Rundveehouderij

Achtergrond 30 reacties

Personeel wordt schaars (1)

Vaak zien mensen de wereldmarkt als hét probleem voor de landbouw. Maar dat is het niet. Aantrekken van gekwalificeerd personeel gaat onze voedselproductie veel meer bedreigen.

In weblogs over de financiële problemen komt steeds het woord wereldmarkt als excuus voor de malaise naar voren. Maar is dat wel het echte (landbouw-) probleem?
Enkele weken geleden had Boerderij.nl een leuke blog en foto's uit Texas. Nico Huizing levert daar landbouwchauffeurs tijdens de oogstperiode. Bij mij gaat er bij het lezen van zo'n verhaal een belletje rinkelen en komt het ‘waarom?’ boven.
Na een telefoontje met Huizing werd me duidelijk waarom zijn ‘uitzendbureau’ zo goed loopt. In Nederland zijn er veel jonge MAS’ers en HAS’ers die voor ze hun carrière starten, eerst de wereld willen ontdekken. Niets nieuws onder zon zult u denken, maar het tweede deel van de uitleg kwam me meer dan bekend voor: in de vragende landen zijn geen bedrijfsopvolgers, geen werknemers op het platteland en lopen veel boeren tegen hun pensioen aan.
Melkveebedrijven in Amerika, Saoedi-Arabië en Rusland gingen de akkerbouwers al voor door legale en illegale melkers, strontschuivers en chauffeurs te ronselen in arme landen.

Slavernij bij onze grootste concurrent

Aanwezigheid van land en machines en een ontbrekende ‘bemanning’ ken ik uit Rusland. Rijke Russen starten grote landbouwbedrijven op en komen na de opstart tot de conclusie, dat er geen goed opgeleide medewerkers te vinden zijn. Ik zag dat eerst nog als een lokaal probleem. Maar dat is het dus niet.
Enkele dagen geleden zag ik een documentaire over de sojateelt in het Amazone-gebied. Er werd daar geteeld op de grote vlakte die ontstaan is na kap van oerwoud. Om het personeelsprobleem op te lossen ronselde de landeigenaar mensen in de arme wijken van de Braziliaanse steden en bracht ze naar de afgelegen vlakte waar ze voor eten, bed en het afbetalen van hun reis moesten werken. Werken tot in de lengte van dagen, want de aflossing was nooit op nul door steeds weer nieuwe bijtellingen. Dit noem ik slavernij. En dat is gangbare praktijk bij onze concurrent op de wereldmarkt!

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick Feliers

  Han,

  Klopt wel voor een stuk dat van die Cauffeurs maar ik vrees dat voor Oost Europa de lonen van die boys wel even uit de bocht liggen hier verdiend een topchauffeur met moeite 2-2.20 euro per uur.(ik vrees dat voor dat geld de jongens S'morgens nog niet beginnen in gelijk wel land ook met een gratis bakje koffie erbij)Ik vrees dat het nog slechter uitpakt dan te dure gewapende bewaking.
  Die Boys>>Dat maakt de praktische oplossing kompleet met afgang van de financieel economische ... .
  Slavernij : De termen die je daar allemaal gebruikt zijn daar OK voor, maar ik zou die door trekken naar Europa .
  De melkveehouder krijgt ook wat de melkerij wil geven de varkenshouder dient te werken voor de prijs die het slachthuis wil geven , deze vorm van uitbuiting is ook slavernij .
  In Europa verboden dacht ik toch en niemand die daar iets aan doet !

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Dat in de EU de boeren de nieuwe slaven zijn c.q. worden, zie ik als gevolg van het moderne Kapitalisme (genadeloze graaimentaliteit)!!!... En de toekomstige werknemers voor Europa komen uit India, Pakistan, Thailand, Vietnam en andere landen uit die omgeving!!!!!..... De eersten heb ik al gezien en gesproken in oost-Duitsland en Polen. Bovendien is het zo dat op dit moment heel veel Oekrainse gastarbeiders in Polen werken. Uiteindelijk ligt het toch aan de creativiteit van de Manager om aan goede medewerkers/sters te komen en te houden. Ook dat hoort bij het ondernemerschap. Desondanks moet ik zeggen Han en Patrick als de prijzen van de landbouwproducten verbeteren kunnen wij ook meer mensen voor langere tijd in dienst nemen. Maar zo lang wij uitgeknepen worden als één citroentje, zal het moeilijk blijven!!!... Dat ben ik roerend met jullie eens!!!...

