Rundveehouderij

Achtergrond 34 reacties

Personeel wordt schaars (2)

Gebrek aan gekwalificeerd personeel gaat niet alleen onze voedselproductie bedreigen. Het platteland loopt leeg. Niet alleen in de VS, Rusland of Frankrijk, nee, ook in Nederland.

Het grote landbouwprobleem van de toekomst wordt mij steeds duidelijker: gemotiveerd personeel met voldoende opleiding om de moderne techniek te bemannen wordt steeds schaarser. In West-Europa ging het tot voor kort goed, maar nu veel bedrijven te groot zijn als eenmansbedrijf, komt het zoeken naar goede mensen in beeld. Helaas is de HAS’er geen blijvende trekkerchauffeur en de MAS levert niet genoeg mensen af. In dezen kan worden verwezen naar de recente noodkreet van Cumela: ‘‘De oudjes gaan en de jongen komen niet”.
Onze overheid had de oplossing: allochtone jongeren moeten een land- en tuinbouwopleiding volgen. Echter zonder enig resultaat. Deze jongens willen toch echt niet in de landbouw. Dan hadden ze wel in het land van herkomst kunnen blijven!
Hier komt nog bij, dat het platteland door de schaalvergroting steeds minder aantrekkelijk wordt voor gezinnen om te leven. Denk aan de scholen, sportclubs en disco ’s die leeglopen. Daarnaast is de betaling in de steden beter dan in de landbouw. En werk in de stad is ook nog eens regelmatiger, minder zwaar en het heeft meer aanzien.

Leegloop bedreigt infrastructuur

De leegloop van het platteland betekent naast het wegvallen van werknemers voor de voedselproductie ook een dreigend verval van de infrastructuur. Rusland is hier een goed voorbeeld. Maar ook op het Amerikaanse platteland is de leegloop versneld gaande in de nasleep van de kredietcrisis. In beide landen is nu duidelijk te zien waar landbouw de enige economische activiteit is of was: er is veel leegstand en verpaupering.

Dichter bij huis kan midden-Frankrijk als voorbeeld fungeren. Van 1945 tot begin zestiger jaren was daar de landbouw ‘vergeten’. Het resultaat was een leegloop van het platteland. Vooral op de marginale gronden in midden-Frankrijk hier zien we nu nog totaal verlaten dorpen. Deze verlaten boerderijtjes zijn bij Nederlanders in trek voor vakantie- of pensioenbewoning. Voor weinig geld een eigen landgoed.

Ik was altijd van mening dat leegloop aan ons kleine land voorbij zou gaan, maar wie schets mijn verbazing? Enkele dagen geleden was er op tv een documentaire met Delfzijl als voorbeeld. Over 10 tot 15 jaar is de bevolking daar gehalveerd en zal meer dan de helft van de bewoners er 65-plusser zijn. De provincies Groningen, Drenthe (deels) en Zeeland zullen rond 2020 duidelijk dunner bevolkt zijn met, u raadt het al, ouderen.

Foto: Han van Riel

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  En toch ben ik het helemaal met je eens.
  De generatie geboren in de jaten 60 is een generatie vader zoon bedrijf geweest die alsmaar gegroeid is de oude generatie valt weg en de nieuwe die er bijkwam(meestal nog in opleiding of nog niet zelfs) in context de huidige schaalgrote en inhoud vangt dit ook niet mede meer op .
  In landen waar loonwerkbedrijven een up to date totaaloplossing bieden is dit door hen op te vangen .
  Ik zit daar ook mee :
  oude generatie zo goed als weg , in het voorjaar 2009 ongelooflijke hulp om reden een bedrijfsaccidentje in de herfst nul hulp
  nieuwe generatie stuurt al de trekker weet waar de pook staat en de clakson maarvoor vrouwelijk schoon van 2 jaar oud een beetje jong.
  oplossing : in de mate van het mogelijke :
  - brede en snelle grondbewerkingsmachines
  - een scalla aan transportmateriaal waarmee ik in de toekomst wil bereiken 100 ton capciteit te kunnen plaatsen op het veld tijdens de oogst (oude zandkippers op dolly)
  Strak werkprogramma .

