Rundveehouderij

Achtergrond

Gedroogde runderbiest

Alta introduceert gedroogde runderbiest op de Nederlandse markt. Het product, dat in Canada als medicijn is geregistreerd, verlaagt het sterftepercentage, bevordert de groei en verlaagt de gezondheidskosten.

Deze maand introduceert Alta CCT gedroogde runderbiest op de Nederlandse markt. Het product wordt geproduceerd door het Canadese bedrijf Saskatoon Colostrum Company en is onderdeel van de Koepon Holding. Het product wordt reeds 15 jaar vermarkt in meerdere landen wereldwijd. CCT is geregistreerd als medicijn in Canada. Hiermee is de kwaliteit en veiligheid van het product is gewaarborgd. In 2008 heeft Alta het product met succes gelanceerd in Engeland.

Eerste biest van 1.200 bedrijven

De eerste biest van koeien van 1.200 bedrijven wordt verzameld en geanalyseerd op kwaliteit wat betreft antistoffen en energie. Vervolgens wordt de biest dusdanig behandeld dat deze vrij is van schadelijke ziektekiemen. Het product is dan ook vrij van Para TBC, Salmonella, E-coli etc. De biest in poedervorm is verpakt in zakjes voor één gift. De inhoud per zakje is gestandardiseerd, het bevat de minimale benodigde hoeveelheid antistoffen (100 gr) en biestvet (100 gr). Het grote voordeel hiervan is dat men zeker weet dat het kalf biest krijgt van goede kwaliteit. Bij eigen moederbiest wil dit nog wel eens variëren.

Minder uitval

Het gebruik van CCT gedroogde runderbiest verlaagt het sterftepercentage bij kalveren, bevordert de groei en vermindert ziektebehandelingskosten. Dit leidt uiteindelijk tot het eerder drachtig worden van de pinken en verlaging van de afkalfleeftijd van vaarzen. Tevens blijkt uit onderzoek dat de productie in de eerste en tweede lactatie hoger is.

Gemak dient de boer

Veel veehouders gebruiken CCT als extra zekerheids- en gemaksproduct. In geval van nood, bijvoorbeeld een afkalving in de nacht of een koe zonder biest, heeft de veehouder altijd goede biest voorhanden. Het zakje in een emmer doen en warm water toevoegen, mixen en het is klaar om het aan het pasgeboren kalf te geven. Dit scheelt veel tijd en arbeid ten opzichte van het gebruik van eigen ingevroren moederbiest.

Dierenartsen zien ook mogelijkheden voor CCT gedroogde runderbiest in gerichte ziektebestrijding, bijvoorbeeld Para TBC. Een aantal veehouders zijn bezig om Para TBC te bestrijden en laten daarom de biest van hun eigen dieren bestralen. Dit is zeer arbeidsintensief en een kostbare aanpak. CCT gedroogde runderbiest is dan een interessante optie.

€28 per zak

Het product is beschikbaar in dozen van 15 zakjes. Ieder zakje is goed voor één voeding. De prijs per zakje bedraagt €28. Het product is verkrijgbaar via het eigen Alta verkoopkanaal en de verschillende partners (Tellus en onafhankelijke KI's).

Meer informatie bij Alta Genetics in Feerwerd, telefoon (0594) 620 940

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.