 • no-profile-image

  Patrick

  Piet ,

  Verbeteren of niet t'is de productie die tegenvalt in het echte Oost Europa .
  hier geen 10-12 ton graan
  hier geen 45-65 of 100 ton aardappel
  Gelijk hoe lager de productiekosten mogen liggen / kg of ha in vergelijk met Nederland dit verschil zal eeuwig blijven bestaan los al dan niet te worden uitgeknepen als een citroentje. .

 • no-profile-image

  Han

  Deels ben ik het met jullie eens. Zouden de prijzen op een kosten dekkend niveu liggen, is de kans op goed personeel groter. Maar 1 ding blijft, ONREGELMATIGE werktijden en vuil werk. In de hele wereld zien we verstedelijking van ongekende grootheid (een pandemie). Niet omdat daar werk is, maar omdat men denkt daar geld, een sociaal leven en cultuur te vinden. Het echte platteland (Mid West, Australie het Midden Oosten is echt leeg), daarbij vergeleken is West Rusland en zeker Polen dicht bevolkt.
  Wat de uurlonen voor trekkerchauffeurs, ik weet zeker, dat je voor Euro <2000 / maand + onderdak afgestudeerde Mas- ers en HAS-ers kunt krijgen. Deze jongens en meisjes komen niet voor het geld, maar voor hun CV en de kick, de spanning en werken rustig 16 uur of meer per dag gedurende 7 dagen. Reken dan het uurloon maar even uit. Geen duurzame oplossing, reken alleen de piek perioden verder vaste mensen.
  Patrick dat je opbrengst per hektare lager ligt dan in West Europa, het zij zo, maar hoeveel hektares kun je met bv een Combine meer oogsten dan de West Europese boer? Het gaat per slot om de kosten per ton product en niet de kosten per hektare.
  Patrick ik denk, gezien mijn ervaring dat de opbrengst van aardappelen ver boven 50 ton in Hongarije kan, als maar irrigeert en dan is de vraag of de kosten opwegen tegen de meer opbrengsten (bij stelen zeker niet) Ik heb in Iran boeren gesproken die in juni poten en oktober rooiden en elk jaar 80 ton oogsten (> 100 ha). Toen zag ik mezelf als een klein prutsend zandboertje uit Nederland, die was ingehuurd deze mannen te vertellen hoe het nog beter kon.
  Als de melkveehouderij in grootschalige landen alleen maar kan gedijen met gastarbeiders behoeven we niet bang te zijn op termijn. Daar zowel USA als Rusland een grote werkeloosheid kennen zal het de (il)legale arbeider neit makelijker worden gemaakt. Het inschakelen van Robots voor het melken maakt de concurentie slag weer kleiner. Een robot is overal even duur en melkt overal even veel koeien per etmaal. De mest is in de meeste landen als milieu gevaarlijk aangemerkt. Uitrijden kan overal ter wereld alleen als er geen gewas groeit of via dure injectie methoden. Hier zit dan ook geen positieve concurentie (vervalsing). Mijn gevoel is dan ook dat de zgn.goedkope productie elders op de wereld bestaat dankzij politieke (indirecte) steun.