 • no-profile-image

  farmer

  Beste Han,
  Ht probleem is wereldwijd, ook hier in Canada vinden wij niet de juiste mensen. Wij hebben het geprobeert, maar het werkt niet . Op ons eigen bedrijf(4000 acre) hebben we besloten dat wij het zelf doen. Net zoals Patrick het al zegt, eigen personeel(dus vrouw en kinderen) schroom dan niet om goed materiaal aan te schaffen want dat is het toverwooord.
  Ik bedien de combine zo lang mogelijk, de jongens nemen het over als ze vrij zijn van school, de vrouw tussentijds als ik de graanwagens leegmaak.( Ze krijgt amper kans om eender te worden met de machine en moet ons ook nog van eten voorzien, waarvoor hulde) Het ekent de landbouw wereldewijd en ik denk ook dat het binnenkort totaal verkeerd gaat je kunt wel een huis uittekenen op een computor en denken dat je geweldeig bent, degene die echt goed is, is de persoon die het daadwerkelijk bouwt.

 • no-profile-image

  tevreden

  Het is al vaker gezegd en geschreven. Het gezinsbedrijf is het sterkte bedrijf.
  Hier en daar wat automatiseren en je hebt geen gedonder met personeel. Dat hele grote hoeft voor mij niet.

 • no-profile-image

  Patrick

  Farmer Saskatchewan .
  Je bent er een van mijn genre en je hebt gelijk.
  Hoe groot ook sommige bedrijven hier op deze site worden omschreven (soms met getallen waar beter nog abra kadabra word bijgezet) jaloers ben ik er niet van want wie hoog vliegt kan laag vallen en zeer hard.
  Als je groot bent en overdonderd dient te worden met een volle personeelsparking dan werk je voor je personeel en behoud je wat er over schiet als er dan nog overschiet ... .
  15000 varkens een veevoederfabriek een slachthuis loonslachten slagerijen heb het allemaal gehad en om reden op vandaag om voor-economische redenen niet in bedrijf .Ik weet wat dat betekend .
  Geen personeel of die enkeling alles mooi in de hand geen kredietenopneming nodig en echte resultaat daarvan : Er blijft meer over dan het hierboven mega omschrevene.
  Ook als je kleiner bent en zonder of weing personeel kan je continu bijsturen als er negatief economisme aan begint te kleven als je groot bent en dan dient bij te sturen dan kost het steeds meer dan het batene.
  En als sint Nicolaas in een abonormaal jaar als 2009 binnen een paar minuten aardappels ... komt rooien so
  wat.Hoop doet leven en nogmaals als ik door de ruit kijk zie ik slechts 1 auto deze van de portier ene die door de buur word betaald.

 • no-profile-image

  Han

  Ik probeer met dit soort stukjes niet mijn in middels ex collega's de put in te praten. Ik wil aangeven, dat er in de benadering van de productie van ons eten iets goed fout zit. Hoe kan het opperhoofd van Nederland of USA toestaan, dat de voedsel voorziening van zijn clean op termijn in gevaar komt? Gaat het de landbouw in Nederland, USA of waar dan ook niet goed, stort de boel in. ookal wordt er morgen weer een kapitaal verdient in de landbouw, hiermee heb je niet een twee drie nieuwe maar vooral goede werkers. Hoe goed Robot boertje zijn robots ook aanstuurt er zullen mensen nodig zijn om de robots te onderhouden. Is robot boer Electronica specialist? Ik weet hoe moeilijk het is om in grootschalige landen binnen 24 uur een monteur met de juiste onderdelen te krijgen. We moeten niet steeds uitgaan van Nederland een park landschap ,met hier en daar een boer als aankleding.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Goed personeel is schaars dat is waar. Zwak begaafden kunnen niet met machine's omgaan. Conclusie: beter wat kleiner, wat fijner, maar van mij!!!... Als wij alleen groot willen zijn omdat wij bang zijn, dat wij anders niet meetellen heeft niets met het Boer zijn te maken!!!... Diegene die dat graag willen hebben last van COMPLEXEN !!!... Of dat minder-, of meerderwaardigheidscomplexen zijn weet ik niet (ik denk allebei), het zijn in ieder geval complexen. Psychologisch bekeken zal dat meer met lasten te maken hebben dan met lusten!!!... Wat NL betreft en de jonge generatie die aan het uitsterven is denk ik: dat de huidige prijspolitiek daartoe zal leiden dat het platteland (zoals midden Frankrijk) uitsterft. De opmerkzaamheid van meneer van Riel is zeer realistisch en getuigt van Visie!!!!!..... De Franse politiek heeft zijn lesje geleerd!!!... De Nederlandse Politici verkeren nog in DROOMLAND en hebben een héle grote SLAAPMUTS op!!!!!.....

