Rundveehouderij

Achtergrond 1538 x bekeken 1 reactie

Melken met sterk fluctuerende melkprijs

De melkprijs kende de afgelopen twee jaar hoge pieken en diepe dalen. Vierhonderd topondernemers uit de melkveehouderij horen ervaringen van collega's uit het buitenland die hier al jaren mee werken.

Het verloop van de melkprijs lijkt op een rit in de achtbaan. Eerst omhoog, hoger, nog hoger. Om vervolgens vanaf 2008 in een ongekende vrije val te raken. Een 'onvergetelijke belevenis', zeker voor de Nederlandse melkveehouder die de afgelopen decennia gewend is geraakt aan een relatief stabiele melkprijs.
Maar het EU-zuivelbeleid wordt afgebouwd en de melkquotering verdwijnt. En daarmee ook de stabiele melkprijs. Hoe om te gaan met zo'n fluctuerende melkprijs. Dat is de kernvraag op het derde congres van Melkvee100plus op donderdag 10 december in Arnhem. Twee geëmigreerde veehouders en een zuivelspecialist van de Rabobank gaan hierop in.

Ted van Raay

Ted van Raay emigreerde in 2002 via Vrebahoff naar South Charleston in Ohio, Verenigde Staten. Inmiddels staat hij volledig op eigen benen en heeft hij het bedrijf uitgebreid van 700 naar 2.000 koeien.
In de VS fluctueert de melkprijs sterk. Van Raay probeert dit zoveel mogelijk af te vlakken via termijncontracten op de beurs in Chicago. Leuk detail: zijn zuivelcoöperatie, Dairy Farmers of America, helpt hem daarbij. Van Raay vertelt hoe dat in zijn werk gaat en wat voor voordelen de termijnmarkt hem biedt.
Lees zijn presentatie »
Bekijk de video »

Mark Voorbergen

Mark Voorbergen is zuivelanalist bij Rabobank International. Hij weet antwoorden op vragen als: Wat doet de mondiale zuivelmarkt? Is er zicht op structureel herstel? En wat betekent dat voor de Nederlandse melkprijs? Verder verbindt hij de ontwikkelingen op de zuivelmarkt aan de manier waarop zuivelondernemingen wereldwijd daar op reageren en anticiperen. Hij behandelt zaken als uitbetalingsystematiek en het afdekken van risico’s als gevolg van prijsfluctuatie.
Lees zijn presentatie »

Hennie Verwaayen

Hennie Verwaayen emigreerde met zijn vrouw Gerrie in 1989 naar Nieuw Zeeland. Na diverse omzwervingen kwamen ze in 2001 uit in Dannevirke op het Noordereiland. Daar houden de Verwaayens zo'n 350 koeien. Ze beschikken over 145 hectare grasland rondom de boerderij en 51 hectare op afstand.
In Nieuw Zeeland schommelt de melkprijs al jaren. Oorzaak daarvan is dat de melkprijs er door twee zaken wordt bepaald: de dollarkoers en de wereldmarkt. Leuke bijkomstigheid is dat de overheid niet ingrijpt. Dus ondernemers moeten het op eigen kracht redden. Verwaayen vertelt hoe hij dat redt.
Lees zijn presentatie »
Bekijk de video »

Workshops

Hoe stem je de financiering van je bedrijf af op prijsfluctuaties? Moet ik nog harder werken voor hetzelfde inkomen? Hoe manage je de steeds groter wordende koppels vee? In verschillende workshops wordt de algemene informatie wordt tijdens het congres concreter gemaakt:
Meer over 'Financiering en prijsfluctuaties afstemmen' »
Meer over 'Niet harder werken, maar slimmer!' »
Meer over 'Marge verhogen via fokkerij' »
Meer over 'Grote koppels koeien beter voeren' »
Meer over 'Sensoren als hulpmiddel of last?' »

Foto

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Piet Slingerland.

    " Niet harder werken, maar slimmer !!! ". Daar gaat het om!!!... Zorg er voor dat de kosten lager blijven dan de baten !!!... Dan kunt ge het lang uithouden, ten opzichte van de prijsfluctuatie's!!!!!.....

Of registreer je om te kunnen reageren.