 • no-profile-image

  Han

  Patrick als jij spreekt over slavernij in stand gehouden door de verwerkende industrie. Zeg eerder uitbuiting in overleg met onze Voormannen (opperhoofden) en hun semi ambtelijk apparaat. Boeren en tuinders hebben niet veel keus, nu de NMa de tuinders heeft verboden om producten Door te draaien als de prijs onder niveau komt. Nu er sprake kan zijn van een voedsel tekort op termijn zijn de kwaliteits eisen verlaagd (kromme komkommers zijn nu wel eetbaar) voor melk en vlees zal straks hetzelfde gaan gelden. Er mag hoe dan ook op papier geen te kort ontstaan. Geen prijzen die voor de boer interessant zijn om echt de schouders er onder te zetten.
  Boeren willen graag hun vak uitoefenen en liefst op de grond waar de voorouders ook boerden (de wortels van het bestaan) en boeren vinden het hun taak de menshied van eten te voorzien. Dit gegeven wordt door de hele ambtelijke en politieke kliek gebruikt / misbruikt om hun zin door te drammen.
  Zie dit niet als een klaagzang, voor mij is het constatering van feiten. Waar men het mee eens of oneens kan zijn.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Beste Han en Beste Patrick, naar aanleiding van de blog van meneer Han van Riel, met heel veel internationale informatie en ervaringen van meneer van Riel. Wil ik graag van gedachten wisselen. Misschien denken jullie dat ik af en toe de schoolmeester wil zijn, maar zo bedoel ik het beslist niet!!!...Het gaat er bij mij om dat wij van elkaar kunnen leren. De Wereld verandert nu zo razend snel!!!... Dat het bijna niet meer te volgen is, daarom is het belangrijk naar mijn mening ,van de geboden mogelijkheden gebruik te maken. Met vriendelijke groet, piet.

 • no-profile-image

  Han

  Beste Piet jij bent in mijn ogen niet de schoolmeester, maar juist de man die de discussie gaande houdt. Dit is ook wat ik voor sta, laten we elkaar voeden met gedachten om zo het probleem te kunnen begrijpen en er een uitdaging van te maken. Ik denk, dat dit bij veel bestuurders speelt, "We weten het wel, wij gaan de goede weg, volg ons. Ze nemen niet de tijd het probleem te doorgronden en zeker niet om via braine stormen tot nieuwe ideeen te komen.
  Ze volgen het pad zonder zich af te vragn of er gen betere wegen zijn, om het doel te bereiken.
  Ik heb me voorgenomen GEEN problemen meer te aanvaarden, maar alles als een UITDAGING te zien. Ik bemerk bij jouw en geachte Patrick eenzelfde mentaliteit. Niet roepen en wijzen naar anderen, maar de koe bij de horens vatten en oplossing zoeken links om of rechtsom. Maar niet kniezen en kankeren om het kankeren.

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Han en zeker niet vergeten Patrick.
  Alles zal ik aan de kant gooien wat jullie zeggen.
  Waarom moesten de Marokkanen komen en de Turken na 1960? Om de schijt en vliegtuig velden schoon te houden!Waarom nu de Polen in Europa? om dat zij wel asperge en aardbeien plukken.Ik denk beiden jullie 2 hebben ook wel iets gedaan als dat toen jullie lagere school en beetje verder zaten net als ik en velen andere die nu eigen bedrijf hebben in NL of daar buiten?
  Nu ben ik hier en doe verschillend werk met buitenlanders en lokale. Ik hou er van om dingen te doen die ik nooit gedaan heb. Leer je van en houdt je actief. Nu doe ik iets wat echt niks met een koe te maken heeft.Komen blogs van.Maar Han ja ik lees dan Gerrit zijn blogs en denk dan.Man elke 10 minuten 1 ha ?? en dan zien we het hier.Word je echt gek van Gerrit 1 ha in 10 minuten.
  Mij is gevraagd voor komend jaar een groot project.Onzin of niet maar ik werk er aan.Maar ik weet wel dat ik Gerrit bel en vraag wat en hoe doe je dat met die buitenlanders die bij jouw komen oogsten. geef me het zo gezegd uitzend bureau.Want ik weet met de ervaring hier op eigen en niet eigen bedrijf dat egaal wat die jongens en meisjes kosten. ze betalen zich terug in tijd,koppijn en resultaat.
  Han ja je hebt gelijk maar dat sneller en beter willen is in jouw,mijn en duizenden andere in het bloed.
  Als dit project door gaat hier zijn de kosten waar ik hoop dat Gerrit me mee helpt er in verrekend anders hoe ik ook van koeien hou ik doe het niet want met lokaal gaat het naar de klote met mij er bij aan koppijn en ergernis
  Bert