 • no-profile-image

  Han

  Heer Piet je vertolkt wat eens mijn droom was, niet te groot, doe je gek genoeg. Maar bij de huidige trent van groter en nog goter (machines) is een familie bedrijf onmogelijk, 24 uur economie zal moeten om investeringen rendabel te maken. Onze conclusie minder mensen op het platteland betekent immers ook minder bedrijfshoofden. Dus grotere eenheden. Is niet deze generatie de klos, dan wel de andere. Onze opperhoofden hebben het geloof in groter is beautiful gedropt en de meeste mensen hebben dit omarmd zonder zich te realiseren wat de gevolgen zijn. Ik ben van mening een bedrijf moet kunnen draaien zonder steun van vrouw, kinderen, opa , oma etc. Doen ze mee super maar dan graag loon naar werken. Ik doe geen sociaal werk voor onbekenden en al zeker niet als deze "wrakken" dit van mij verlangen.
  We hebben 2 uitwegen, bewoning platteland weer aantrekkelijk maken door goede betaling of eten maken in fabrieken op hydrophonic (wortels in mist met voedingsstoffen) een veelvoud aan kilogrammen per ha. Willen we dit, is dit gezond?? Melk komt straks uit gras kraak installaties, zonder mest. leuk of niet leuk de alchemisten zijn doende om (WIT) GOUD te maken. Dan is melk voor iedereen bereikbaar is het vegetaries geworden.

 • no-profile-image

  wg

  er blijven wel een paar over voor nageslacht die wel willen

 • no-profile-image

  Hörd

  Ik geloof dat het wel iets meevalt met de toestroom van jongeren in de landbouw.
  Wageningen barst uit z'n voegen van alle chinezen ,arabieren en weet ik wat niet al die allemaal de landbouw ingaan.
  Je wordt platgelopen door MASers enHASers die optimaliseringplannen moeten maken of bedrijfsplannen. Groepen HAS-meisjes komen klauwscannen en koeienpoten opknippen en zijn ook nog supergemotiveerd.
  Jongelui uit de stad kiezen bewust voor een landbouwopleiding en kunnen binnen no time met alle denkbare machines werken ook meisjes.Dit heb ik zo nog niet meegemaakt Nee we krijgen personeel of zelfstandige boeren genoeg.

 • no-profile-image

  Han

  Beste Hord ik heb in het Midden Oosten gewerkt en een ieder die Universiteit heeft bezocht en in de landbouw gaat werken. .werkt zeker niet op de trekker of als klauwbekapper. Die gaat werken in de enorme bureaucratische dienstverlening. Proefvelden, dier onderzoeken en noem maar op. Helaas de viese handen jongens zijn niet geschoold.
  Ik bedoel met werkers in de landbouw, de man op het veld en de man in de stal.
  Als jij denk dat al die in Wageningen studerende Chinesen de landbouw productie voor 1,5 miljard Chinezen veilig kunnen stellen vergis je je.
  De Chinese regering maakt zorgen over de ontvolking van het platteland.

 • no-profile-image

  boerin

  Het probleem personeelstekort is niet specifiek aan de agrarische sector, je ziet het in veel sectoren. Ook de horeca wordt hier in Noord Amerika bemand met immigranten (legaal overigens).
  Ook ben ik van mening dat je met de agrarische sector alleen, het platteland niet leefbaar kunt houden. Andere sectoren, zoals verwerkende industrie, zullen zich moeten vestigen op het platteland. Je moet het dan wel aantrekkelijk maken voor deze sectoren om zich hier te willen vestigen met behulp van incentives, infrastructuur, et cetera.

 • no-profile-image

  Hörd

  Beste Han, Wat betreft het buitenland heb je wel gelijk.Wat Nederland betreft heb je geen gelijk,denk ik.

 • no-profile-image

  jan

  goed artikel . ben zelf ook boer op een akkerbouw bedrijf. hier de grote bedrijven gebruiken boeren die gepensioeneerd zijn.Als je grote machines hebt wil je wel iemand hebben die een beetje opletten de machines zijn gauw een half miljoen dollars waard en het mechanisatie bedrijf ligt 150 km van huis af zonder de juiste onderdelen.

 • no-profile-image

  tevreden

  @ Han.
  Han ik neem aan dat je waarschijnlijk naar het buitenland bent gegaan om daar een heerlijk groot bedrijf te kunnen runnen. Ik zelf heb de keuze gemaakt om lekker in Nl te blijven zodat ik met mijn robotjes lekker relaxed kan boeren zonder te gezeur van personeel. En ja als minn robotjes even stil vallen dan is er altijd wel een monteurtje in de buurt om het probleem te verhelpen.
  Tis maar net wat je wil.

