Rundveehouderij

Achtergrond 13 reacties

Gezeur over vlees

Het lezerspanel van Boerderij ergert zich mateloos aan alle kritiek op radio en tv op het eten van vlees. Die geven een eenzijdig en te negatief beeld.

Wie kent het broodnuchtere, o zo Hollandse gezegde niet: alles waar ‘te’ voor staat, is niet goed. Af en toe een paar dropjes snoepen is lekker, dagelijks een grote zak leeg eten kan de bloeddruk akelig opstuwen. Regelmatig bewegen is gezond, te fanatiek sporten en het lichaam structureel overvragen is hartstikke ongezond en zadelt de maatschappij bovendien op met hoge medische kosten. Maar dat hoor je nooit, want ‘sporten is goed’ en niemand stelt het ter discussie. Het omgekeerde zien we bij vlees. Dat krijgt nooit het voordeel van de twijfel, maar wel erg vaak het nadeel…

Verstandig zijn met vlees

Diezelfde ‘te’ van het begin van deze blog geldt natuurlijk ook bij vlees. Met vlees eten is voor je gezondheid in beginsel niets mis, voor zover de kennis reikt, mits je niet overdrijft. Niet elke dag grote lappen rood vlees eten, niet alleen erg vet vlees, afwisseling, enzovoort; u kent de riedel vast wel. Maar geldt het niet bij alles?

Paniekerige berichten over vlees

Juist over vlees en de vleeskolom worden we evenwel steevast dood gegooid met negatieve berichten. Nergens ter wereld letten de meeste boeren zo goed op het dierenwelzijn als in Nederland (toegegeven, ook door dwingende wetgeving), maar bijvoorbeeld het verwende Wakker Dier lijkt alleen maar de nadelen te zien. Deze rijke stichting excelleert in mediacampagnes die de Nederlandse veehouder, dierenwelzijnskampioen vergeleken met collega’s elders, in een ongunstig daglicht plaatsen. Kijk ook hier maar eens. De conclusie? Vlees is een controversieel product geworden, in ieder geval voor een deel van de mensen. De media helpen er gretig aan mee. Van vlees eten krijg je enge ziekten, dieren worden meedogenloos behandeld en gaan ‘onmenselijk’ dood, en dan wordt het broeikaseffect ook nog eens voor een flink deel door de veehouderij veroorzaakt; dat is het beeld. Menige stichting of actiegroep kan vet worden door hier flink op te tamboereren.

Panel ergert zich mateloos

Het Boerderij-lezerspanel ergert zich aan al deze negatieve geluiden ondertussen mateloos. Met 56 procent ruim de helft zegt: al die kritische aandacht en spotjes geven een vertekend beeld, en vlees en de vleeskolom wordt eenzijdig en onterecht zwartgemaakt. Terwijl veehouders bijvoorbeeld al jaren enorm investeren in dierenwelzijn en/of milieu. Nog eens 24 procent van de panelleden zegt: ik voel over die kritiek op vlees in de media lichte irritatie. 9 procent is gelaten en haalt er zijn schouders over op.

10 procent heeft begrip voor kritiek op vlees

De groep die wél begrip kan opbrengen voor de kritiek op vlees, is beperkt maar niet miniem: 10 procent. Een op tien panelleden zegt: ik vind het niet zo raar dat er kritische spotjes over de milieu- en dierenwelzijnsbezwaren van vlees zijn. Deze groep vindt: als er aan de vleeskolom nadelen kleven, mag je die ook best uitspreken.
Al met al reageert het lezerspanel zo aardig evenwichtig op alle kritiek op de veehouderij. Nu maar hopen dat de dierenbeweging, in deze donkere dagen voor kerst, ook eens dit soort evenwichtigheid gaat tonen. Een mooie wens voor het nieuwe jaar.

Word ook lid van het Boerderij-lezerspanel!

Geef ook uw mening, en meld u aan voor het Boerderij-lezerspanel!

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hans

  Goed verhaal. Alleen,....... hier bereik je alleen de boeren en hele zure burgers die het op de landbouw gemunt hebben! Zorg eens dat dit stukje in bijvoorbeeld de Telegraaf komt.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Overal waar TE voor staat is een indicatie van iets wat niet goed zou zijn. Wat dacht je van TEgoed, iets wat in deze economische structuur bijna een vreemd woord is geworden omdat er veel instellingen zijn die iets meer van jouw eisen als andersom. En dan het grote probleemomvattende woord TEvreden. Wanneer is een mens tevreden? Als hij of zij het net weer iets beter heeft als de buurman of buurvrouw. Wanneer is Wakker Dier tevreden? Wanneer is een boer of tuinder tevreden? Als hij na een goed jaar de productie weer eens flink uitbreidt en vervolgens door dat gedrag de volgende paar jaar ontevreden is. Ik ben persoonlijk behoorlijk tevreden maar niet over de ontwikking in de liberale wereld, dat weer niet. Wanneer is Joost Beekman tevreden?