 • no-profile-image

  Han

  Bert het groter mag ons in het bloed zitten, ik enk dat ons het anders dan anderen in het bloed zit.
  Jij hebt in KZ dus hetzelfde probleem als als alle andere grote boeren geen goede krachten. Mensen met motivatie vertrekken van het platteland rchting geld en sociall leven (stad)

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Eén Amsterdamse Bloemenhandelaar vertrouwde mij zo'n 35 jaar geleden toe ( nadat ik gezegd had dat de medewerkers niet goed geluisterd hadden ) : piet als twee joodse mensen ruzie hebben met elkaar, nou ja vervolgde de Amsterdammer, als ze héél érg boos zijn op elkaar!!!... Dan wensen zij elkaar een heel lang leven toe!!!... Met héél véél PERSONEEL !!!!!..... Helaas, ik moet ook toegeven, alhoewel wij een redelijk team hebben. Halen zij toch nog af en toe het bloed onder m'n nagels weg. Daarom ben ik ook niet jaloers op die Mega bedrijven. Uiteindelijk hangt overal een prijskaartje aan!!!... Wat ik las in uw blog meneer van Riel over de toestand in Brazilié met de slavensituatie die je ook lijfeigene kan noemen (zoals in Rusland voor 1917), dat is ook mensonterend. Jammer dat mensen zo met elkaar omgaan. Hopelijk krijgen zij genoeg te eten en één fatsoenlijk bed!!!...

 • no-profile-image

  arie vosters

  Han...
  Jij bent clever genoeg om te weten dat genoemde werkomstandigheden gelukkig zeer zeldzaam zijn en absoluut niets bijdragen aan de zeer sterke concurentie positie van onze landbouw.Rusland maakt helaas geen schijn van kans in deze race naar de grootste en beste graanschuur van de wereld!!!Groetjes vanuit het zonnige en zeer vruchtbare Brasil!!!!!

 • no-profile-image

  Han

  Genoeg eten hebben slaven altijd gehad, ze moesten en moeten werken. dus energie is nodig, slapen gaat af van de werktijd net als zondagen. Ik heb het dit jaar in Rusland nog meegemaakt, ik besluit met een vriend zondag op bezoek te gaan bij en oud kennis. Het land was toch zo zo en na dagen van 14 uur vonden we het wel genoeg. Wat kreeg ik via via te horen op maandag; 'Mammie (de eigenaresse) had commentaar geleverd op ons gedrag we waren per slot duur genoeg en dat voor een bedrag van 3 x het salaris van een Rus die 10 uur aanwezig voor 5 dagen is en de klus in 4 uur kan klaren verder rust hij. Wij reden trekker en managden per telefoon de toko ook nog zo goed als het ging. Wil je groot zijn moet je verdomd goede mensen hebben of goede slaven drijvers en die kosten ook geld. Jij weet als geen ander wat het is om de meest gemotiveerde mensen uit het dorp te zien verdwijnen en het met de rest te moeten doen.
  Mijn keuze in Rusland is duidelijk als ik kan kiezen uit en vrouw en een man van gelijke theoritische kwaliteit, kan de man naar huis zijn werk motivatie zal tegen vallen. Mijn ervaring is dat de Oost Europese vrouwen bereid zijn zich te bekwamen in het vak en zelfs dingen te leren die in dat land niet normaal zijn. Trekker rijden e.d.

  Aangaande Brazilie heb ik een botsing gehad met mijn zoon, getrouwd met een Braziliaanse, over de illegale oerwoud kap (was net weer in beeld) dat het milieu leugens waren, maar 10 min. later weer skype hij het waren de landboeven die het deden niet de overheid even zogoed zijn het onze concurenten. Ze verzieken ook ons eco systeem en onze landbouw markt.

 • no-profile-image

  Patrick

  Nou !
  Rusland - polen - Kazakstan waar ook, men preekt er maar op los over
  ,, chauffeurs"
  Een ding weet ik terwijl jullie de preek houden was ik sinds deze morgen 6.30 tot over 15 min zelf chauffeur.
  En ook over die Chauffeurs een opmerking .
  Deze rijden meestal bij een loonbedrijf en dat is toch nog altijd iets anders ... .
  Als ik uitgerust ben ga ik dat hier allemaal eens lezen ,al vrees ik dat we dan de kerstman horen bellen.