 • no-profile-image

  Han

  Beste Hord heb je onlangs de "noodkreet" van CUMELA niet gelezen m.b.t. hun dreigend te kort aan chauffeurs? Een ieder die ontkent, dat landbouw, afgezien van de knuffeldieren sector, uit is steekt de kop in het zand.
  Vraag aan de bedrijfsverzorging hoe de gemiddelde leeftijd van de aardappelselecteurs en klauwbekappers goede bedrijfsverzorgers is en je zult schrikken. Vraag je naar de eventuele aanwas dan zul je moeten concluderen dat deze bedrijfstak alleen om personeels tekort in zeer zwaar weer komt. Voor het meer eenvoudige werk huurt AB-Oost net als veel tuinders Buitenlanders in, terwijl de Nederlanders werkeloos zijn.
  Noem jij dit geen probleem bij het vervullen van vacatures???

 • no-profile-image

  Han

  Beste Jan de oplossing die jullie in Alberta hebben gevonden werkt nog een X aantal jaren. Het moment van te weinig oudjes komt onherroepelijk. De politiek moet dit willen begrijpen anders gaat het niet goed. Zij maken zich druk over het klimaat, Dat niet ziek is en de zieke sector laten ze net zo lang kwakkelen, tot het niet meer te genezen is.

 • no-profile-image

  hörd

  Beste Han,Die tijd is volgens mij voorbij hier in midden nederland. AB oost moet heel veel mensen kwijt (vorig jaar hadden ze nog veel mensen nodig)Bovendien werkt een groot deel van de landbouwopgeleidden bij AB oost meestal in de bouw.

 • no-profile-image

  varkenshouder

  Klopt, ook op varkensbedrijf krijgen we wekelijks NL werkzoekenden, terwijl we personeel genoeg hebben.

 • no-profile-image

  Han

  Bedankt is de situatie in de laatst maanden verandert. Kunnen we de gastarbeiders voor de asperges en de tulpen trek wel thuis laten!! Ik heb echter vorige week nog gesproken met een grote tulpentrekker, die blij was zat de Polen weer ontwaakt waren uit hun zomerslaap. Het opzetten was in volle gang en zonder gemotiveerde Polen is de klus niet te klaren. In West Nederland zijn echt geen mensen te vinden die zo gemotiveert werken voor het CAO loon voor de bollenteelt.
  Als jullie goede trekker en combines chauffeurs weten, die werkeloos zijn en niet vies van werk en avontuur zijn, is er vermoedlijk wel het nodige te regelen.
  voor mij blijft 1 ding een raadsel, jullie hebben goed personeel zat in de omgeving en de CUMELA vertelt mij op de Agri Technica haar bezorgdheid omtrend de personeels voorziening in de komende jaren. Speciaal voor landbouw, de onregelmatigheid.

 • no-profile-image

  Herman

  Het is klip en klaar dat men geen 7 dagen in de week meer wil werken als agrariche ondernemer,al jaren lang worden de boeren door de politiek e.d weggezet als vervuilende smerige buitenlui, waar men liever van af wil,laat staan dat een zoon of dochter nog interese heeft in de landbouw, of in een aanverwante opleiding.Men zal in de toekomst oogsten, wat men (politiek e.d) in het verleden gezaaid heeft.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Dat Personeel en Opvolgers schaars zijn/worden heeft vershillende oorzaken. Een spreekwoord zegt het" Loon verzoet de Arbeid". Daar is probleem nummer 1. Er is geen Loon. Onregelmatige werktijden. Enorme Kapitaalinzet lage Opbrengst. Onzekere Toekomst. In Nederland strakke wetgeving en AID controle. Wat heb ik nog vergeten? wie wil mij aanvullen??? Toen ik mijn Zoon (die nu 25 jaar oud is) enkele jaren geleden vroeg of hij het bedrijf over wil nemen. Stelde hij mij de vraag: of ik dacht dat hij (m'n zoon) gek was. En antwoorde: moet ik ook mijn hele leven met een lege portemenee rondlopen??? Daarom moet ik Herman de Weggepeste Boer gelijk geven!!!... De politiek zal oogsten wat zij gezaaid hebben!!!... Daar ben ik het helemaal mee eens Herman. De consument waarschijnlijk ook als het voedsel schaars wordt!!!...

