Rundveehouderij

Achtergrond

‘Meerwaarde markt tot €75 per koe’

Het is eigenlijk een wereldwonder dat de purmerendse koeienmarkt er staat. Maak er dan ook gebruik van, vindt Piet Posch, de vice-voorzitter van stichting veemarkt Purmerend.

Piet Posch maakt zich zorgen over de toekomst van de koeienmarkt in Purmerend. Die loopt nu ruim één jaar en de aanvoer blijft ver achter bij de verwachtingen. „De huidige 50 tot 60 koeien zijn exploitabel, maar er moet zeker meer vee bij.”

Heeft de koeienmarkt nog toekomst in Purmerend?
„Jazeker, de aanvoer loopt nu licht op. Vorige week hadden we 61 koeien. Al is dat natuurlijk nog steeds veel te weinig. Het probleem is dat veel boeren niet het belang van een koeienmarkt inzien. Maar ze moeten er zuinig op zijn. Nu doen ze, door niet te komen, de markt en zichzelf te kort. Maar het is ook onwetendheid. Per koe vang je wel €50 tot €75 meer. ik weet ook zeker dat de boer hier behoefte aan heeft. Uiteindelijk draait het tenslotte om geld.”

Allemaal goed en wel. Maar vorig jaar zei u dat u minimaal 100 koeien nodig had om het exploitabel te houden?
„Dat was een inschattingsfout. De ondergrens blijkt toch lager, op 50 koeien, te liggen. Financieel kom je net uit, maar dat neemt niet weg dat het de grootste moeite kost om de Purmerendse koeienmarkt in de benen te houden. Over de toekomst van de koeienmarkt is binnen het bestuur veemarkt Purmerend sterk getwijfeld. We gaan door, maar er zijn verschillende meningen. Sommige bestuursleden komen met hun koeien zelfs niet naar de markt, maar sturen ze direct naar de slachterij. Daar snap ik niets van.”

Compenseren de schapen- en kalvermarkt afdoende de stroeve koeienmarkt?
„Ja, die twee markten lopen prima. De schapenmarkt doet het vanaf het begin al goed en de kalvermarkt is, na de terugkeer van grootafnemer Bayens, ook weer boven Jan.”

Hoe groot is het probleem vergrijzing op de veemarkt?
„Dat kan een probleem worden. We hebben meer jonge veehandelaren nodig. Maar de voorwaarden voor hun komst zijn er. Deze markt is financieel gezond, is professioneel opgezet en biedt de hoogste prijzen. Over tien jaar is dit de mooiste veemarkt van Nederland. Sterker nog: dat is het nu al.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.