 • no-profile-image

  Han

  Arie dat de Russen er nog niet zijn is me duidelijk, dat ze genoegen moeten nemen met 1 oogst per jaar is me ook duidelijk. Maar dat de opbrengst in West Rusland per hectare met een factor 4 kan stijgen is me ook duidelijk. De klimaat verandering en nieuwe technologie geeft hen ongekende mogelijkheden, om de opbrengsten te verhogen. Helaas missen het benodigde managment met voldoende geestelijke bagage om de vereiste omslag te maken.

  Je opmerking over de slavernij, weet ik wel dat het niet normaal is, maar het komt wel voor in het Amazone gebied, net zo goed als de ongebriedelde en ongecontroleerde hout kap. Dit raakt ons allemaal op twee fonten. groetjes uit een nat NL

 • no-profile-image

  Han

  Patrick dit voorjaar heb ik enkele maanden op de trekker gezeten en waren de dagen 14 uur aan stuk gedurende 7 dagen per week. Ik klaag niet want ik geniet er van zeker als er dan ook werk wordt verzet. Onwerkbare landdagen waren ingruimd voor onderhoud machines en koeien (bekappen en onderhoud stal) Russen laten veel verslonsen omdat ze niet weten wat de gevolgen zijn vor hun inkomen.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  In de voormalige communistische landen is een totaal andere mentaliteit. Toen ik ruim 10 jaar geleden begon, uiteraard met bepaalde gedachten en voorstellingen, bleek al snel dat er maar twee mogelijkheden waren: of snel aanpassen en je best doen te proberen er het beste van te maken (soms tegen mijn principe's in), of knettergek worden!!!... De Polen kunnen heel diep zuchten, meestal begreep ik niet waarom???. Ik snap het nog steeds niet!!!... Maar ik heb wel geleerd als het nodig is, een hele diepe ademhaling te doen om mijn driften onder controle te houden. Ook heb ik geleerd mijn doelstellingen te relativeren en aan de omstandigheden aan te passen. Wij hebben nu een extensief gemengd bedrijf, melken 160 dubbeldoelkoeien + jongvee en 370 ha. akkerland voor Poolse begrippen een middelmatig bedrijfje ( voor mij groot genoeg) met 5 fulltime en 2 parttimemedewerkers/sters van 1 maart tot 31 oktober. Net als Han moet ik zeggen dat de vrouwen verstandiger zijn en kunnen luisteren. De mannen hebben andere ambitie's o.a. zichzelf verrijken stiekem alcoholische dranken nuttigen enz. Over mijn ervaringen kan ik een boek schrijven. In april 2002 informeerde ik bij de directeur van de Middelbare Landbouwschool of hij kon bemiddelen om geschoolde medewerkers te verkrijgen, antwoord: zij hebben allemaal een aanbieding uit: Canada, Frankrijk of Zwitserland. Eén mogelijkheid zie ik nog om aan goede medewerkers te komen: Zelfstandigen Zonder Personeel. Tenslotte wat zal de toekomst brengen??? Als de prijzen van onze producten laag blijven zullen wij geen opvolgers vinden,misschien is er hongersnood en revolutie nodig om het tij te keren!!!!!..... Alhoewel ik een optimist ben moet ik toch zeggen dat ik nog nooit zulke donkere wolken als nu gezien heb aan de Horizon!!!...

