Rundveehouderij

Achtergrond 20 reacties

Vakbekwaam personeel gezocht

Goede klauwbekappers, waar zijn ze? En een cursus trekt alleen maar oudgedienden, die straks weer stoppen. Vakbekwaam personeel vinden, het valt niet mee.

Ik wil even inhaken op recente blogs die gaan over het gebrek aan personeel. Daarbij gaat het met name om mensen voor relatief ongeschoolde arbeid: trekkerchauffeurs, melkers, veeverzorgers. Maar niet alleen aan zulke medewerkers is gebrek. Ook aan zeer vakbekwaam, noem het gerust specialistische medewerkers is hier in Denemarken een schreeuwend gebrek. Een klauwbekapper is hier nauwelijks te krijgen.

Dierenwelzijnswet verergert personeelstekort

De Deense situatie zal verergeren vanwege een aanstaand gebod in de nieuwe dierenwelzijnswet, om jaarlijks een gediplomeerd klauwbekapper in te huren. Dan denk je: mooi, extra werk voor Nederlandse en Duitse bekappers. Dat kon nog wel eens een misrekening zijn. Er is namelijk nog geen duidelijkheid of buitenlandse diploma’s wel erkend worden.

Cursus trekt oudgedienden

Om aan de verwachte vraag naar bekappers te kunnen voldoen is afgelopen jaar weer de cursus bekappen opgestart. Dan verwacht je nieuwe, onervaren mensen te zien. Niks is minder waar. Op deze cursus kwamen weinig, zeg maar gerust geen, nieuwe bekappers af. Alle deelnemers oefenden al zelfstandig het vak uit of waren de assistent van een bekapper.
De leeftijd van de deelnemers was aan de hoge kant. Dat betekent dat er over tien jaar flink uitstroom van bekappers op gang zal komen. Die wordt nog eens verergerd door de wettelijke plicht om de handelingen te registreren. Dat moet via een computer naast de box. Bekappers moeten daarvoor op cursus om tot een gelijke manier van registreren te komen.

Ook in Nederland komen de problemen

Zelf ben ik nu met de cursus vanuit Nederland bezig. Daar zijn we met acht deelnemers. Van hen zullen er drie buiten Nederland gaan bekappen. Daarmee vrees ik dat wat in Denemarken speelt, ook in Nederland gaat komen: een gebrek aan bekappers.

Zwaar werk dat niet iedereen wil

Maar wat is de oplossing? Het heeft geen nut volgens mij geen nut om nu extreem veel nieuwe leerlingen te werven. De arbeidsmarkt zal echt wel weer een keer omslaan, en dan vertrekt het gros van de nieuwe aanwas weer uit de sector. Want klauwen bekappen is best zwaar werk, en dat wil lang niet iedereen. En het tekort aan deze vakmensen dient zich over vijf tot tien jaar pas echt aan. Of er op korte termijn wel voldoende werk voor zulke jongens is?

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Vera

  Dag Jeroen, wat een moeilijk probleem, zeker gezien de wettelijke verplichting tot registratie die er aan zit te komen. In Noorwegen hoor je als boer alle handelingen in te voeren in de Koecontrole aan Tine (melkcoöperatie). Ik wacht nog steeds op de lijst van de laatste klauwbekapronde in juli die de veearts even moet kopiëren! En wat typisch dat een meer dichtbevolkt land als Denemarken, met meer melkveehouders dan in Noorwegen, zo weinig klauwbekappers heeft. Alleen al op ons dunbevolkte schiereiland Fosen (is net zo groot als Friesland) kan ik zo 4 bekappers bellen die op de lijst van Tine staan. Evengoed hebben de beide veeartsen in ons dorp zich bekwaamd in het klauwbekappen, en een klauwbekapbox gekocht. Misschien is dit ook iets voor Deense veeartsen... maar de wil en de interesse moeten er wel zijn! Succes met je bedrijf, groet

 • no-profile-image

  Jeroen Roedema

  Hallo Vera,

  Probleem is dat de Veearts een uurtarief heeft van 1000 kroon en meer,dus wordt het wel behoorlijk duur.
  Maar mogen jullie het zelf niet doen? In Denemarken gaat het via dyrregistrering en de veehouder mag het zelf ook intoetsen.

  <> De Deense website van klauwverzorging.

  Groet, Jeroen

 • no-profile-image

  Landmand

  Beste Jeroen,

  Er is geen tekort aan klauwbekappers in Denemarken. Alleen voor die mogelijk verplichte kursus waar je allen leert hoe je de klauwgezondheid kunt waarderen meld zich niemand aan.
  Men wacht af tot het zeker is of het verplicht wordt. Want je kunt ook zonder diploma zat werk krijgen als klauwbekapper.


 • no-profile-image

  Driftsleder

  Beste Landmand, Ik ben zelf bedrijfsleider op een groot melkvee bedrijf hier in Denemarken en ik heb zeer veel problemen gehad om een goede klauwbekapper te vinden. En als ik een kleine koppel koeien wil laten bekappen moet ik minimaal 50 koeien voor ze vinden, anders komen ze niet of ze vragen dan extra toeslag. En wat het diploma aangaat weet ik niet of het verplicht wordt, maar ze hebben het er wel over dat er binnen twee jaar een verplichte registratie van het klauwbekappen komt.