 • no-profile-image

  Han van Riel

  Herman de voedsel productie gaat wel door zolang er nog landen zijn die illegale gstarbeiders uit arme landen tolereren. Het beeld dat jij scherts is misschien wel wat de politiek wil, nu ze nog in een vfedige n rijke wereld denken te wonen.
  Het voorbeeld Piet dat jij geeft, ken ik mijn buurman, had een deel van mijn bedrijf overgenomen, om 2 van de 3 zoons boer te maken. Dit leek er eest ook op, tot dat eerst nr 1 een doe het zelf zaak begon en na 7 jaar boer te zijn geweest en steeds meer werk te krijgen en 2 mislukte relaties gaf ook nr 2 de breu aan de zaak. Een pracht bedrijf met veel melk en heel veel kampioens dieren. super organisatie met melkers 1x /dag, geen blik om de deur, goede loonwerker.
  Het was niet het geld, niet de liefde voor koeien maar alles er om heen en vermoedelijk zijn kijk op de toekomst.

 • no-profile-image

  Jeroen Roedema

  Er is een groot tekort aan vieze hand werkers.
  Zo (info vereniging).heb ik even nagevraagd, wij hebben naar verwachting een 120 bekappers hier in Denemarken nodig en er zijn er 80.
  Verleden jaar is de cursus weer opgestart, meeste waren al bij de pootbekapper,dus haast geen nieuwe aanwinst.Reken maar uit waar dat naar toe gaat leiden.

 • no-profile-image

  Han

  Hoi Jeroe,n dat is wat ik bedoel. De reacties over al die Nederlanders die zich melden bij een boer om werk, zijn vermoedelijk hoofdzakelijk werkelozen, die moeten voor hun uitkering en helemaal niet tussen de varkens willen.
  Wat jij hebt met klauwbekappers, hebben de akkerbouwers met aardappel selecteure en ziekzoekers bij de bolbloemen , hebben loonwerkers met mannen die bij nacht en ontij op een trekker kruipen om te spuiten of te hakselen.

 • no-profile-image

  Sybren

  Dat er nu zoveel werkzoekenden zijn is een tijdelijk iets en heeft vnl. met de economische crisis te maken. Hier in Amerika ook. Op elke dairy zowat komt op het moment iemand langs om werk te zoeken, maar dan nog; vind maar eens een goeie monteur voor op je bedrijf of etc. Goed geschoold personeel is nog steeds hard te vinden en als straks de economie weer aantrekt, dan zijn die 'werkzoekenden' ook weer weg.
  Het zal dan nog steeds hetzelfde liedje zijn van dat er straks minder mensen zijn die het 'vuile werk' willen doen.

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  Schaalvergroting houdt in dat er steeds minder mensen nodig zijn. Gevolg is dat mensen wegtrekken. In ons gebied worden boerderijen gretig door burgers overgenomen (gelukkig). In meer afgelegen gebieden - oosten en noorden van het land - dalen de huizenprijzen snel totdat er algehele ontvolking optreedt. Want wie wil in een leeg gebied wonen? OOrzaak van de geringe motivatie is ook dat lonen (blijkbaar) te laag zijn om mensen te trekken. Gevolg is dat op den duur de productie afneemt in bepaalde streken. Voor de landbouw hoeft dit niet eens een slecht mechanisme te zijn. Feitelijk willen we dat als boeren toch ook, dat boeren geen genoegen nemen met te lage beloning? Of de maatschappij als geheel daar blij van gaat worden is uiteraard de vraag.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  U hebt een realistische visie meneer Huib Rijk. Het ene is het gevolg van het andere!!!... Toch is het wel zo als een keer de prijzen zich verdubbelen, zoals in 2007 brengt dat gelijk actie. Het is in feite niets nieuws, op de lagere Landbouwschool werden wij daarover beleerd. De Akkerbouwers, Fruittelers, Glastuinbouw, de Varkenshouders, die weten allemaal dat pieken en dalen normale verschijnselen zijn!!!... Niet leuk maar het hoort er bij. De Melkveehouders hebben nu voor het eerst sinds de dertiger jaren een dipje in de melkprijs meegemaakt!!!... En klagen steen en been!!!... Ach deze groep ''ondernemers'' moet nog leren wat ondernemen betekend!!!... Wat mij wel een beetje verontrust, dat de pieken zo kort zijn en de dalen zo lang duren (?) Behalve de Melkveehouders kunnen zich weer RIJK REKENEN !!!!!.....