 • no-profile-image

  Han

  Piet ik weet niet waar je woont in Polen, maar ik weet wel, dat in Noord Polen na de oorlog alle Duitsers zijn afgevoerd naar Duitsland en zgn. Polen uit Oekraine en Witrusland zijn ingereden per trein. volgens de geschiedboeken 6 miljoen mensen aan de reis in Europa. Als jij zit opgescheept met deze Polen heb je dus eigenlijk mannen van Slavische afkomst, net Russen. De Russen hebben al eeuwen last van de niet werken, pikken gaat sneller ziekte.
  Maar goed onze mentaliteit is ook niet zalig makend.
  Hier een annecdote om te verduidelijken, hoe gek wij zijn.
  Ergens rond 1970 rijdt een Ontwikelings werker (o.w.) van de kerk per brommer door Kenia, zijn tassen vol met tuinzaden, stopt bij een neger (neg.) die geniet van de schaduw onder een dikke boom.
  krijg je het volgende gesprek;
  o.w. he joh niks te doen of ben je klaar?
  neg. wat zou moeten doen?
  o.w. eten verbouwen voor je gezin!
  neg. ik heb geen zaden en geen schop, bovendien verzamelt mijn vrouw genoeg!
  o.w. toevallig heb ik iets waardoor verzamelen niet meer hoeft! Zaden om eten te verbouwen!
  neg. hoe moet dat eigenlijk
  o.w. ik help je wel. eerst spitten we een stuk en dan zaaien we goenten, planten bonen. Na een week of 8 heb je zat eten
  neg. goed en als ik dan zoals jij zegt genoeg heb. weer onder de boom?
  o.w. nee joh, maken je nog meer en dat verkoop je in de stad.
  neg. dus dan heb ik geld en wat doen we daarmee?
  o.w. koop je een paard en werktuigen, kun je nog meer maken.
  neg. en wat moet ik met zoveel te veel?
  o.w. dat laat je verkopen op de markt en dan koop je van dat geld meer machines en een trekker en vrachtautootje en huur je mensen in om te werken.
  neg. En wat moet ik dan doen als die mensen mijn werk doen?
  o.w. lekker onder de boom zitten en genieten van het uitzicht.
  neg. dat doe ik nu al!

  Piet is dit niet wat wij ons hele leven doen in het Calvinistische Nederland?

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Precies Han, zo zit de vork in de steel!!!... Bij ons komen de mensen oorspronkelijk uit; wat nu Oekraiene is en mensen van Roemeense afkomst, want Stalin heeft van de Roemenen ook een portie land geannecteerd. Na de wending in 1989 zijn de geschoolden verhuisd. De " Barbaren " zijn gebleven, daar moet ik nu de oorlog mee winnen!!!... Han wat ik meegemaakt heb dat wil je niet geloven (?) In Nederland durf ik het niet te vertellen. Ten eerste ze geloven mij toch niet. Ten tweede ben ik bang dat ze mij dan naar de Psychiater sturen. C'est la vie! groeten, piet. P.S. wij hebben ons poolse bedrijf in de buurt van Sommerfeld/Lausitz (Lubsko) en wonen aan de andere kant van de Neisse

 • no-profile-image

  Han

  Piet ik kan me een vage voorstelling maken van je belevenissen. Goed voor je memoires. Ik heb met de Russen geen echte problemen gehad en de Oekraine ook niet. Alleen 2 x meegewerkt in een project met een Nederlander die 12 jaar in het land woonde en beide projecten om zeep heeft geholpen. Van het eerste kwam ik er achter, toen het tweede al liep. En enkele maanden later was die aan de beurt. In dezelfde periode nog geld ingelevert in Rusland op een project dat we in samenwerking met Netagco runden. Netagco failiet in Lelystad, geld in Rusland weg.

 • no-profile-image

  Sybren

  Hé Piet, een vraagje.
  Je zegt je hebt 160 melkkoeien een 5 fulltime werknemers, is dat niet wat veel? plus 2 parttime, maar die zullen voor de akkerbouw zijn, neem ik aan.
  Hier in het oosten van Washington hebben de melkveehouders gem. 1 werknemer per 100 koeien plus nog een paar werknemers voor de akkerbouw als je tenminste meer dan 1000 koeien melkt
  Als je minder dan 1000 koeien is het aantrekkelijker om dat zelf te doen.
  Niet dat ik betweterig wil zijn, gewoon nieuwsgierig. mvgr. Sybren Mensonides