 • no-profile-image

  eshuis

  hoi

  Dat klik hier site is nodigtoe aan een update, ze leven daar volgens mij in de jaren 60. Alle fotos die er staan mag nu gewoon niet meer b.v kist kalfjes en legbaterijen en dwang voeren bij ganzen. Hoe kunnen ze dit de onwetende burger laten zien !!!!

 • no-profile-image

  begeleidingsteam wielerploeg

  in de wielersport is het vleeseten bijna helemaal verdwenen, at men vroeger altijd grote biefstukken meestal al als ontbijt dan is dat nu helemaal verdwenen deze slechte gewoonte ,dus ook in die wereld is de norm veranderd minimaal vlees eten is de norm omdat vlees slecht is voor een mens ,waneer iedereen zo zou denken dan zou het vleesverbruik enorm terug lopen , goed voor het millieu

 • no-profile-image

  Nick Kramer

  Een beetje minder vlees eten is niet verkeerd denk ik. Maar als iedereen flink minder vlees gaat eten denk ik dat er toch het 1 en ander niet helemaal goed zal gaan. Immers minder vlees eten = minder dieren in stallen = minder mest in kelder = minder mest voor akkerbouwer(die zal plotseling moeten gaan betalen om mest aan te voeren) = lagere opbrengst = voedselschaarste. Nu weet ik wel, als er minder dieren gehouden worden, hoeft er ook minder voedsel voor dieren verbouwd te worden, maar het probleem is dat je in een spiraal naar beneden terecht komt. Elk jaar iets te krap mest, dat gaat hard bergafwaards wat betreft opbrengst per ha. En het is eigenlijk nu al zo dat je geluiden hoort dat akkerbouw land verschraald, en niet alleen in Ned.

 • no-profile-image

  Herman Schober

  Er is een duidelijke kentering waarneembaar m.b.t. het denken over de consumptie van vlees en alles wat daaraan vooraf gaat en het gevolg van is. We zijn vanaf onze kindertijd gehersenspoeld met het dogma dat vlees en zuivel móet! Nu wordt steeds meer bekend over de negatieve aspecten daarvan. Er worden veel te veel dierlijke eiwitten genuttigd door de mens. Gevolgen zijn onder meer obesitas wat weer kan lijden tot hart- en vaatziekten en een grote kans op allerlei vormen van kanker. Melk is natuurlijk helemaal niet bedoeld voor mensen maar voor kalfjes. Het overgrote deel van de wereldbevolking verdraagt niet eens melk (lactose-intolerantie). Vlees en zuivel kent, naast de gezondheidsaspecten voor de mens natuurlijk nog veel meer nadelen. Het dierenleed is voor iedereen die nog een een beetje respect voor en mededogen met dieren heeft natuurlijk onverdraaglijk. Voor mij reden om, na ruim zestig jaar, in het geheel geen vlees en vis meer te eten. Ook de natuur- en milieuproblemen die de productie en consumptie van vlees en zuivel met zich mee brengt stijgen de mens boven het hoofd. De honger in de wereld en het gebrek aan schoon drinkwater zijn voor een zeer belangrijk deel een gevolg van de (intensieve) veeteelt. Het is dan ook onontkoombaar dat de vlees- en zuivelconsumptie de komende tijd steeds meer onder vuur zal komen te liggen. Dankzij organisaties als de Partij voor de Dieren, Wakker Dier, Varkens in Nood e.d. worden steeds meer mensen aan het denken gezet over de absurditeit van hoe de mens met zijn mededieren, de natuur, het milieu en de wereld omgaat. Het grote en constante gevaar van het uitbreken van gevaarlijke ziekten als gevolg van de vee-industrie is ook voor velen reden het eigen consumptiepatroon nog eens onder het vergrootglas te leggen en te besluiten de medewerking aan zo'n achterhaald systeem te staken. Gezeur over vlees? Ik noem het geen gezeur maar duidelijke verandering van denken over iets wat ons altijd - ten onrechte - is aangepraat als iets wat goed voor de mens zou zijn en naar nu blijkt eigenlijk alleen maar nadelen te kennen.