 • no-profile-image

  Jeroen Roedema

  Beste Landman,

  Ook al eerder eens aangegeven bij commentaar,gewoon U naam gebruiken.
  Ik heb deze info van de klauwvereniging.
  Dat het per regio verschilt zal gigantisch kloppen, maar wij krijgen veel aanvraag.

 • no-profile-image

  Christien Bas

  In Denemarken zijn er op papier genoeg klauwbekappers, maar niet iedereen is even vakbekwaam. Daarnaast als de melkveehouders niet naast de halfjaarlijkse of 5 maandelijkse "grote beurt" gedaan door een bekapper niet de ergste gevallen zelf bekappen of bijhouden, dan is er een groot gebrek. Want je bent zo een ekstra uur kwijt met voorrijden, klaarzetten en na afloop weer opruimen en reinigen. Alles op rekening voor de melkveehouder. En dan worden er niet zoveel poten bekapt deze dag.
  Hier ligt heel veel verscholen melk(geld)!

 • no-profile-image

  Seine

  Kun je een nieuwe medewerker gebruiken? Neem maar contact met mij op.

 • no-profile-image

  Jeroen Roedema

  Mailtje is onderwerp

 • no-profile-image

  .

  Klauwbekappen is meschien zwaar werk. Maar naar mijn mening (en ik vind ook terecht) het best betaalde beroep in de veehouderij. Als je van de mas af komt en je wilt voor je eigen beginnen dan is dit echt een heel mooi beroep. Je moet het dan wel voor je zelf doen en niet voor uitzend organisaties. Maar tel maar uit. 7 euro per hele koe en 100 op een dag bij een goed bedrijf. En dat 200 dagen in een jaar. En een investering van 30.000, Niet slecht op je 20ste.

 • no-profile-image

  Jeroen Roedema

  Vind het behoordlijk prijzig, hier liggen de prijzen per koe tussen de 50 tot en met 80 kroon.
  Voor het geld wat jullie betalen, kan je zelf ook wel wat pakken, lijkt mij?
  Maar inderdaad het gaat niet allemaal van een leien dakje.

 • no-profile-image

  koen

  beste jeroen
  als je het bedrag wat jij opnoemt omrekend is het zels duurder als in nederland

 • no-profile-image

  Jeroen Roedema

  Koen,

  Klopt, we hebben hier blauwe brieven,die wat mee % weet te schrijven.

 • no-profile-image

  Landmand

  De lonen liggen i Denemarken hoger maar de kosten van levensonderhoud ook.
  In Denemarken worden normaal alle vier de poten bekapt. in nederland meestal alleen achter.
  100 koeien per dag lijkt mij erg veel als je twee minuten per poot gebruikt doe er 8 per uur .

 • no-profile-image

  Jeroen Roedemak6

  Landmand,

  Heb je nooit de Deense pootbekapper gehad?
  Die kunnen met zo´n Deense box 20 tot 30 per uur met hulp.

 • no-profile-image

  koen

  hoe hoog liggen de salarissen dan in denemarken voor een medewerker op een veehouderijbedrijf

 • no-profile-image

  Jeroen Roedema

  vanaf brutto 2.500 tot hoe goed jij onderhandelt. En welke aansprakelijkheid je krijgt. Vaak krijg je ook woning,als deel salaris.

 • no-profile-image

  Landmand

  Jeroen, mij reaktie was gericht op een reaktie van 17-12 zonder naam.
  voor ik mijn bedrijf kocht was ik zelf bedrijfsverzorger/klauwbekapper.
  Dus ik weet hoeveel je kan doen op een dag.
  Ik ken ook de Deense box en inderdaad met 3 man kun je 20 a 30 koeien halen.
  Koen over die 2500 moet je 40 %
  belasting betalen . en je niet te verzekeren tegen ziektekosten daar heb je automtische recht op als je belasting betaalt.
  Als je twee keer per dag 3 uur wil melken en om 3.30 wil beginnen kun je wel 4000 verdienen

 • no-profile-image

  Jeroen Roedema

  Onze bedoeling is ook niet om zoveel koeien per uur te doen. Kwaliteit gaat voorop en met onze box gaat dat ook niet.
  Ja koen, het is brutto en prijzen verschillen erg.
  Als je zoekt zeg het maar, kan je wel op weg helpen.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Geachte Jeroen, in verband met uw vragen, betreffende het verbouwen van lucerne in oost-Brandenburg, heb ik reeds geantwoord op de site waar u de vraag stelde. Maar goed door deze mededeling hebt u nu ons e-mail adres. M.vr.groet, piet slingerland.

 • no-profile-image

  Caroliene Nieuwenhuizen

  Dag Jeroen,
  Komen we elkaar toch weer tegen (hou de Boerderij maar in de gaten). Je hebt een uitdaging gevonden, een mooi voorbeeld van type Growth Mindset. Ik herken je verhaal ook, ook in de minor Internationaal Bedrijfsleider op de CAH hebben we klauwbekappen in het programma opgenomen (ook via PTC+). Er is behoefte en ik zie ook dat het een vereiste is als je bedrijfsleider bent/wordt in het buitenland.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.