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Geachte Sybren Sunnyside, ik ben een 50 plusser. Daarom loop ik het vuur niet meer uit m'n klompen. De 5 medewerkers/sters zijn 4 Huisvrouwen die 5 uur per dag werken, de ene week s'morgens de andere week namiddags. 1 Man doet het trekker en machinewerk, strontschuiven, voeren, hooi en stro klaar zetten. Ook 5 uur per dag. de mensen kosten gemiddeld 3 euro per uur. Omdat ze gemiddeld 50 jaar oud zijn hoeven zij ook niet supersnel te werken. Maar ze moeten wel netje's werken!!!... Bij ons is het geen Pretpark!!!... Ik geef toe het zou sneller kunnen, maar dat wil ik niet. Ik hou van rust, reinheid en regelmaat!!!!!..... Bovendien heb ik geleerd in Polen te onthaasten. Omdat ik in West-Europa te hard gewerkt heb, zit ik nou hier, ik heb in m'n jonge jaren te veel verdiend en te weinig uitgegeven!!!... Daarom geniet ik nu meer, dat maakt mij rustig en tevreden. M. vr. groet, piet slingerland.

 • no-profile-image

  Han

  Piet correct achter Berlin leer je onthaasten of je ergert je wezenloos aan de rest. Veel aardappel projecten in Rusland zijn het eerse jaar geslaagd, omdat de Nederlandse begeleider alles deed wat de rest liet liggen. Tweede jaar wel pootgoed, machines geen begeleiding (werker) EINDE succes. Ik heb veel machines in de brandnetels gezien, omdat niemand wist hoe er mee te werken. Geen les gehad, toch geslaagd project. Terug in Nederland wel dikke verhalen over de gekke, stomme Russen die niks kunnen en willen. Ja op Wodka lopen. Neem je de tijd en rust krijg je net als jij net meewerkende mensen, misschien niet zo driftig als de werkers in de landbouw bij ons. Deze zijn tot nu toe zeer gedreven en weten wat het is om en boerderij te runnen, de volgende generatie Nederlandse werknemers die niet uit de landbouw voortkomen, zou wel eens netzo kunnen zijn als de gemiddelde werker, gemiddeld gemotiveerd, gemiddeld tempo, liefst boven modaal cashen op 29 ste .

 • no-profile-image

  Landmand

  Beste Piet.

  Ik vond 5 man voor 160 koeien ook wat veel
  maar 3 euro per uur is niet veel.
  Je betaalt 5 man wat hier een goede melker kost.
  Wat voor melksysteem heb jij want 5 uur incl schoonmaken en voorbereiden met 2 personen lijkt mij erg lang of doen ze nog meer .

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Beste Landman, het bedrijf wat ik in 1999 overnam was een Staatsbedrijf van 820 ha. land. Er werd 100.000. liter Wodka gestookt, 230 koeien gemolken, 100 stieren afgemest en 430 ha. akkerland bebouwd. Hoofdzakelijk rogge, mais, aardappels en uien. De rogge kwam in de stokerij en de spoeling ( te vergelijken met bierbostel) was voor de koeien. Er was ook 100 ha. bos. 30 ha.lucerne en grasland. En nu komt het, alles wat ik beschreven heb functioneerde tot 1992, in dat jaar ging het Staatsbedrijf bankroet, 135 mensen werden werkeloos ongeveer 115 werkten "productief" 20 voor de administratie en het "management"!!!... U begrijpt meneer Landman dat het iedere dag feest was op het Staatsbedrijf!!!... Er was nog één slachterij ook!!!... Dus er was Worst, Wodka, Aardappels en Brood was in de winkel. Werkeloosheid bestond niet iedereen had werk!!!... Nou ja werk (?) zij liepen elkaar voor de voeten. Nu even nadenken!!!... 12 mensen in de stokerij, 24 voor het akkerland, 6 voor de slachterij, 4 voor de stieren, 2 voor de kalveren, 4 voor het vrouwelijk jongvee, 12 voor het melkvee, 2 monteurs, 20 zieken en zo'n 20 reservisten. U begrijpt dat niemand van deze mensen geleerd heeft hoe je economisch en efficiént kan werken. Toen ik begon eind '99 had ik mijn nederlandse pet nog op en dacht ik ga die beste mensen leren, hoe zij gemakkelijker en economischer kunnen werken. De gemiddelde nederlander is koppig, eigenwijs en betweterig, ja toch (?). De gemiddelde pool is precies het zelfde en die speelden een thuiswedstrijd!!!... Omdat ik geen behoefte had gek te worden of hartpaciént, heb ik geleerd mij aan te passen. Daarom ben ik er nog!!!... 60 % van de Nederlanders die in Polen zijn begonnen hebben de moed opgegeven!!!... Ik ben mij bewust dat u mij nu voor gek verklaart, misschien wel voor knettergek, het zij zo . Maar als je in Polen overleven wil moet je, je aanpassen aan de omstandigheden!!!... En dan je best doen, er het beste van te maken!!!... Andere keus heb je niet. Gelukkig is onze kostprijs voor een liter melk 20 cent, wij ontvangen nu 28 cent. Dus iedere dag is voor ons een feest!!!!!..... M. vr. groet, piet