 • no-profile-image

  Kort

  In zijn veel te lange betoog noemt Herman twee verstandige dingen: 1. Hersenspoelen en 2. Wakker Dier, Partij voor de Dieren en Varkens in Nood. Ontegenzeggelijk hebben deze twee een aantoonbaar verband.

 • no-profile-image

  Dirk

  Wij weten allemaal dat wielerploegen iets anders nuttigen, of dat zo gezond is, betwijfel ik. Maar de prestaties gaan omhoog. Dat het eten van vlees slecht is voor het milieu, is ook niet helemaal juist. Er zijn vleessoorten die heel goed scoren op de klimaat weegschaal.
  Het rundvlees uit brazilie is dus heeel erg slecht.
  Waar het omgaat, bepaalde organisaties vinden het eten van vlees walgelijk. Ieder argument om hun mening kracht bij te zetten wordt gebruikt. Onderscheidt wordt niet gemaakt.
  En dat is er wel. Iedere dag een aantal glazen wijn of bier is helemaal niet ongezond, maar teveel alcohol is zeer slecht. Het is maar hoe je het brengt.
  Ik wordt ook misselijk van die hetze die er gevoerd wordt. Een eenzijdig verhaal, enkel om zoveel mogelijk mensen te "hersenspoelen".
  Maar ik weet ook dat slechts een heel klein deel hier gevoelig voor is. Gezien de omzetcijfers is het eten van vlees nog lang niet op z'n retour.

 • no-profile-image

  Karin

  Die mensen die zo nodig vegetariër willen zijn, en daarmee op de lange termijn hun eigen gezondheid schaden, moeten dat vooral lekker zelf weten. Maar ze moeten eens ophouden met de rest van de mensheid hun betweterige opvattingen op te dringen en hun medemensen lastig te vallen met hun eisen. Nog afgezien van het feit dat vlees eten goed en natuurlijk is (ook onze naaste verwanten, de chimpansees, jagen, en eten vlees!), moet iedereen gewoon zèlf weten wat hij wel of niet eet. Dat gaat verder niemand iets aan. En vlees is gewoon lekker!

 • no-profile-image

  Nick Kramer

  @ Herman Schober

  Je zegt dat je geen vlees en vis meer eet, wat eet je dan nog wel? Brood? Dat is onder andere gemaakt van graan, gegroeid op akkerbouwland wat bemest is met mest van dieren de gehouden zijn in stallen. Denk daar eens over na.

 • no-profile-image

  Herman Schober

  @Karin: (..)En vlees is gewoon lekker!(..)
  Ja, Karin, dat is dan ook de enige reden dat je vlees eet. Vlees hoeft niet en vlees is in feite helemaal niet zo gezond. Een vegetarische leefwijze is beter voor mens en dier, dat is al lang bewezen. Maar ja, de lekkere trek maakt dat we onszelf nog steeds, tegen beter weten in, voorhouden dat vlees en zuivel móet! Iedereen mag zelf weten wat hij/zij eet. Daar heb je volkomen gelijk in. Maar wanneer jouw eetgewoonte onnodig leed veroorzaakt en het milieu mede naar de knoppen helpt alsmede de honger in de wereld in stand helpt houden dan denk ik dat ik het recht, nee zelfs de plicht, heb jou en anderen daarmee te confronteren. Dat je dat niet leuk vindt bewijst dat ook jouw geweten het moeilijk heeft met het stillen van je lekkere trek ten koste van andere levende wezens!

 • no-profile-image

  Lekker vlees

  Gezien de vele reacties van Herman, is hij degene met de grootste last van zijn geweten. De vleesconsumptie groeit nog met sprongen, verwachting tot 2050 nog plus 50%. Alle bangmakerij ten spijt.

 • no-profile-image

  Vleeseter

  Herman, wat is nu uiteindelijk het doel wat JIJ voor ogen hebt?
  Ik snap niet dat JIJ de energie hebt om telkens een dikke lading klaagzang op deze site te kieperen. je weet zelf ook wel dat je je energie beter in zaken kunt stoppen waar je per direct resultaat van hebt. dit gaat dus niet op over het wel/ of geen vlees eten.

  als je veganist bent, of je bent (fanatiek) vleeseter laat eenieder toch in de waarde!
  gelukkig nieuwjaar!

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.