 • no-profile-image

  Han

  Wie wil blijven meedoen in de voedsel productie moet zo groot zijn, dat de bank hem niet kan laten vallen. De rest kan rustig doodbloeden. Voorbeelden te over in de Nederlandse kastuinbouw. Kleintjes (enkele ha)krijgen de deurwaarder en de groten (>30 ha) mogen leasen van de Bank op een wijze, dat ze kunnen blijven bestaan. Be To Big To Fail!!!
  Ontvolking gaat door zeker in de grootschalige landen. Nederland is te klein voor echte leegloop.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Han, het is de waarheid. Groot wordt gehonoreerd met duizelingwekkende financieringen!!!... De starter van de onderneming mag de bedrijfsleider/manager blijven, met af en toe de hete adem van een interim manager in zijn nek. Die door de geldschieter wordt betaald, zo blijft de voedsel voorziening gewaarborgd!!!...Dat ben ik met je eens Han. In de Glastuinbouw is het al ge-introduceerd, de rest zal volgen. Kort geleden vertelde ik over Smithfield (megavarkensboer). Vandaag hoorde ik dat SANO mineralen/premiks en mengvoederfabrikant, een gemengd Landbouwbedrijf van 6.000. ha. heeft gekocht. 3.000. melkkoeien en 12.000. mestvarkens!!!... Beide bovengenoemden gaan er waarschijnlijk vanuit, dat het RECHT van de STERKSTE gaat gelden!!!!!..... groetje's, piet.

 • no-profile-image

  boerin

  Zolang multi nationals/ externe investeerders, investeren in landbouw produktie, mag je aannemen dat er geld te verdienen is. (zij bevinden zich immers niet in deze sector voor de 'romantiek') Maar dat is dan ook het enige positieve wat ik eruit op kan maken.

 • no-profile-image

  Han

  Piet jouw voorbeelden hoeven niet uit te gaan van de sterkste blijft. Nee zij hebben vast en zeker "retail vriendjes" mee genomen in het plan en leveren zonder tussen komst van handel. boeren zuivel een klein plusje, boeren hammetje klein plusje als je de tussenhandel niet meeneemt op sleep.
  De glastuinders in Nederland is dat niet gelukt, de inkopers willen wel maar dan tegen een prijs die de gemiddelde dag prijs jaarrond benadert en met enorme boetes als je eens een dag iets minder hebt, dan meneer wenst. Verder kan ik je mededelen dat Rabo ook op zoek is naar enorme stukken grond voor beleggers, die de aandelen markt gewoon te heet onder de voeten is en dan maar in land(bouw) verder willen. Winst is even minder belangrijk, consolideren heet deze werkwijze. Deze mannen hebben meer tijd dan de prive boer die de adem van de Rabobank elk kwartaal in zijn nek voelt. Hier komt bij dat als de prijzen ooit aantrekken, zij de eersten zijn met power om, de landerijen op kopen die vrij komen of waar de bank graag geld voor ziet, vanwege achterstand in de betaling. Tevens zul je zien dat als er genoeg van deze reuzen zijn, het milieu probleem een stuk kleiner is en de Groenen politiek geen poot meer aan de grond krijgen.

 • no-profile-image

  Han

  Boerin USA zie mijn reactie op Piet. Hier komt bij at ze niet investeren in West Europa nee ze zoeken de vlaktes van Zuid Amerika op, goedkoop, goedkoop personeel, geen moeilijke regeringen en wat al niet meer voor zaken die ons knellen.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  De vermogensadvieseurs preken sinds het Lehman Brothers bankroet; koop goud of akkerland!!!... In oost-Duitsland is de prijs van verpacht akkerland 30 - 50% gestegen!!!... Teken nr 1, aan de wand. Boerin USA onderstreepte het gedrag van de Multinationals, nr 2. Han onderstreept de werkwijze van de Rabobank, nr 3. Denken jullie, Boerin en Han, dat ook dat dit proces over lijken zal gaan ??? Ten koste van de normale Boerenstand ???

 • no-profile-image

  Han

  Piet dit proces gaat over gewone boeren heen. Deze nieuwe vorm van groot grond
  bezit zal leiden tot afzet afspraken met markt ketens. NMa heeft hier geen grip op in verweggistan. De prive boer dient nog als verzekering voor een slecht jaar en verder verzorgt hij de extra winst van het aglomeraat, grootgrond+gootgrutter.
  Zo zie ik deze ontwikkeling ingang gezet door de onzekere beurs.

Laad alle reacties (30)

Of registreer je om te kunnen reageren.