 • no-profile-image

  Han

  Piet wat jij zegt over "Aanpassen" geldt dat niet voor elke emigrant? Piet is dit aanpassen niet de oorzaak van Nederland met Marokkaanse en Turkse medelanders wiens ouders vergeten hebben zich aan te passen aan Nederland en de taal te leren?

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Han, het is waar "Aanpassen" is een must!!!... Die dat niet kunnen of niet willen krijgen problemen. In de eerste plaats psychologisch en vaak ook physologisch. Vroeg of laat kneipen die er tussenuit. Maar Han gij begrijpt wel, dat wij nederlanders graag onze kennis en gewoonten het liefst zo snel mogelijk in praktijk brengen. Nu vertel ik iedereen die het horen willen dat integreren, taak nr 1 is. Gelukkig beschik ik over een aardig portie humor en we lachen veel, daardoor bereik ik uiteindelijk m'n doel. De Slavische Polen gaan graag via Keulen naar Aken. Meneer Landmand u hebt ook gevraagd of de vrouwen alleen melken en hoe wij melken. Wij melken in een 2x6 visgraat met automatische afname. De vrouwen verzorgen ook de boxen: schoonhouden/opstrooien, brengen de tochtige koeien naar de stier en verzogen de kalveren. Meestal zijn er ook een paar Kalf en/of probleemkoeien. In de praktijk zijn de vrouwen s'avonds in 4 uur klaar maar krijgen 5 uur betaald. Nogmaals; ik vind goed werken belangrijker!!!, dan snel werken!!!... Bovendien houden onze koeien niet van stress en onder getekende helemaal niet!!!... Het is beter Rijk te Leven dan Rijk te Sterven!!!!!..... Maar als het zo doorgaat als nu, is het mogelijk dat het mij allebei overkomt, (grapje). groetje's, piet

 • no-profile-image

  Sybren

  Bedankt, Piet voor uw uitleg en veel succes daar.mvg Sybren

 • no-profile-image

  Landmand

  Beste Piet.

  Ik verklaar je absoluut niet voor gek. Ik zou war jij doet niet kunnen. Maar dat is wat anders. Ik zie ook hier in Denemarken dat toch veel op Nederland lijkt. Dat degenen die zich niet kunnen aanpassen het niet redden. De gene die zich het best kan aanpassen overleeft(Darwin). Veel sucses en blijf vooral reageren op bloggs.
  Groetjes Landmand

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Beste Landmand, bedankt voor uw reactie. Ik moet ook eerlijk toegeven dat ik er in eerste instantie makkelijker over gedacht had. In 2000 begonnen wij met een melkprijs van 22 cent, die in 2001 opliep naar 25 cent. Vervolgens in 2002 kelderde naar 18 cent t/m 2004. Vanaf mei 2005 konden wij onze melk exporteren naar Duitsland. Sindsdien gaat het bergopwaarts. Uiteraard heb ik geleerd zuinig te zijn en snel tevreden. Daarom heb ik met de melkprijsdip van afgelopen zomer minder moeite gehad, dan de doorsnee melkveehouder's in West-Europa. M.vr.groet, piet

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Hallo Vera, u inspireerd mij om het ook te gaan doen, maar graag een beetje geduld a.u.b. groetje's, piet.

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.