakte wordt gezien, maar dat is absoluut niet zo '' Dit zijn woorden van Monique Vos. Dat is waar de boerenstand in het bijzonder!!!, wij nederlanders verstoppen ons graag achter een zo mogelijk, mooie fassade!. Schijn bedriegt denken wij soms en daar blijft het meestal bij. In werkelijkheid is het een bevrijding om over problemen te praten. Maar het moet!!! wel evenredig zijn, ik bedoel er moet!!! ook geluisterd worden!!!... Daar gaat het om begrip en medeleven voor elkaar hebben, pas dan krijg je saamhorigheid!!! En waar ik één grote voorstander van ben is, ook over de MOOIE!!! dingen van het boerenleven praten, dat is net zo belangrijk. Wij moeten een middenweg vinden/zoeken tussen romantiek en realiteit. En onze individualistische mentaliteit aan de kapstok hangen!!!!!..... Daarom Boerinnen schaam je niet, maak van je HART geen moordkuil en schrijf wat je op je lever hebt!!!... Dat kan een zeer bevrijdend gevoel geven.

 • no-profile-image

  Henk

  Het was alsof we naar een film van een andere beroepsgroep zaten te kijken! Hoewel wij zelf ook een bovengemiddeld aantal koeien hebben, herkennen wij ons totaal niet in "Flappergate".
  Zieligjes met de kids en opoe aan de warme hap zonder heit, want heit moest melken.
  Sinds wanneer is het verplicht om persé te gaan eten als heit moet melken? Of andersom; waarom melkt heit wanneer de rest eet?
  Mijn vrouw heeft ook een eigen baan. Wat is het probleem om je werk als veehouder zijnde op die manier in te richten dat je klaar bent wanneer je vrouw ook afgewerkt is? Of tenminste gezamelijk kunt eten? De dag doornemen? Elkaars belevenissen van die dag vertellen?
  Mevrouw Flapper is 10 jaar getrouwd maar als ze van te voren wist "dat het zo zou gaan", was ze er wellicht niet aan begonnen.
  Als ik meneer Flapper was, zou ik m'n ogen uit de kop schamen! Hoe ver ben je al heen als je vrouw zich zoiets afvraagt voor heel kijkend Nederland!
  Balans tussen leven en werken is zo moeilijk niet. maar als iemand dat zelf niet 'zoekt'....tsja, dan ben je altijd druk; of je nou 10, 100 of 1000 koeien hebt...

 • no-profile-image

  Monique

  Als ik het zo lees Henk, ben jij echt een Super(man)-Boer! Je bent, begrijp ik, perfect! Veel boerinnen zouden jou graag als boer willen hebben, daarvan ben ik overtuigd. Maar er moet nog één puntje bij je bijgeschaafd worden, en dat is het leren JEZELF te verplaatsen in een ANDER! Weet je, toen ik las wat je schreef zat ik aan een liedje te denken, hoe ging de tekst ook alweer... oh ja, "Zo stoer, zo charmant en zo aardig, dat zie je in een ogenblik! Ik denk als ik kijk in de spiegel, daar staat een geweldige vent,
  't Is moeilijk bescheiden te blijven, voor een kerel met zoveel talent, ja, ja!"

 • no-profile-image

  boerin

  Henk heeft zich juist verplaatst in deze andere boeren familie en vraagt zich af waarom deze familie zo leeft. Er zijn namelijk oplossingen voor situaties die ongenoegen creeeren op de boerderij. Zouden we daar niet naar moeten kijken in plaats van alleen maar het ongenoegen constateren. Vaak kun je op een creatieve manier je zaken op de boerderij zo organiseren dat iedereen tevreden is en blijft.
  Ik vindt het prima dat iemand zijn ongenoegen uit, maar je moet ook open willen staan voor verbeteringen.
  Ik ben net als Henk ervan overtuigt dat het niet zo 'onromantisch' hoeft te zijn, wat voor bedrijf je ook hebt. Het zal misschien niet zo simpel zijn als Henk het stelt, maar waar een wil is, is een weg. Een weg waarmee elk gezinslid uit de voeten kan en ook het bedrijf floreert.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Zo is het Boerin!!!... " Waar een wil is,is een weg ". Samenwerken moet niet, samen praten wel!!!...

 • no-profile-image

  boerin

  @ Monique, als ik jouw reactie op de reactie van Henk lees, kan ik maar 1 vraag bedenken.... Jaloers?

 • no-profile-image

  boerin

  Er zijn genoeg boeren die eerst met het gezin gaan eten en daarna het melken en ander werk gaan doen. Schooltijden staan vast, kantoortijden ook. Het is de kunst om met de rest wat creatiever om te gaan. Hoeveel zin heeft de boer om bij al die drukte aan tafel te zitten ? Je kunt het ook als des-interesse opvatten en je verantwoordelijkheid voor je gezin ontlopen. De beste weg is niet altijd de gemakkelijkste.

 • no-profile-image

  boerin

  Juist boerin Friesland, mijn man komt uit een nest van workerholics, het heeft me tijd gekost om hem te leren dat het gezin ten alle tijden voor het bedrijf komt. Is het druk achter, werken we met het hele gezin wat harder, om later met zijn allen samen te eten, en na te genieten van het vele werk dat we samen geklaard hebben.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  U bent één sterke persoonlijkheid !, Boerin USA. U houdt van orde en regelmaat!!!... Bovendien beschikt U over gezond verstand!!!... U weet ook hoe u daar mee om moet gaan. Uw man zal wel erg trots op u zijn(?) Niet op deze reactie reageren hoor!, gewoon controleren of de schrijver van dit stukje begrip heeft voor zijn medemensen.

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Waar leeft Margreet dan wel van?

 • no-profile-image

  boer manager

  Wat zou ik graag een paar dagen de coach van sommige boeren zijn.
  Het is niet willen maar vaak niet weten hoe ze het werk moeten organiseren zodat gezin en bedrijf in evenwicht komen. Het is niet alleen hard werken dat geld verdiend, maar juist een goede organisatie en daar ontbreekt het vaak op eenmansbedrijven aan.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.